Sağlık Rehberi

Adolesan çağındaki çocuklarda koruyucu egzersiz

Çocukluk çağından itibaren kazanılan ve yaşam boyu korunan fiziksel sağlık vücudun fonksiyonlarını gerçekleştirmesi için gereklidir.

Devamı
Dispne nedir?

Solunum darlığı olarak da bilinen nefes darlığı (Dispne), solunum rahatsızlığı veya nefes almada zorluk hissini tanımlayan bir belirti durumudur.

Devamı
Gebelik ve fiziksel aktivite

Kadınların gebelik dönemini rahat ve mutlu olarak tamamlanmasında egzersiz önemli ve etkin bir rol oynar. Gebelikte oluşabilecek fizyolojik değişikliklere uygun olarak, güvenli, amaca ve kişiye yönelik egzersiz seçimi fizyoterapistlerce yapılmalıdır.

Devamı
Gelecek fonksiyonel rehabilitasyon için ne diyor?

Günümüzde teknoloji ile birlikte yapay zeka ve sanal gerçeklik konusunda yaşanan gelişmeler doğrultusunda; bilgisayar destekli kinetik ve kinematik araştırmalar, insan hareketi ve egzersizlerin etkileri konusunda değerli bilgiler sunmaktadır.

Devamı
İnme Rehabilitasyonu

İnme İskemi (embolik ya da trombotik) veya daha az sıklıkla hemorajinin neden olduğu beyin kan akımında ani bozulma olarak tanımlanmaktadır.

Devamı
İnme sonrası güncel rehabilitasyon yaklaşımları

Halk arasında “felç” olarak bilinen inme, dünyada en fazla fonksiyon kaybına neden olan, yaşam kalitesini en fazla etkileyen hastalıklardan biridir. İnme sonrası hastaya uygulanacak rehabilitasyon kompleks bir süreçtir ve multidisipliner yaklaşımı gerektirir.

Devamı
Kas iskelet sisteminin ergonomik yapısı

İş yerinde bazı fiziksel ve psikolojik etkenlere maruz kalmaya ve iş koşullarına bağlı olarak gelişen kas iskelet hastalıkları, iş ile ilgili sağlık sorunları arasında önemli bir yer tutar.

Devamı
Kemik sağlığı ve egzersiz

Düzenli egzersiz yapmak, kemik sağlığını korumada çok etkilidir.

Devamı
Kronik hastalığı olan engelli bireylerde sağlıklı yaşam ve egzersiz

Engelli bireyler, aktif engelli bireyler ile kıyaslandığında kronik hastalığa sahip olma oranı iki kat daha fazladır.

Devamı
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ile yaşam

KOAH tüm dünya'da özellikle de gelişmekte olan ülkelerde sigara tüketimine paralel olarak artan ve ciddi sağlık problemlerine yol açabilen önemli bir akciğer hastalığıdır.

Devamı
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)’ta nefes darlığı (Dispne) atağı sırasında ne yapmalıyız?

Solunum darlığı olarak da bilinen nefes darlığı (Dispne), solunum rahatsızlığı veya nefes almada zorluk hissini tanımlayan bir belirti durumudur.

Devamı
Lenfödem nedir?

Çeşitli sebeplerden dolayı lenfatik sistemin bütünlüğünün bozulması sonucu proteinden zengin sıvının hücreler arası boşluklarda birikmesi ile kendini gösteren bir hastalık tablosudur.

Devamı
Manuel Terapi

Manuel terapide, fizyoterapistler tarafından yapılan el ile uygulama ve geliştirilen teknikler, ağrının giderilmesinde ve hareket ve fonksiyon kayıplarının tedavisinde majör bir rol oynamaktadır.

Devamı
Mental hastalıkların yönetiminde egzersizin rolü

Dünya Sağlık Örgütü sağlığı; kişinin bedensel, mental ve sosyal açıdan tam bir iyilik hali içinde olması şeklinde tanımlamıştır.

Devamı
Nörolojik Rehabilitasyon

Nörolojik rehabilitasyon; periferik ve merkezi sinir sisteminin hasarlanması ile ortaya çıkan patolojilerin bireyde yarattığı olumsuz etkilerini minimum düzeye indirerek maksimum düzeyde fonksiyonellik kazandırmayı ve yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen fizyoterapi ve rehabilitasyonun özelleşmiş bir alanıdır.

Devamı
Obezite ve egzersiz

Obezite cerrahisi geçirecek bireylerde, cerrahi işlem öncesi ve sonrası dönemde uygulanan tedavi ve egzersiz programları ile cerrahi işlemin başarısı artırılırken, bireyin yeni yaşam tarzına adaptasyonu sağlanır ve operasyon sonrası dönemde günlük yaşama dönüşü hızlandırılır

Devamı
Omuz hastalıklarında rehabilitasyon

Omuz eklemi vücudumuzun en hareketli eklemidir ve bu hareket kabiliyeti nedeniyle de en sorunlu eklemlerdendir. Omuz hastalıklarının pek çok nedeni olabileceği gibi tedavisinde doğru tanı büyük önem taşır.

Devamı
Pelvik taban rehabilitasyonu nedir?

Pelvik taban rehabilitasyonu sağlığa yapabilecek bir yatırımdır.

Devamı
Serebral Palsi (Beyin Felci)

Serebral palsi çocukluk çağının en sık özürlülük nedenlerinden biridir. Türkiye’de her 1000 canlı doğumda 4.4 sıklığında görülme oranına sahiptir.

Devamı