Sağlık Rehberi

Konjenital ve Perinatal Enfeksiyonlar: ‘Eski TORCH’ için ‘Yeni Bir Işık’

Bu grup enfeksiyonlar (TORCH) gebelikte geçirildikleri takdirde bebek kayıplarına ve sakatlıklara yol açabilen hastalıklar grubudur. SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları – Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı, SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı, Prof. Dr. Fadıl Vardar bu enfeksiyonlar hakkında önemli bilgiler verdi.

Devamı
Yaz ishalleri

Havaların ısınmasıyla birlikte bebekler ve çocuklarda sık görülen yaz ishalleri, gerekli önlemler alınmadığı takdirde önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Çocuklarda ishal ve kusmanın aynı anda görülmesi durumunda, yeterli sıvı takviyesi hayati önem taşıyor.

Devamı
Çocuklarda karın ağrısı

Çocuklar arasında görülen en yaygın sağlık sorunlarından birisi karın ağrısıdır. Bu ağrılar basit bir beslenme bozukluğu ve ishal sonucu olabileceği gibi, hayatı tehdit eden boyutlara da ulaşabilir. Uzmanlar, çocuklarda karın ağrısının ciddi hastalıkların belirtisi olabileceği gerekçesiyle mutlaka önemsenmesi uyarısında bulunuyor.

Devamı
8 MAYIS DÜNYA TALASEMİ GÜNÜ

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı / Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bölümü’nden Prof. Dr. Yurdanur Kılınç, talaseminin (Akdeniz Anemisi), genetik geçişli ancak erken tanı ile tedavisi mümkün bir hastalık olduğunu söyledi.

Devamı
Aşı ve aşının yararları

Aşılama hastalık sonucunda oluşabilecek maddi ve manevi tüm kayıpları önleyecek, büyük tasarruf sağlayan tek sağlık yatırımıdır. Her gün yeni ve ilerleme kaydedilmiş aşılar geliştirilmekte ve kullanıma sunulmakta, bu aşıların iyi ve etkin kullanılmaları için uğraşılmaktadır.

Devamı
Astım ve astım atakları

Astım sürekli tedavi gerektiren yaygın ve uzun süreli bir akciğer rahatsızlığıdır. Belirli tetikleyicilere maruz kaldığında iltihaplanabilen, daralarak nefes almada zorluğa yol açar ve hava yollarında hassasiyete neden olur.

Devamı
Çocuk alerjileri

Alerjik hastalıklar çocuklarda sık görülen hastalıklardandır. Ülkemiz ve dünyada yaklaşık her dört çocuktan birisinde herhangi bir alerjik hastalık görülmektedir. Avrupa Birliği ülkelerinde 2020 yılında her iki çocuktan birinde alerjik hastalık görülmesi beklenmektedir.

Devamı
Çocuk fıtıkları

Yaşamın ilk aylarında sıkça görülen ve erken doğan bebeklerde görülme oranı daha yüksek olan çocuk fıtıkları, tanısı kolay konulabilecek rahatsızlıklardan biridir.

Devamı
Çocuk vücudunda morluklarla gelirse

Çocukluk çağında morluklarla gelen bireylerin mutlaka iyi bir hematolojik değerlendirmeden geçirilmesi gerekir.

Devamı
Çocuklar için tatil valizi hazırlama rehberi

Çocuklar için valize konulması gereken ilk eşya güneş kremi olmalıdır. Sıcak yaz günleri geldi. Stresli ve yoğun geçen dönemin yorgunluğunu atmak için tatil planları yapılıyor.

Devamı
Çocuklarda akut apandisit

Akut apandisit, çocuk cerrahisinde sıkça yapılan ameliyatlardan biridir. En sık 6-15 yaş arası görülür. 6 yaş altı daha az, 1 yaş altı çok nadirdir.

Devamı
Çocuklarda karaciğer kist hidatikleri

Kist hidatik ya da hidatik kist, hayvanlardan insana geçen bir parazit nedeniyle oluşur. Genel sağlık ve temizlik kurallarına uyulduğunda bulaşma ihtimali seyrek olan bu hastalık daha çok 6-15 yaş arası görülür.

Devamı
Çocuklarda kış hastalıkları

Her yıl havaların soğumasıyla birlikte, kış hastalıklarına yakalanma ihtimali, çocuklarda dirence bağlı olarak daha çok görülebilir. Uzmanlar, çocukların günlük yaşantısını olumsuz etkileyen bu hastalıklara karşı dikkatli olunması konusunda ebeveynleri uyarıyor.

Devamı
ÇOCUKLARDA MEVSİMSEL ALERJİK RİNİTE DİKKAT

- SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DR. ÖĞRETİM ÜYESİ ALMACIOĞLU: -“ÇOCUKLARDA YAYGIN GÖRÜLEN VE YAZ MEVSİMİNDE ORTAYA ÇIKAN BAZI ALERJİK SEMPTOMLAR MEVSİMSEL ALERJİK RİNİT OLABİLİR”

Devamı
Çocuklarda vezikoüreteral reflü hastalığı

Bebeklerde ve çocuklarda teşhis edilen vezikoüreteral reflü tanısı genellikle idrar yolu enfeksiyonu sonrasında konmaktadır.

Devamı
Çocuklarda yemek borusu yanıkları

Çocuklarda kazara içilen yakıcı maddeler yemek borusu darlığından ölüme kadar değişen önemli sonuçlara neden olmaktadır. Özellikle başlangıç safhasındaki tedavi planı oldukça önemlidir.

Devamı
Çocukluk çağı idrar yolları enfeksiyonları

Çocukluk çağında sıklıkla görülen idrar yolu enfeksiyonları her yaş ve cinste görülen, zamanında tedavi edilmediği takdirde pek çok hastalığa sebep olabilen bir sağlık problemidir.

Devamı
DEPREM SONRASINDA ÇOCUKLARLA SAĞLIKLI İLETİŞİM KURULMALI

SANKO Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Burcu Gökalp Özcan, depremde yetişkinler gibi çocukların da çok zor günlerden geçtiğini belirterek, çocuklara doğal afetler ve depremle ilgili yaşlarına uygun, anlayabilecekleri düzeyde bilgiler verilmesi gerektiğini söyledi.

Devamı
Fenilketonüri

Fenilketonüri kalıtsal bir metabolik hastalıktır. Bu hastalıkla doğan çocuklar proteinli gıdalarda bulunan fenilalanin isimli bir amino asiti metabolize edemezler.

Devamı
İnmemiş testis

Testisin (erkek yumurtalığı), torba içinde olmaması durumuna inmemiş testis denir. Bir yaşındaki normal bebeklerin yaklaşık yüzde 1’inde inmemiş testis görülmektedir.

Devamı