Pulmoner Rehabilitasyon başta Kronik Obstriktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olmak üzere semptomatik ve günlük yaşam aktivitesi azalmış obstriktif ve restriktif tüm solunumsal bozukluklarda uygulanan multidisipiliner bir tedavidir.
Pulmoner Rehabilitasyon başta Kronik Obstriktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olmak üzere semptomatik ve günlük yaşam aktivitesi azalmış obstriktif ve restriktif tüm solunumsal bozukluklarda uygulanan multidisipiliner bir tedavidir.
Pulmoner rehabilitasyon ekibinde doktorlar, fizyoterapistler, solunum terapistleri, hemşireler, psikologlar, davranış uzmanları, egzersiz fizyologları, beslenme uzmanları, iş uğraşı terapistleri ve sosyal çalışmacıları içeren ekiplerden oluşmalıdır.
Rehabilitasyon merkezine başvuran hastalar ayrıntılı tıbbi öyküleri alınarak değerlendirilmeli detaylı muayeneleri yapılmalı, hastaların egzersiz kapasiteleri saptanmalıdır. Egzersiz kapasitesini saptamak için 6 dakika süren yürüme testi, artan hızda mekik yürüme testi gibi basit testlerle değerlendirilebileceği gibi gerekli hastalarda yürüme bandı ve bisiklet ergometri kullanılarak yapılan kardiyopulmoner egzersiz testleri de kullanılabilir.
Ayrıca hastanın sağlıkla ilişkili yaşam kalitesini, psikolojik ve beslenme durumunu gösteren testlerin de yapılması rehabilitasyon programının oluşturulmasında katkı sağlayacaktır.
Artrit, ciddi nörolojik bilişsel psikiyatrik rahatsızlık, pulmoner hipertansiyonun ciddi varlığı, değişkenlik gösteren kardiyovasküler rahatsızlık benzeri eşlik hastalıkların varlığı Pulmoner Rehabilitasyonun doğru ve etkili şekilde gerçekleşmesi engelleyecek kriterleridir.
Genç yaştaki hastalar olduğu gibi 70 yaş ve üstü KOAH’lı olguların da Pulmoner Rehabilitasyondan yarar gördüğünü gösterildiğinden yaşlı hasta grubunda sadece yaşı nedeniyle etkinliği olan bu programlardan kişi dışlanmamalıdır.
Pulmoner rehabilitasyon için uygun hasta seçildikten sonra hastaya uygun egzersiz programı seçilip egzersiz eğitimleri, mevcut hastalığı ile ilgili bilgilendirme ve eğitimleri, kullanılan ilaçların düzenlenmesi ve bunların kullanım eğitimi, beslenme değerlendirmesi ve beslenme hastalara genel kondisyon, aerobik, dayanıklılık, güçlendirme, eklem hareket açıklığı, göğüs mobilizasyon egzersizleri, sekresyon mobilizasyon, hava yolu temizleme, kontrollü solunum teknikleri, abdominal kas egzersizi ve abdominal destek, vücut duruş egzersizi, relaksasyon egzersizi, enerji koruma yöntemleri gösterilir ve uygulanır.
Kronik solunum hastalarında eğer hastanın egzersiz toleransı azaldıysa, günlük yaşam aktiviteleri nefes darlığı sebebi ile aksıyorsa, istirahatte nefes darlığı oluşmaya başladıysa, nefes darlığı sebebi ile sık hastane başvurusu ve hatta hastane yatışı oluyorsa bu hastalar uygun birer pulmoner rehabilitasyon hastasıdır.
Pulmoner rehabilitasyon hastanedeki yatışlarda, ayaktan rehabilitasyon kliniklerine başvurarak, ev tedavisi ya da bunların bazı kombinasyonları olarak sürdürülebilir.
Programa alınan hastalara kişiye özel programlar düzenlenir. Çünkü hastaların hastalık düzeyi, ek hastalıkları, kas gücü gibi durumlar kişinin kendisine özel egzersiz programını belirleyecektir. Fakat genel olarak oluşturulan programlar haftada 3-5 gün 30-35 dakikalık seansalar halinde 1-3 aylık süre için düzenlenmektedir.
Pulmoner rehabilitasyon programlarından sonra hastanın semptom yükünü azaltarak, egzersiz performansını maksimale çıkarmak, günlük aktivitelere katılımı arttırmak, sağlıkla ilişkili yaşam kalitesini geliştirmek, hastalıkla ilişkili akut alevlenme sayısını azaltmak ve hayatta kalım süresini arttırmak amaçlanmaktadır.
Daha fazla bilgi için 0342 211 50 00 numaralı çağrı merkezimizi arayarak randevu alabilirsiniz.