Bu grup enfeksiyonlar (TORCH) gebelikte geçirildikleri takdirde bebek kayıplarına ve sakatlıklara yol açabilen hastalıklar grubudur. SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları – Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı, SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı, Prof. Dr. Fadıl Vardar bu enfeksiyonlar hakkında önemli bilgiler verdi.
DevamıÇocuklar arasında görülen en yaygın sağlık sorunlarından birisi karın ağrısıdır. Bu ağrılar basit bir beslenme bozukluğu ve ishal sonucu olabileceği gibi, hayatı tehdit eden boyutlara da ulaşabilir. Uzmanlar, çocuklarda karın ağrısının ciddi hastalıkların belirtisi olabileceği gerekçesiyle mutlaka önemsenmesi uyarısında bulunuyor.
Devamı11 aylık bebeklerde beslenme sorunları oldukça yaygın ve önemli bir konudur. Bu dönemde bebekler katı gıdalara geçiş yaparken çeşitli zorluklar yaşayabilirler.
DevamıSANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı / Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bölümü’nden Prof. Dr. Yurdanur Kılınç, talaseminin (Akdeniz Anemisi), genetik geçişli ancak erken tanı ile tedavisi mümkün bir hastalık olduğunu söyledi.
DevamıAşılama hastalık sonucunda oluşabilecek maddi ve manevi tüm kayıpları önleyecek, büyük tasarruf sağlayan tek sağlık yatırımıdır. Her gün yeni ve ilerleme kaydedilmiş aşılar geliştirilmekte ve kullanıma sunulmakta, bu aşıların iyi ve etkin kullanılmaları için uğraşılmaktadır.
DevamıAstım sürekli tedavi gerektiren yaygın ve uzun süreli bir akciğer rahatsızlığıdır.
DevamıBebeklerde gastrit, mide mukozasının iltihaplanması olarak tanımlanan bir durumdur. Bu rahatsızlık, bebeklerin mide iç yüzeyinde tahrişe ve iltihaplanmaya yol açabilir.
DevamıBebeklerde göbek çevresinde kızarıklık, özellikle yenidoğan döneminde sıklıkla karşılaşılan bir deri sorunudur.
DevamıBebeklerde karaciğer hastalıkları, doğumsal veya edinsel nedenlere bağlı olarak karaciğerin normal fonksiyonlarını yerine getirememesi durumudur.
DevamıAlerjik hastalıklar çocuklarda sık görülen hastalıklardandır. Ülkemiz ve dünyada yaklaşık her dört çocuktan birisinde herhangi bir alerjik hastalık görülmektedir. Avrupa Birliği ülkelerinde 2020 yılında her iki çocuktan birinde alerjik hastalık görülmesi beklenmektedir.
DevamıYaşamın ilk aylarında sıkça görülen ve erken doğan bebeklerde görülme oranı daha yüksek olan çocuk fıtıkları, tanısı kolay konulabilecek rahatsızlıklardan biridir.
DevamıÇocukluk çağında morluklarla gelen bireylerin mutlaka iyi bir hematolojik değerlendirmeden geçirilmesi gerekir.
DevamıÇocuklar için valize konulması gereken ilk eşya güneş kremi olmalıdır. Sıcak yaz günleri geldi.
DevamıAkut apandisit, çocuk cerrahisinde sıkça yapılan ameliyatlardan biridir. En sık 6-15 yaş arası görülür. 6 yaş altı daha az, 1 yaş altı çok nadirdir.
DevamıKist hidatik ya da hidatik kist, hayvanlardan insana geçen bir parazit nedeniyle oluşur. Genel sağlık ve temizlik kurallarına uyulduğunda bulaşma ihtimali seyrek olan bu hastalık daha çok 6-15 yaş arası görülür.
DevamıHer yıl havaların soğumasıyla birlikte, kış hastalıklarına yakalanma ihtimali, çocuklarda dirence bağlı olarak daha çok görülebilir. Uzmanlar, çocukların günlük yaşantısını olumsuz etkileyen bu hastalıklara karşı dikkatli olunması konusunda ebeveynleri uyarıyor.
DevamıSANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DR. ÖĞRETİM ÜYESİ ALMACIOĞLU: “ÇOCUKLARDA YAYGIN GÖRÜLEN VE YAZ MEVSİMİNDE ORTAYA ÇIKAN BAZI ALERJİK SEMPTOMLAR MEVSİMSEL ALERJİK RİNİT OLABİLİR”
DevamıBebeklerde ve çocuklarda teşhis edilen vezikoüreteral reflü tanısı genellikle idrar yolu enfeksiyonu sonrasında konmaktadır.
DevamıÇocuklarda kazara içilen yakıcı maddeler yemek borusu darlığından ölüme kadar değişen önemli sonuçlara neden olmaktadır. Özellikle başlangıç safhasındaki tedavi planı oldukça önemlidir.
DevamıÇocukluk çağında sıklıkla görülen idrar yolu enfeksiyonları her yaş ve cinste görülen, zamanında tedavi edilmediği takdirde pek çok hastalığa sebep olabilen bir sağlık problemidir.
Devamı