1 yıllık düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen çiftin gebelik elde edememesine infertilite diyoruz. Çiftlerin yüzde 85-90’ı 1 yıl içerisinde gebe kalabilmektedir. 1 yılın sonunda gebe kalamayanlara nedeni bulmaya yönelik testler yapıyoruz. Ancak 35 yaş üstü kadınlarda bu süreyi 6 ay ile sınırlandırıyoruz.
Bazı durumlarda bu süreleri beklemeye gerek yoktur. Sık adet görme, seyrek adet görme sorunları, ağrılı adet görme, cinsel ilişki sırasında ağrı problemi, erkekte dışarıya atılan semen miktarının az olması, testiste genişleme ağrı olması hem kadın hem de erkekte cinsel organların enfeksiyonu hikayesi, cerrahi hikayesi varlığında kadın doğum uzmanına beklemeden de başvurulabilir.
Kadınlarda Yumurtlama Sorunu Nasıl Ortaya Çıkar:
Kadınlar yumurtalıklarında yumurta hücresini içeren folikülleri barındırır ve her ay beyinden salgılanan bazı hormonların etkisi ile bir folikül büyür ve çatlar. Yumurtlama dediğimiz olay folikülün çatlaması ile yumurtanın yumurtalık dışına atılması olayıdır. Yumurtlama sorunu yumurtalıkların beyinden salgılanan hormonlar tarafından yeterince uyarılmaması kaynaklı olabilir. Ya da yumurtalık yetmezliğine bağlı olabilir. Diğer yandan polikistik over sendromu dediğimiz durumda da folikül gelişimi ve yumurtlama düzenli değildir. Ayrıca süt hormonu dediğimiz prolaktin seviyesinin yüksek olması, tiroit bezinin düzgün çalışmadığı durumlarda (hipotiroidide) yumurtlama sorunlarını görürüz.
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.
Genellikle düzenli adet gören kadınlarda pratik olarak yumurtlama sorunu olmadığı varsayılabilir. Ancak bazen düzenli adet görsek de yumurtalama sorunu olabilir. Yumurtlama sorunu olan kişilerde adet döngümüzün uzunluğu 35 günden daha uzundur. Yani gecikmeli adet görürler. Eğer beyinden salgılanan hormonlarda eksiklik varsa bu kişiler hiç adet görmezler, ancak ilaç kullanarak adet görebilirler. Süt hormonu yüksekliğine bağlı yumurtalama sorunu varsa meme başından süt gelmesi durumu görülür. Yumurtlama sorunu olan hastalarımızda en sık gördüğümüz durum polikistik over sendromudur. Bu kişiler adet düzensizliğinin yanında kıllanma problemi de yaşarlar. Polikistik over sendromunda metabolik problemler de ön plandadır. Obezite, insülin direnci, şeker hastalığına yatkınlık sorunları vardır. Bu sorunlar hem infertilite tedavilerinde güçlüklere yol açarlar, hem de gebelik sürecinde birtakım sorunların riski artmıştır.
Polikistik over sendromu yumurtalıklarda çok sayıda folikül bulunması durumudur. Bunlar gerçek kistler değildir. Bu foliküllerden fazla miktarda hormon salgılanır. Folikül yani yumurta gelişiminin düzgün gerçekleşebilmesi için yumurtalıkta hormon seviyesinin dengeli olması gerekir. Fazla salgılanan hormon miktarı folikül gelişimini ve yumurtlamayı engeller. Bu hastalarda tedavide amaç yumurtlamayı sağlamaktır.
Eğer tüp bebek tedavisi gerektirecek başka bir durum yoksa öncelikle 6 ay hap tedavisi ile yumurtlamayı sağlamaya çalışırız. Gebelik elde edemez isek yumurta geliştirme amacıyla kullandığımız iğne tedavilerine geçeriz ve aşılama tedavisini de ekleriz.
En son olarak hala gebelik elde edemediğimiz kişilerde tüp bebek tedavisi uygularız. Bu olgularda iğneli aşılama ve tüp bebek tedavisinde Ovaryan Hiperstimulasyon Sendromu dediğimiz aşırı yumurtalık uyarılması sendromu riski vardır. O nedenle ilaç dozlarının ayarlanması çok önemlidir. Ayrıca aşırı yanıta bağlı çoğul gebelik riskimiz vardır. İnfertilite tedavisinde bizim hedefimiz tekil gebelik elde etmektir. Çünkü çoğul gebelikte erken doğum başta olmak üzere birçok sorunla karşılaşabiliriz.
