• BESLENME /

Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için nasıl beslenmeliyiz?

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Saadet Özen, dünya gündemine hızla yerleşen ve endişe yaratan koronavirüsün (Covid-19), Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi (küresel) olarak nitelendirmesiyle birlikte daha büyük endişeye neden olduğunu söyledi. 

Covid-19’a karşı tedbirli olunması için Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı 14 kurala uymanın çok önemli olduğunu belirten Özen, “Aynı zamanda vücudumuzun doğal bağışıklık sisteminin de güçlü tutulması gerekmektedir. Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın bir yolu da sağlıklı ve dengeli beslenmeden geçmektedir” dedi.

Bağışıklık sisteminin virüsten korunmada çok önemli olduğunun altını çizen Özen, dikkat edilmesi gereken konuları şöyle sıraladı:

  1. El Hijyeni:

Elleri bol su ve sabunla 20 saniye yıkamak önemlidir. Su ve sabun ile ellerinizin arkası, parmakların arası ve tırnakların altı en az 20 saniye yıkanmalı, sonra durulayıp temiz bir havlu ile kurulanmalıdır.

  1. Mutfak Hijyeni:

Her kullanımdan sonra mutfak yüzeyleri ve eşyaları yıkanmalıdır. Kesme tahtalarını, mutfak aletlerini, tezgâhı ve temizlikte kullanılan bezleri yıkayın.

  1. Pişirme:

Çiğ ve az pişmiş hayvansal besinler yenilmemeli, iyi pişmiş yiyecekler tercih edilmeli. Kırmızı ve tüm beyaz et çeşitleriyle yumurta tam pişirilmeden tüketilmemelidir.

  1. Protein:

Süt ürünleri, yumurta, balık, hindi ve kırmızı et gibi kaliteli protein kaynakları iyice pişirilerek tüketilmelidir.

  1. Vitamin- Mineral:

Her gün en az 5 porsiyon çeşitli meyve ve sebze tüketilmeli. Özellikle C vitamini ihtiyacını karşılamak çok önemli. Bir orta boy portakal günlük C vitamini ihtiyacının yarısını karşılamaktadır.

  1. Posa:

Ekmek, pirinç veya makarna gibi temel besinlerin mümkünse esmer veya tam tahıllı alternatifini kullanmak bağışıklık sisteminizi güçlü tutacaktır. Kuru fasulye, yeşil mercimek, nohut gibi kuru baklagiller de bağışıklık sistemimiz için önemlidir.

  1. Omega 3:

Bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri nedeniyle haftada en az iki kere balık, hijyen kurallarına uyularak ve iyice pişirilerek tüketilmeli. Omega 3 bakımından zengin bir besin olan ceviz tüketimi de tercih edilebilir.

  1. Hidrasyon:

Bol su içmeyi unutmamalısınız. En az 6- 8 bardak temiz su içmelisiniz.

  1. Bitkisel Bileşenler:

Bağışıklığı desteklemek için farklı gruplar ve farklı renklerdeki sebze ve meyvelere beslenmede yer verilmelidir. Brokoli, lahana, karnabahar, turp çeşitleri, şalgam, soğan, sarımsak gibi sebzeler içerdikleri sülforafan ile pancar, nar, çilek gibi besinlerde bulunan antosiyaninler bağışıklık sisteminizi destekler.

  1. Prebiyotikler:

Bağırsak sağlığımızı desteklemek için kuru baklagiller, muz, kereviz, tam tahıllar gibi doğal prebiyotikler bağışıklığımızı güçlendirir.

SANKO Üniversitesi Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Sosyal Medya

Güncelleme Tarihi:2023-06-17 11:39:01