• BEYİN OMURİLİK VE SİNİR CERRAHİSİ /

Beyin Kanserleri

Beyin kanseri nedir?

Beyin kanseri, beyindeki normal hücrelerin anormal hücrelere dönüşmesi ve kontrolden çıkmasıyla oluşur. Beyin kanserinin farklı türleri bulunmaktadır. Bazı türleri çok yavaş büyürken bazıları çok daha hızlı büyür.

Beyin kanseri büyüdükçe beynin normal kısımlarına yayılabilir. Ayrıca beyinde şişmeye neden olabilir. Bu durum farklı semptomlara neden olabilir.

Beyin kanserinin belirtileri nelerdir?

Beyin kanserinin ilk belirtilerinden biri nöbettir. Nöbetler beyindeki anormal elektriksel aktiviteden kaynaklanır ve kişide şunlara neden olabilir:

  • Aniden konuşma veya anlamada sorunlar yaşamak
  • Boşluğa bakmak
  • Gerçekte var olmayan kokuları almak (Örneğin aniden yanan lastik kokusu almak)
  • Bir kol veya bacağın kontrolünü kaybetmek
  • Bayılmak
  • Kasılmalar ve ardından kollarda veya bacaklarda sarsıntılı hareketler oluşması
  • Vücuttaki kas kontrolünü kaybetmek.

Beyin kanserinin diğer belirtileri arasında şunları sıralayabiliriz:

  • Baş ağrısı (Genellikle mide bulantısı ya da kusma ile)
  • Çift görme ya da görme kaybı vb. görmede değişiklikler
  • Hafıza sorunları veya net düşünmede sorun yaşama
  • Kollarda veya bacaklarda güçsüzlük veya uyuşma
  • Kişilik değişiklikleri.

Bu semptomlar beyin kanseri olmayan rahatsızlıklardan da kaynaklanabilir. Ancak bu semptomlardan herhangi birine sahipseniz doktorunuza bildirin.

Beyin kanseri için bir test var mı?

Evet. Doktorlar beyin kanserini teşhis etmeye yardımcı olmak için BT veya MRI taramaları vb. görüntüleme testleri kullanırlar. Bu testler beyninizin görüntülerini oluşturmakta ve tümörleri veya anormal büyümeleri gösterebilmektedir.

Görüntüleme testinden sonra doktorunuz biyopsi adı verilen başka bir testle takip edebilir. Biyopsi sırasında, beyin dokusundan çok küçük bir örnek alınır. Kanser olup olmadığını görmek için örnek mikroskop altında incelenir. Bazen, doktorunuz hemen ameliyat önerebilir. Ameliyatla, doktorlar bir tümörü veya büyümeyi çıkarmaya çalışabilir ve aynı anda test için biyopsi alabilirler.

Sizin için doğru tedavi büyük ölçüde beyin kanserinizin türüne ve kanserin ne kadar hızlı büyüdüğüne bağlı olacaktır. Tedaviniz ayrıca semptomlarınıza, yaşınıza ve diğer sağlık sorunlarınıza da bağlıdır.

Beyin kanseri nasıl tedavi edilir?

Farklı tedaviler şunları içerebilir:

Ameliyat: Ameliyat sırasında doktorlar mümkün olduğunca kanserli dokuyu çıkarmaya çalışırlar. Beyin kanseri genellikle ameliyatla tedavi edilemez, ancak ameliyat semptomları azaltabilir ve insanların daha uzun yaşamasına yardımcı olabilir. Ancak ameliyat daha fazla semptoma veya soruna da yol açabilir. Bunun nedeni, ameliyat sırasında beynin sağlıklı kısımlarının hasar görebilme ihtimalidir. Kanserin ne oranda çıkarılabileceği, kanserin beyinde nerede olduğuna bağlıdır.

Radyasyon tedavisi: Radyasyon kanser hücrelerini öldürür. Hastalar ameliyattan sonra veya ameliyat mümkün olmadığında radyasyon tedavisi alabilirler.

Kemoterapi: Bu, kanser hücrelerini öldüren ya da büyümelerini durduran ilaçlar için kullanılan tıbbi terimdir. İnsanlar, kanserin büyümesini, yayılmasını veya geri gelmesini önlemek için radyasyon tedavisi sırasında veya sonrasında kemoterapi alabilirler.

Hedefli terapi: Bazı ilaçlar yalnızca belirli özelliklere sahip kanserler için işe yarar. Doktorunuz, bu ilaçlara yanıt verecek bir beyin kanseri türünüz olup olmadığını görmek için tümörünüzü test edebilir.