Ayrıca özellikle obez olan polikistik over sendromlu olgularda gebelik sırasında düşük, gebelik şekeri, gebelik hipertansiyonu, erken doğum, anne karnında fetal ölüm gibi durumların riski artmıştır. O nedenle tedavilere başlamadan önce mutlaka diyet ve egzersiz programı ile kilo vermeyi öneriyoruz. Ayrıca kilo verme ile adet düzeni ve yumurtlama sorunları düzelip kendi kendine gebe kalma şansı da olabilir.
Adet bitiminde çekilen rahim filmi (HSG) ile tüplerin açık olup olmadığı anlaşılabilir. Filimde kapalı olan tüpler için laparoskopi yaparak tüplerin kapalı olduğunu teyit etmek gerekiyor. Bazen filim çekerken tüplerde spazm gelişerek aslında açık olan tüpler kapalı gibi görünebiliyor. Geçirilmiş pelvik (karın içi) enfeksiyonlar, endometriozis hastalığı, geçirilmiş pelvik cerrahiler uterusun ve tüplerin etrafında yapışıklara neden olarak tüplerde tıkanıklığa ve sıvı birikmesine neden olabilirler.
Yumurta ile sperm tüpte bir araya geldiğinden ve döllenme işlemi tüplerde gerçekleştiğinden her iki tüpü de kapalı olan kadınlarda doğal yollardan ya da aşılama ile gebe kalma şansı yoktur. Bu olgularda tüp bebek tedavisi gerekmektedir. Ayrıca tüplerde yapışıklıklara bağlı hidrosalfinx dediğimiz sıvı birikmesi varsa bu sıvı zaman zaman rahim içerisine akarak embriyonun tutunmasını engelleyerek tüp bebek tedavi başarımızı düşürmektedir. Tedavi öncesi mutlaka bu tüplerin alınması gerekir.
Endometrium dediğimiz her ay adet kanaması ile dışarı atılan rahimin iç tabakasının karın boşluğunu kaplayan zar üzerinde olmasına endometriozis diyoruz.
Yumurtalıklarda olmasına çikolata kisti (endometrioma), rahim kas tabakası içerisinde olmasına da adenomyozis diyoruz. Bu olguların özelliği kişilerin adet kanaması sırasında ve cinsel ilişki sırasında ağrı hissetmeleridir. Bu gibi şikayetleri olanlar mutlaka bir kadın doğum uzmanı ve özellikle de üreme endokrinolojisi ve tüp bebek konusunda özelleşmiş bir uzmana muayene olmalarını tavsiye ederim.
Endometriozis hastalığı kadında üreme potansiyelini olumsuz yönde etkiler. Yumurtalık rezervi bu olgularda bir miktar düşüyor. Ayrıca tüplerde tıkanıklıklara yapışıklıklara ve sıvı birikmesine neden olabiliyor. Hastaların yumurtalık kapasitesi adetin 2. günü yapılan transvajinal ultrasonografi ile ve AMH, hormon profili ile değerlendirilmelidir. Bu hastalarda mutlaka HSG yani rahim filmi çekilmelidir.
İnfertil olanlarda ya da gebelik isteği olanlarda doğrudan ameliyat önermiyoruz. Özellikle de yumurtalık rezervi düşük olanlara ameliyat önermiyoruz. Çünkü ameliyat etmek yumurtalık rezervini daha da azaltıyor. Ayrıca bu kistlerin tekrarlama ihtimali yüksek. Tekrarlayan ameliyatlar yumurtalık rezervine daha da zararlı. Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama işlemi sırasında dikkatli olmak gerekiyor. Çikolata kistlerine dokunmadan toplamak gerekir. Çikolata kistlerine girilirse yumurtalıklarda apse gelişme riski var. Ayrıca bu olguların embriyo transferinden önce uzun süreli baskılama tedavisi almaları gebelik şansını artırmaktadır. Baskılama tedavisi ile aktif hastalık kontrol altına alınıyor. Endometriotik odaklardan salınan toksik maddelerin rahim iç zarı üzerine olan etkileri azaltılmış oluyor.
