Evde Fizik Tedavi hizmetleri, kalça-diz protezleri, kalça kırığı, ön çapraz bağ ameliyatları sonrasında veya kasları zayıflamış, yürüyemeyen ileri yaştaki hastalarda, hareket kısıtlılığı olan hastalarda, felç (inme), MS, Parkinson, omurilik yaralanmaları gibi nörolojik hastalıklarda fizik tedavi hizmetlerinin evde sağlanmasıdır.
Evde fizik tedavi hizmetlerinde, tedavi süresi ve planı fizik tedavi uzmanı tarafından belirlenir. Fizyoterapist, fizik tedavi uzmanının belirlediği tedavi planına göre hastaya hizmeti hastanın evinin konforunda sağlar sağlar.
Fizik tedavi seanslarında egzersiz ve manuel terapi tekniklerine ek olarak; elektroterapi, TENS, CPM Cihazı, kinesiotape gibi farklı tedavi metotları da kullanılabilir.
Fizik tedavi uygulamalarının kapsamının ve sıklığının belirlenmesinde; hastanın yaşı, tıbbi öyküsü ve fiziksel durumu önemli kriterlerdir. Fizik tedavi seansları ortalama 1 saat sürmekle birlikte hastanın yaşı, hastalığı, fiziksel durumu ve kapasiteleri göz önüne alınarak değerlendirmeler sonucu tedavinin sıklığı belirlenir. Bütün hastalıklar kişiye göre değişiklik gösterdiği için tedavi uzunluğu ve dozu bireye özel planlanmaktadır.
Evde Fizik Tedavinin Avantajları Nelerdir?
Evde Fizik Tedavi Nedir, Neleri Kapsar?
Yaralanma, düşme veya tıbbi durum nedeniyle ağrı, güçsüzlük veya hareket kısıtlılığı yaşayan hastaların ev ortamında fizik tedavileri yapılarak, kişiye hareketliliği ve fiziksel gücü geri kazandırılır. Fizyoterapi uzmanı doktorun belirlediği kişiye özel tedavi planları ile hastanın sağlığına en kısa zamanda kavuşmasına yardımcı olmaktadır.
Evde fizik tedavi seanslarında egzersizlere ek olarak; elektroterapi, TENS, CPM Cihazı, kinesiotape gibi farklı tedavi metotları da kullanılabilir. Fizik tedavi uygulamalarının kapsamı ve sıklığının belirlenmesinde; hastanın yaşı, tıbbi öyküsü ve fiziksel durumu önemli kriterlerdir.
Evde Fizik Tedavi Hizmetinden Kimler Faydalanabilir?
Hareket etmekte zorlanan hastalar evde fizik tedavi hizmetinden faydalanabilir. Fizyoterapist, tedavi edici egzersizler uygulamaktadır. Evde fizik tedavi seansları, hastaların eski becerilerini geri kazanmalarını sağlamayı amaçlar. Hastaların da sabırlı ve azimli olması gerekmektedir. Travma sonrası oluşmuş ciddi kırık tabloları, diz ve kalça protezi ameliyatları, demans, Alzheimer, MS, Parkinson, inmeye bağlı felç gibi nörolojik hastalıklar ve palyatif bakım hastaları evde fizik tedavi hizmetine ihtiyaç duyulabilmektedir. Hastalıkları sebebiyle araba kullanamayan ve hastaneye tek başına gelmek zorunda olan kişiler için de evde fizik tedavi hizmeti faydalı olmaktadır.
Neden Evde Fizik Tedavi Hizmeti Almalıyım?
Evde Sağlık Uygulamaları kapsamındaki Evde Fizik Tedavi Hizmeti, evden çıkması zor olan hastaların evlerinde tedavi olmalarını sağlamaktadır.
Travma, hastalıklar veya yaş nedeniyle hastaneye gelemeyecek durumda olan hastalar için evde fizik tedavi hizmeti en etkin ve en güvenli tedavi şeklidir. Özellikle ileri yaş grubunun sık yaşadığı ağrı, ameliyat veya diğer problemlerden kaynaklanan aktivite eksikliği evde fizik tedaviyi gerekli kılabilir. Bebekler ve çocuklarda yine evde fizik tedavi için uygundur. Kişinin evinin konforunda ve güvenliğinde alacağı tedavi çok daha etkili olabilmektedir. Ayrıca fizyoterapi uzmanı, hastaya bakan kişi ve diğer aile üyelerine tavsiye verip, destek sağlayabilir. Bu da hastanın iyileşmesini olumlu anlamda etkiler.
Evde Fizik Tedavi Nelere Yardımcı Olabilir?
Evde fizik tedavi fizyoterapistler tarafından sunulan kişiselleştirilmiş, kapsamlı ve özel programları içermektedir. Günlük yaşama geri dönmeyi kolaylaştıracak fizik tedavi uygulamaları ev ortamında gerçekleştirilmektedir. Hastaneye gelemeyen ya da gelmek istemeyen hastalar bu hizmetten yararlanabilirler.
Evde Fizik Tedavi Süreçleri Nasıl İşler?
İlk olarak fizik tedavi hekimi hastayı detaylı bir şekilde muayene ederek hastanın durumu hakkında bir değerlendirme yapar ve gerekli olan tedaviyi belirler. Bütün hastalıklar kişiye göre değişiklik gösterdiği için tedavi uzunluğu ve dozu bireye özel planlanmaktadır. Fizik tedavi seansları ortalama 1 saat sürmekle birlikte hastanın yaşı, hastalığı, fiziksel durumu ve kapasiteleri göz önüne alınarak değerlendirmeler sonucu tedavinin sıklığı belirlenir. Fizyoterapi uzmanı evde fizik tedavi için gerekli olan her türlü ekipmanı (TENS, ultrason, elastik bantlar, denge yastıkları vb.) yanında getirmektedir.
Güncelleme Tarihi:2022-03-03 13:21:56