Elektrikli cihaz: Bazı durumlarda, belirli beyin kanseri türlerine sahip kişiler, başlarına taktıkları bir cihazla tedaviyi deneyebilirler. Cihaz, kanser büyümesini yavaşlatmaya yardımcı olabilecek özel bir elektrik türü yaratır.

Beyin kanseri olan kişiler ayrıca sahip oldukları herhangi bir semptom için tedavi görürler. Örneğin, insanlar nöbetleri kontrol etmek için ilaç alabilirler.

Tedaviden sonra neler olur?

Kanserin tekrarlayıp tekrarlamadığını görmek için ara sıra kontrol edileceksiniz. Takip testleri genellikle görüntüleme testlerini içerir. Yukarıda listelenen semptomlara dikkat edilmelidir. Çünkü bu semptomlara sahip olmak kanserin tekrarladığı anlamına gelebilir. Herhangi bir semptom yaşamanız durumunda doktorunuza bildirin.

Kanser tekrarlarsa ya da yayılırsa ne olur?

Daha fazla ameliyat, kemoterapi, hedefli tedavi veya radyasyon tedavisi görebilirsiniz.

Başka ne yapmalıyım?

Doktorunuzun ziyaretler ve testler hakkındaki tüm talimatlarına uyun. Ayrıca tedavi sırasında yaşadığınız herhangi bir yan etki ya da sorunla ilgili doktorunuzla konuşmanız da önemlidir.

Beyin kanseri tedavisi görmek, hangi tedaviyi ne zaman alacağınız gibi birçok seçim yapmayı gerektirir. Doktorlarınıza her zaman bir tedavi ile ilgili düşüncelerinizi bildirin.

Size önerilen bir tedavi olduğunda, şunları sorunuz:

  • Bu tedavinin faydaları nelerdir?
  • Daha uzun yaşamama yardımcı olma olasılığı var mı?
  • Semptomları azaltacak ya da önleyecek mi?
  • Bu tedavinin dezavantajları nelerdir?
  • Bu tedavinin dışında başka seçenekler var mı?
  • Bu tedaviyi yaptırmazsam ne olur?

BEYİN METASTAZLARI

Beyin metastazları nelerdir?

Beyin metastazları, vücudun başka bir yerinden beyne yayılan beyindeki kanserli tümörlerdir. Beyne yaygın olarak yayılan kanser türleri arasında akciğer, meme, böbrek, kolorektal ve cilt (Melánοma) kanserleri bulunur.

Beyin metastazları birincil beyin metastazlarından farklıdır. Birincil beyin metastazı, beyindeki normal hücrelerin anormal hücrelere dönüşmesi ve kontrolden çıkmasıyla oluşur. Beyin metastazları, vücudun başka bir bölümünden gelen beyin hücrelerinden oluşur.

Beyin metastazlarının belirtileri nelerdir?

Beyin metastazları aşağıdakiler de dahil olmak üzere farklı semptomlara neden olabilir:

  • Baş ağrısı: Baş ağrısı (Genellikle eğildiğinizde, öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda daha da kötüleşir. Bazı kişilerde baş ağrısıyla birlikte mide bulantısı ve kusma görülür)
  • Vücudunuzun bir tarafındaki kolunuzu veya bacağınızı hareket ettirmede sorunlar
  • Hafıza veya düşünme sorunları
  • Ruh halinde, davranışta veya kişilikte değişiklikler
  • Nöbetler: Nöbetler beyindeki anormal elektriksel aktivite dalgalarıdır. İnsanların bayılmasına veya garip hareket etmesine veya davranmasına neden olabilirler.

Tüm bu semptomlar beyin metastazı olmayan durumlardan da kaynaklanabilir. Ancak kanseriniz varsa ve bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, doktorunuza söyleyin.

Beyin metastazları nasıl tedavi edilir?

Tedavi birçok faktöre bağlıdır, örneğin:

  • Belirtileriniz
  • Taşıyıcı vücudunuzda ne kadar yayıldı?
  • Genel sağlığınız
  • Prognozunuz: Bu, doktorların sizin ne kadar yaşamanızı beklediklerini tanımlamak için kullandıkları terimdir.

Beyin metastazlarının tedavisi aşağıdakilerden bir veya daha fazlasını içerebilir:

  • Tümörün tamamını ya da bir kısmını çıkarmak için yapılan cerrahi müdahale
  • Radyasyon tedavisi: Radyasyon beyin hücrelerini öldürür. Doktorlar beyin metastazlarını tedavi etmek için radyasyonu farklı şekillerde kullanırlar. "Stereotaktik radyocerrahi" ile radyasyon sadece kanserin olduğu bölgeye yöneliktir. "Tüm beyin radyasyon tedavisi" ile radyasyon tüm beyne yöneliktir.
  • Hedefli terapi: Bunlar yalnızca belirli özelliklere sahip kanserler için işe yarayan ilaçlardır. Doktorunuz bu tür bir terapinin sizin için bir seçenek olup olmadığını görmek için testler yapabilir.
  • İmmünoterapi: Bu, doktorların, vücudun enfeksiyonla savaşan sistemiyle (Bağışıklık sistemi) birlikte çalışarak antropojen büyümesini durduran ilaçlar için kullandıkları terimdir.