Kadının eş yaş grubu kadınlara göre yumurtalıklarındaki yumurta sayısının az olması demek ve bazı eşik değerlerin altında olması demek (Antral Folikül Sayısı<5-7, AMH<1.1). Bu durum kadın yaşı attıkça doğal olarak ortaya çıkan bir durumdur. Ayrıca yumurta kalitesi ve genetik yapısı da yaş artıkça bozulmaktadır. Özellikle 38 yaş üstü kadınlarda kalite belirgin olarak düşmektedir. Genç kadınlarda da azalmış yumurtalık kapasitesi ile karşılaşmaktayız.
Genç yaş hastalarda yumurta kalitesi ya da genetik yapısı ile ilgili çok fazla sorun yaşamıyoruz. O nedenle tüp bebek tedavisi ile başarı şansımız ileri yaş kadınlara göre daha iyi. Bu hastalarda az sayıda yumurta toplayabildiğimiz için yumurtalık kapasitesi yüksek olan kadınlara göre en iyi kalite embriyoyu seçme şansımız olmayabiliyor. Elimizdeki az sayıda embriyoyu değerlendirmemiz gerekiyor. Ancak ileri yaş kadınlarda hem embriyo sayımız düşük hem de genetik yapısı yüksek oranda bozuk olduğu için genetiği sağlam iyi kalite embriyoyu bulana kadar birkaç kez tüp bebek tedavisi uygulamamız gerekebiliyor.
Kadın yaşı, kadın üreme potansiyelini belirleyen yegane faktördür. Yumurta kalitesi, genetik yapısı yaş ilerledikçe bozulur. Elimizde iyi görünümlü kaliteli 5. gün embriyosu olsa da bu embriyonun genetik yapısını göstermez. 40 yaş üzerinde genetik ayıklamalı tüp bebek öneriyoruz. Çünkü elimizdeki embriyoları transfer ettiğimizde gebelikler elde edebiliriz ancak genetik yapısı bozuk embriyoları transfer ettiğimizde ya gebelik oluşmaz ya da düşükle sonuçlanır. Düşük gerçekleşmesi durumunda küretaj işlemi uygulama gereği ortaya çıkabilir. Bir sonraki tüp bebek tedavimizi 3-4 ay geciktirebilir.
İleri yaş grubunda fazla zamanımız olmadığı için embriyolara genetik test yapıp genetik olarak sağlam embriyoları transfer etmek daha kısa sürede gebelik elde etmemizi sağlayacaktır. Tabi ki bunun için tüp bebek merkezi laboratuvarının bu konuda deneyimli olması gerekir. Biyopsi alma işlemleri ve dondurma programları iyi olmalıdır. Laboratuvarınızdan eminseniz bu tarz işlemlerle ilerlemek gebeliğe daha kısa sürede ulaşmamızı sağlayacaktır.
Değerlendirme sırasında hem kadını hem de erkeği detaylı olarak inceliyoruz. Sorun herhangi birinde olabileceği gibi her iki çiftte de olabilir.
Kadın değerlendirmesini adetin 2. günü yapıyoruz. Ultrasonografi ile rahim ve yumurtalıkları değerlendiriyoruz. Yumurtalık kapasitesini değerlendirmek için yumurtalık içerisindeki yumurta sayısını değerlendiriyoruz. Aynı gün birtakım hormon testleri istiyoruz. Ayrıca özellikle düşük yumurtalık kapasitesinden şüphe ettiğimiz bazı hastalarda AMH değerine bakabiliriz. Adet bitiminde rahmin iç yapısını ve tüplerin açık olup olmadığını değerlendirmek için HSG dediğimiz rahim filmini istiyoruz. Yumurtlamanın değerlendirilmesi için adet kanamasına 7 gün kala progesteron seviyesine bakıyoruz. Erkekten 3-5 günlük cinsel perhizi takiben semen analizi istiyoruz. Sorun görmemiz durumunda 3 hafta aralarla toplam 3 kere semen analizi tetkiki istiyoruz. Bazen hastalara tanısal laparoskopi ya da tanısal histeroskopi işlemi uygulayabiliyoruz. Her iki çiftte de genel sağlık değerlendirmesi yapıyoruz. Tiroit fonksiyonları, kan şeker seviyesi gibi testler istiyoruz.
