Organ nakli hemşiresi; hastaların gerek nakil sürecine fizyolojik ve psikolojik olarak hazırlanmaları gerekse de nakil sonrası yeni hayata uyum sağlamaları ve bakımlarının sürdürülmesinde önemli bir rol oynar.
DevamıBöbrek nakli böbrek yetmezliği yaşayan hastanın hem yaşam süresi hem hayat kalitesi açısından çok önemli bir tedavi yöntemidir.
DevamıBöbrek naklinde alıcı için olduğu kadar verici için de artı ve eksiler vardır.
DevamıOrgan bağışı, kişinin hayatta iken kendi isteğiyle, bağışlamak istediği organının bütününü ya da bir parçasını başka hastaların tedavisi için kullanmak üzere rıza göstermesidir.
DevamıOrgan nakil işleminden sonra birçok beslenme sorunu ile karşılaşılabilir. Bu süreçteki beslenme tedavisi hem nakil olan organın uyum sürecini hızlandırır hem de kullanılan ilaçlardan kaynaklı yan etkileri ortadan kaldırarak tedavi eder.
DevamıOrgan nakli canlı ve kadavra olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Kadavra olarak da isimlendirilen beyin ölümü gerçekleşen hastaların hazırlık ve nakil aşamaları için birtakım prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.
DevamıOrgan nakli hemşiresi; hastaların gerek nakil sürecine fizyolojik ve psikolojik olarak hazırlanmaları gerekse de nakil sonrası yeni hayata uyum sağlamaları ve bakımlarının sürdürülmesinde önemli bir rol oynar.
Devamı“Dün düşünülmez ve bugün zorlukla gerçekleştirilebilir olan, çoğu kez yarın rutin hale gelir.” Bu cümle 1982 yılındaki “Karaciğer Naklinin Evrimi” isimli makalenin sonuç cümlesidir. organ naklinin geçirdiği aşamaları anlatan güzel bir sözdür.
DevamıOrgan yetmezliği yaşayan bireyler, yetmezliğin getirmiş olduğu bedensel yakınmalar dışında ruhsal sorunlarla da karşı karşıya kalmaktadır. Ruhsal sorunlarla baş etmede aile ve sosyal desteğin yanı sıra, ruh sağlığı uzmanlarından alınacak profesyonel desteğin de ihmal edilmemesi gerekir.
Devamı