• CİLDİYE /

Akantozis Nigrikans

Deride belli yerlerde renk koyuluğu, kadifemsi kalınlaşma ile kendini gösteren bir hastalıktır. Birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. “Akantozisn nigrikans”ın vücudun en çok kıvrım yerlerinde görüldüğünü belirten Dr. Öğr. Üyesi Almıla Tuncel Cesur, “Koltuk altı, boyun ve kasıkta kahverengi, kadifemsi kalınlaşmalar ve yanında bazen de et benleri görülür” dedi.

Pek çok etken hastalığa neden olabilir

Amerikan Diyabet Topluluğunun, 2000 senesinde akantozis nigrikansı çocuklarda şeker hastalığının oluşumu açısından bir risk faktörü olarak kabul ettiğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Cesur, “Obezite, insülin direnci, şeker hastalığı, bazı iç organ kanserleri, ilaçlar, hipotiroidi, genetik yatkınlık sebepler arasındadır. Obezite ile ilişkili olan tip en sık görülendir ve genellikle ergenlik çağında başlar” diye konuştu.
 
Dr. Öğretim Üyesi Cesur, “Böbrek nakilli hastalarda da görülebilir. İlaçlardan doğum kontrol hapları, kortizon, nikotinik asit, insülin, testosteron en çok sebepler arasındadır. Mide, genitoüriner bölge, akciğer ve meme kanserleri de akantozis nigrikans hastalığına neden olabilir” ifadelerine yer verdi.

Kalıtsal da olabilir

Hastalığın çocukluk çağında ortaya çıkan ve ailesel kalıtımla geçen bir formunun daha bulunduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Cesur, şunları söyledi:
 
“Bu formun herhangi bir hastalıkla ilişkisi yoktur. Koltuk altında deodorantlara karşı bir irritan reaksiyon olarak da ortaya çıkabilir. Tedavide altta yatan sebebin bulunması önemlidir. Obezite ile ilişkili olanda kilo vermeyle, ilaca bağlı olanda ilacın kesilmesiyle, insülin direnci olanda bu durumun tedavisiyle hastalık gerileyebilir. Sistemik retinoidler, kalsipotriol, salisilik asit de tedavide kullanılabilir. Akantozis nigrikans pediatrik hastalarda metabolik sendromun erken belirtisi olabileceğinden ayrı bir önem kazanmaktadır.”

SANKO Üniversitesi Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Sosyal Medya

Güncelleme Tarihi:2022-06-30 16:15:42