Üreme kapasitesini ve tedavi başarısını olumsuz etkileyen birtakım faktörler de bizim için önemli. Örneğin aşırı kilo. Kilonun boyun karesine oranı ile hesaplanan vücut kitle indeksinin 20 ile 25 arasında olmasını istiyoruz. Aşırı kilo ya da aşırı zayıflık üreme kapasitemizi hem kadında hem de erkekte olumsuz etkilemektedir. Sigara kullanımı, sağlıksız beslenme, toksik kimyasallara maruziyet yumurta ve sperm kalitesini ve sayısını olumsuz yönde etkileyerek tedavi başarımızı düşürmektedir. O nedenle tedaviden önce bunların düzeltilmesi diyet, normal sınırlarda egzersiz ve sağlıklı beslenme programı uygulamayı önemsiyoruz.
Tedavi tamamen sebebe bağlıdır. Yumurtlama sorunu olan olgularda özellikle beyinden üretilen hormonların yetersizliğinde ve polikistik over sendromunda yumurtlamayı sağlayıcı yumurta geliştirici hap ya da iğneler kullanıyoruz. Eğer eşlik eden hafif erkek faktörü varsa aşılama tedavisi ekliyoruz. Burada ortalama 10 günlük yumurta geliştirme tedavisi sonrasında çatlatma iğnesi uyguluyoruz. Daha sonra da erkekten aldığımız semen örneğini laboratuvar koşullarında içerisindeki ölü hücrelerden ayrıştırıyoruz ve bir kateter yardımıyla kadının rahminin içerisine veriyoruz.
Kadında her iki taraftaki tüp de tıkalı ise, yumurtalık kapasitesi düşükse, ileri evre endometriozis hastalığı varsa, erkekte toplam hareketli sperm sayısı belli değerlerin altındaysa ya da hiç spermi yoksa bu çiftlere doğrudan tüp bebek tedavisi uyguluyoruz.
Herhangi bir neden bulamadığımız çiftlerde kendi kendilerine gebe kalmasını 2 yıl bekledikten sonra öncelikle aşılama tedavisi ile başlıyoruz. Aşılama tedavisini 3 ile 6 kez uygulayabiliriz. Gebelik elde edemez isek tüp bebek tedavisine geçiyoruz.
Tedaviye başlamadan önce çiftimizin genel sağlık durumunu değerlendiriyoruz. Sigara alışkanlığı, kilo problemi, şeker, tiroit hastalığı, prolaktin hormonu yüksekliği gibi hormonal ve metabolik sorunların detaylı değerlendirilmesi ve düzeltilmesi önemli. Kadın değerlendirmesinde ultrasonografi ve rahim filmiyle saptadığımız perde, polip, rahim içi yapışıklık, rahim içerisine bası yapan miyomların varlığında bunları histeroskopi ile gidermemiz gerekiyor. Tüplerde sıvı birikimi varsa laparoskopi ile tüpleri almamız gerekiyor. Hastadan maksimum sayıda olgun yumurta toplayabilmek için uygun dozda başlanan uygun tedavisi protokolü önemli. Eğer daha önce tüp bebek uygulamaları varsa tedavi detayları bizlere yol göstermektedir.
Yumurta toplama işleminde yine geliştirdiğimiz tüm yumurtaları toplayabilmek önemli. Döllenme oranlarının yüksek olduğu ve 5. güne gitme oranlarının yüksek olduğu iyi laboratuvar koşulları ve deneyimli embriyoloji ekibinin varlığı önemli. Embriyo transfer süreci de son derece hassastır. Tüm bu süreçlerde yaşanan olumsuzluklar tüp bebek başarısını olumsuz yönde etkilemektedir. Deneyimli klinik ve laboratuvar ekibinin olmasına rağmen hastayla ilgili değiştiremediğimiz faktörlerde var. Örneğin yumurta ve sperm kalitesinin düşük olması, yumurtalık kapasitesinin düşük olması, ileri kadın yaşı, erkekte azospermi varlığı. Bu gibi durumlarda döllenme sorunları, iyi kaliteli embriyo elde edememe, 5. gün embriyosu elde edememe gibi sorunlarla karşılaşabiliyoruz.
