• İÇ HASTALIKLAR /

Bahar yorgunluğu

Bahar mevsiminde hava sıcaklığındaki değişiklik sonucu elektrik yükü artmasıyla birlikte insan metabolizmasında da değişiklikler meydana gelmektedir.

Pozitif ve negatif değerde iki tür iyondan pozitif olanlar arttıkça vücutta zindelik oluşmakta, negatif yüklü iyonların artması ise yorgunluğa neden olmaktadır.

Havadaki elektrik yükü şehirlerde daha fazladır. Hava kirliliği (ki en fazla araç egsoz gazlarının meydana getirdiği kirlilik de diyebiliriz), sanayi atıkları ve trafik yoğunluğu elektrik yükünü arttıran faktörlerdir.

İşte bu faktörlerden dolayı bu aylarda eklem ve kas ağrıları ile birlikte çalışma isteksizliği, yorgunluk, yapılan işden zevk alamama, huzursuzluk ve sinirlilik gibi psikolojik bir takım belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu bakımdan bahar yorgunluğu bir hastalık olarak tanımlanmakta ve belirtilerin şiddetine göre tedavi edilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Bahar yorgunluğu için önlem almada en etkili yöntemlerin başında fiziksel ve ruhsal rahatlama meydana getirdiği ispatlanmış olan sabahları erken kalkma alışkanlığının kazanılmasıdır. Erken kalkmanın yanı sıra sabahın ilk saatlerinde düzgün yürüyüşler ve egzersizler yapmak da ruhsal aktivitenin canlandırılmasında önemlidir.

Ayrıca bahar aylarında güneşte devamlı durmanın da bir takım psikolojik rahatsızlıklara neden olduğu araştırmalarda gösterilmiştir. Bu nedenle bahar güneşinde fazla dolaşılmaması tavsiye edilir.  Ek olarak bol su içilmesi, vitamin ve minerallerden zengin sebze ve meyve yenmesi gerekmektedir.

SANKO Üniversitesi Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Uzm. Dr. Lütfi BARAN
İÇ HASTALIKLARI
Sosyal Medya

Güncelleme Tarihi:2023-07-17 09:41:26