İnsanlar ayrıca beyin metastazlarının neden olduğu semptomlara veya sorunlara yardımcı olmak için genellikle başka tedavilere de sahiptir. Bunlar şunları içerebilir:

  • Beyindeki şişliği azaltabilen steroid adı verilen ilaçlar: Bunlar bazı sporcuların yasadışı olarak aldığı steroidlerle aynı değildir .
  • Nöbetleri yönetmek ve önlemek için kullanılan ilaçlar

Beynimdeki metastazlar tekrarlarsa veya yayılırsa ne olur?

Bu bireysel durumunuza bağlıdır. Doktorunuz beyin metastazları için daha fazla tedavi görmenizi önerebilir. Bu, ameliyat veya radyasyon tedavisini içerebilir. Bazen hedefli tedavi veya immünoterapiyi de içerir. Veya doktorunuz yalnızca semptomlarınızı tedavi etmeyi ve kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olmayı önerebilir.

Araba kullanmayı bırakmam gerekecek mi?

Semptomlarınıza bağlıdır. Semptomlarınız göz önüne alındığında araç kullanmaya devam etmenizin güvenli olup olmadığını doktorunuzla görüşün.

Nöbet geçirirseniz, tekrar araba kullanabilmeniz için belirli bir süre nöbet geçirmeden kalmanız gerekecektir.

Başka ne yapmalıyım?

Doktorunuzun ziyaretler ve testler hakkındaki tüm talimatlarına uyun. Ayrıca tedavi sırasında yaşadığınız herhangi bir yan etki ya da sorun durumunda doktorunuzla konuşmanız da önemlidir.

Beyin metastazları için tedavi olmak, hangi tedaviyi alacağınız gibi birçok seçim yapmayı gerektirir. Doktorlarınıza her zaman bir tedavi ile ilgili ne düşündüğünüzü bildirin.

Size önerilen bir tedavi olduğunda, şunları sorunuz:

  • Bu tedavinin faydaları nelerdir?
  • Daha uzun yaşamama yardımcı olma olasılığı var mı?
  • Semptomları azaltacak ya da önleyecek mi?
  • Bu tedavinin dezavantajları nelerdir?
  • Bu tedavinin dışında başka seçenekler var mı?
  • Bu tedaviyi yaptırmazsam ne olur?

GLİOBLASTOMA

Glioblastoma nedir?

Gliοblastom (Ayrıca "gliοblastom multiforme" veya "GOΒΜ" olarak da bilinir) hızlı büyüyen bir beyin kanseri türüdür. Beyin kanseri, beyindeki normal hücrelerin anormal hücrelere dönüşmesi ve kontrolden çıkmasıyla oluşur.

Beyin kanserleri, başladıkları hücre türüne göre isimlendirilebilir. Glioblastom, beynin "glial" hücrelerinde başlar. Glial hücreler, beynin sinir hücrelerini çevreler.

Glioblastom büyüdükçe beynin sağlıklı kısımlarına yayılabilir. Ayrıca beyin şişmesine de neden olabilir. Bu iki şey de semptomlara neden olabilir.

Çoğu zaman doktorlar bir kişinin neden glioblastoma olduğunu bilmezler. Yaşamın erken dönemlerinde radyasyon tedavisi almak, bir kişinin glioblastoma riskini artırabilir.

Glioblastomanın belirtileri nelerdir?

En sık görülen belirtileri şöyle sıralayabiliriz:

  • Baş ağrıları
  • Nöbetler
  • Hafıza veya düşünme sorunları
  • Kas güçsüzlüğü
  • Çift görme ya da görme kaybı vb. görmede değişiklikler
  • Bir şey için doğru kelimeyi bulmada zorluk gibi dil sorunları
  • Kişilik değişiklikleri.

Diğer durumlar da bu semptomlara neden olabilir. Ancak bunlardan herhangi biri olursa doktorunuza veya hemşirenize söylemelisiniz.

Testlere ihtiyacım olacak mı?

Evet. Doktor bir muayene yapacak ve MRI veya BT taraması gibi görüntüleme testleri isteyecektir. Görüntüleme testleri beyninizin resimlerini oluşturur. Resimler glioblastom veya diğer anormal büyümeleri gösterebilir. Ayrıca semptomlara neden olabilecek diğer tür değişiklikleri de gösterebilirler.