Başarıyı etkileyen en önemli faktör kadın yaşıdır. Daha önce de bahsettiğim gibi kadın yaşı ilerledikçe yumurtanın kalitesi ve genetik yapısı bozulmaktadır. Tüm bu basamaklar düzgün yönetilse bile ve iyi kalitede 5. gün embriyosu elde edilse bile genetik yapısı bozuk bir embriyo ile gebelik ve sağlıklı canlı doğum elde etmek mümkün değildir. Dolayısı ile infertilite tanısı koyulan olguların zaman kaybedilmemesi adına bir an önce infertilite tedavisi konusunda uzmanlaşmış ve her türlü tedavi olanağını sunabilecek merkezlere başvurmaları önemlidir. Etkin tedaviye zamanında ulaşmamak hem zaman hem moral, hem de ekonomik kayıplara neden olmaktadır. İlerleyen yaş ve tekrarlayan başarısız tedavilere bağlı yaşanan hayal kırıklığı ve artmış stres düzeyleri tedavi sürecini olumsuz etkilemektedir.
Güncelleme Tarihi:2022-07-26 09:16:26
GAZİANTEP ÖZEL SAĞLIK HASTANESİ A.Ş.
(SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ)
KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ KAPSAMINDA AYDINLATMA METNİ
Kişisel Verilerin İşlenmesi/Korunması Hakkında Bilgilendirme
Gaziantep Özel Sağlık Hastanesi A.Ş. (SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi) olarak, her türlü kişisel verilerinizin güvenliği, mahremiyeti ve korunmasına önem vermekteyiz. Bu bilinçle, sizlere ait her türlü kişisel verinin en iyi şekilde ve özenle işlenerek muhafaza edilmesine büyük hassasiyet göstermekteyiz. Bu sorumluluğumuzun bilinci ile Türk Ceza Kanunu, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Sağlanması Hakkında Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuatlar çerçevesinde tüzel Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verilerinizi aşağıda belirtilen şekilde işlemekteyiz.
Kişisel Verilerin Toplanması Amaçları
Hasta ve yakınlarına daha yüksek kalitede hizmet sunabilmek amacı ile kişisel verilerinizi, verilen hizmetin niteliğine bağlı olarak Çağrı Merkezi, internet, mobil uygulamalar, fiziksel mekânlar ve benzeri kanallardan sözlü, yazılı, görsel, ya da elektronik olarak elde etmekteyiz. Bu çerçevede tüm tıbbî teşhis, muayene, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi için gerekli olan ve bu amaçla elde edilen kişisel sağlık verisi başta olmak üzere, başlıca genel ve özel nitelikli kişisel veriler aşağıda sıralanmıştır;
Kişisel Verilerin İşlenme Amaçları
Yukarıda sayılmış olan kişisel verileriniz ile özel nitelikli kişisel verileriniz aşağıdaki amaçlar ile işlenmektedir.
Yukarıda sayılan Kişisel ve Özel Nitelikli Verileriniz Özel Sani Konukoğlu Hastanesi ve dış hizmet sağlayıcıların bünyesinde fiziki ve elektronik arşivlerde titizlikle mevzuat hükümlerine uygun olarak muhafaza edilecektir.
Kişisel Verilerin Aktarılması
Kişisel verileriniz, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Sosyal Sigortalar Kanunu, Sağlık Uygulama Tebliği, Özel Hastaneler Yönetmeliği, Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği…vb. Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve konuya ilişkin diğer merkezi idarelerin düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleri çerçevesinde ve yukarıda açıklanan amaçlarla;
Kişisel Veri Toplamanın Yöntemi ve Hukuki Nedenleri
Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda belirtilen amaçlar ve Özel Sani Konukoğlu Hastanesi faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda hastanemizin akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki nedenleri;
(Kanun’un 6. maddesi 3. Fıkrası “Sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.”
