Sindirim sisteminde bir bölümün dışarı ağızlaştırma işlemine stoma adı verilmektedir. Çoğunlukla kalın bağırsağın yukarıya doğru olan bölgesine yapılmasına bağlı olarak karnın sağ üst veya aşağı bölgesine de uygulanabilir. Bu durumda sindirim işleminde geriye kalan atıklar karın cildindeki stomadan dışarı atılır. Stoma yerine yerleştirilen bir torba ile gıda artıkları toplanır.
Evde stoma bakımı hizmeti, stomanın bakımı ve stomada kullanılan torbaların belirli aralıklarda değişimi hizmetlerinin işinde uzman hemşireler tarafından sağlanmasıdır.
Evde Stoma (Kolostomi/Ürostomi/İleostomi) Bakımı ve Torba Değişimi oldukça önemlidir. Eğer torba sızdırıyorsa veya gevşediyse torba değişimi yapmak gerekebilir.
Evde Stoma Bakımı ve Torba Değişimi hemşirelerimiz ile hastanın kendi ev konfor alanında aşağıdaki basamaklar ile sağlanan bir hizmettir.
Torba değişimi yapılacak ortamda hijyen kuralları sağlanır.
Hastaya uygun pozisyon verilir.
Steril eldivenler takıldıktan sonra stomadaki torba ve adaptör çıkartılır.
Stomanın çevresi serum fizyolojik ile kirli alandan temiz alana doğru dikkatli şekilde silinir. Temizleme işlemi bitince stomanın etrafı tamamen kurulanır.
Stomanın çapı (mm) stoma cetveli ile ölçülür; torbanın uç kısmı ile stoma arasında 2 mm boşluk olacak şekilde torba yerleştirilir.
Stomanın çapına göre uygun adaptör kesilir, kesilen adaptörün yapışkan kısmındaki kağıt çıkarılır ve iç kısmına pasta(krem) sürülür. Pasta, stoma ile torba arasında engel olup sızıntıyı önler ve stoma etrafındaki deriyi dışkıdan korur.
Son olarak; adaptörün ortasındaki delik stomayı içine alacak şekilde cilde iyice yapıştırılır.