Kişisel Verilerinizin Korunmasına Yönelik Haklarınız
6698 Sayılı KVKK 11. Maddesi hükmü gereğince kişisel veri sahibi hastanemize müracaatta bulunarak kişisel verileri ile ilgili aşağıdaki haklardan faydalanabilir;
Kişisel Veri Güvenliği ve Bilgi Talep Hakkı
Kişisel verilerinizin güvenliği teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere karşı uygun bir şekilde bilgi talepleriniz karşılanmaktadır.
6698 KVKK kapsamındaki taleplerinizi, “www.sankohastanesi.com.tr” web adresindeki “KİŞİSEL VERİLERE ERİŞİM BİLGİ TALEP FORMU” nu doldurarak;
BİLGİ TALEP FORMU İÇİN TIKLAYINIZ
GAZİANTEP ÖZEL SAĞLIK HASTANESİ A.Ş.
(SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ)
KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ KAPSAMINDA AYDINLATMA METNİ
Kişisel Verilerin İşlenmesi/Korunması Hakkında Bilgilendirme
Gaziantep Özel Sağlık Hastanesi A.Ş. (SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi) olarak, her türlü kişisel verilerinizin güvenliği, mahremiyeti ve korunmasına önem vermekteyiz. Bu bilinçle, sizlere ait her türlü kişisel verinin en iyi şekilde ve özenle işlenerek muhafaza edilmesine büyük hassasiyet göstermekteyiz. Bu sorumluluğumuzun bilinci ile Türk Ceza Kanunu, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Sağlanması Hakkında Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuatlar çerçevesinde tüzel Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verilerinizi aşağıda belirtilen şekilde işlemekteyiz.
Kişisel Verilerin Toplanması Amaçları
Hasta ve yakınlarına daha yüksek kalitede hizmet sunabilmek amacı ile kişisel verilerinizi, verilen hizmetin niteliğine bağlı olarak Çağrı Merkezi, internet, mobil uygulamalar, fiziksel mekânlar ve benzeri kanallardan sözlü, yazılı, görsel, ya da elektronik olarak elde etmekteyiz. Bu çerçevede tüm tıbbî teşhis, muayene, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi için gerekli olan ve bu amaçla elde edilen kişisel sağlık verisi başta olmak üzere, başlıca genel ve özel nitelikli kişisel veriler aşağıda sıralanmıştır;
Kişisel Verilerin İşlenme Amaçları
Yukarıda sayılmış olan kişisel verileriniz ile özel nitelikli kişisel verileriniz aşağıdaki amaçlar ile işlenmektedir.
Yukarıda sayılan Kişisel ve Özel Nitelikli Verileriniz Özel Sani Konukoğlu Hastanesi ve dış hizmet sağlayıcıların bünyesinde fiziki ve elektronik arşivlerde titizlikle mevzuat hükümlerine uygun olarak muhafaza edilecektir.
Kişisel Verilerin Aktarılması
Kişisel verileriniz, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Sosyal Sigortalar Kanunu, Sağlık Uygulama Tebliği, Özel Hastaneler Yönetmeliği, Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği…vb. Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve konuya ilişkin diğer merkezi idarelerin düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleri çerçevesinde ve yukarıda açıklanan amaçlarla;
Kişisel Veri Toplamanın Yöntemi ve Hukuki Nedenleri
Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda belirtilen amaçlar ve Özel Sani Konukoğlu Hastanesi faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda hastanemizin akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki nedenleri;
(Kanun’un 6. maddesi 3. Fıkrası “Sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.”
Kişisel Verilerinizin Korunmasına Yönelik Haklarınız
6698 Sayılı KVKK 11. Maddesi hükmü gereğince kişisel veri sahibi hastanemize müracaatta bulunarak kişisel verileri ile ilgili aşağıdaki haklardan faydalanabilir;
Kişisel Veri Güvenliği ve Bilgi Talep Hakkı
Kişisel verilerinizin güvenliği teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere karşı uygun bir şekilde bilgi talepleriniz karşılanmaktadır.
6698 KVKK kapsamındaki taleplerinizi, “www.sankohastanesi.com.tr” web adresindeki “KİŞİSEL VERİLERE ERİŞİM BİLGİ TALEP FORMU” nu doldurarak;
BİLGİ TALEP FORMU İÇİN TIKLAYINIZ