Bir kişinin glioblastoma olup olmadığını anlamak için, doktorların mikroskop altında tümör örneğine bakmaları gerekir. Doktor beyin tümörünün glioblastoma olabileceğini düşünürse, genellikle tümörün mümkün olduğunca çoğunu çıkarmak için ameliyat yapar. Daha sonra, başka bir doktor mikroskop altında tümör dokusunun küçük bir örneğine bakar. Örnek, tümörün glioblastoma, farklı bir beyin tümörü türü veya başka bir beyin rahatsızlığının belirtisi olup olmadığını gösterebilir.

Glioblastomalı bazı kişilerde tümörü çıkarmak için ameliyat gerekmez. Doktor ameliyat yapmazsa, tümörden küçük bir örnek almak için iğne kullanabilir. Bu şu durumlarda yapılabilir:

  • Tümör beynin ameliyatın çok riskli olduğu bir bölümünde
  • Tümör ameliyatla tedavi edilemeyecek kadar büyük
  • Kişi ameliyat için çok hasta.

Glioblastoma nasıl tedavi edilir?

Tedavi genellikle aşağıdakilerden 1'den fazlasını içerir:

  • Ameliyat: Ameliyat sırasında doktorlar tümörün olabildiğince çoğunu çıkarırlar. Bu, semptomlara yardımcı olabilir ve insanların daha uzun yaşamasına yardımcı olabilir. Ancak ameliyat beynin sağlıklı bölgelerine zarar verebilir. Ameliyat sırasında doktorlar sağlıklı bölgelere zarar vermeden çıkarabileceklerini çıkarırlar.
  • Radyasyon tedavisi: Radyasyon kanser hücrelerinin bir kısmını öldürür. Glioblastomalı çoğu kişi ameliyattan sonra radyasyon tedavisi görür.
  • Kemoterapi: Kemoterapi, kanser hücrelerini öldüren ya da büyümelerini durduran ilaçlar için kullanılan tıbbi terimdir. Glioblastomalı çoğu kişi radyasyonla aynı anda kemoterapi alır ve radyasyonu bıraktıktan sonra 6 ay daha kemoterapi alır.
  • Elektrik alanları: Pil ile çalışan bir cihaz ("Optune" olarak adlandırılır) başka bir tedavi seçeneğidir. Cihaz doğrudan tıraşlı kafa derisinin üzerine yerleştirilir ve tümörün etrafına düşük güçte elektrik alanları yayar. Elektrik alanlarını hissedemezsiniz. Bu cihazı kullanırsanız, günde en az 18 saat takmanız gerekecektir.

Glioblastom nöbetlere ve beyin şişmesine neden olabilir. Doktorlar bu semptomları tedavi etmek için ilaç verebilir veya ameliyat yapabilir.

Tedaviden sonra neler olur?

Tedaviden sonra, glioblastomun geri gelip gelmediğini görmek için düzenli kontrolleriniz olacak. Buna beynin görüntüleme testleri (Genellikle MRI) yaptırmak da dahildir.

Glioblastomanın yaygın semptomlarına ve doktorunuz tümörü bulmadan önce sahip olduğunuz diğer semptomlara dikkat etmelisiniz. Semptomların olması glioblastomanın geri geldiği anlamına gelebilir. Doktorunuza olduğunuz semptomları bildirin.

Ya glioblastoma tekrarlarsa?

Çoğu insanda glioblastom tedaviden sonra geri gelir. Bir görüntüleme testi tedaviden sonra beyinde değişiklikler gösteriyorsa, değişiklikler glioblastomun geri gelmesinden kaynaklanıyor olabilir veya tedaviye yanıt olarak meydana gelen değişiklikler olabilir. Bu değişiklikler arasındaki farkı söylemek zor olabilir. Doktor, değişikliklerin kanser olup olmadığını görmek için tekrar görüntüleme testleri yapabilir.

Glioblastoma geri gelirse ya da yayılırsa, daha fazla ameliyat, kemoterapi, radyasyon veya diğer tedaviler görebilirsiniz. Ancak bazen tümörü kontrol altına almaya yardımcı olacak hiçbir tedavi yoktur. Bu durumda, beyindeki şişliği veya nöbetleri tedavi etmeye yardımcı olacak ilaçlar alabilirsiniz. Ayrıca semptomlarınıza yardımcı olması için sizi evde ziyaret edecek bir hemşireye ihtiyacınız olabilir.

Doktorunuz sizinle seçenekleriniz ve sizin için en iyi tedaviler hakkında konuşacaktır.

Klinik araştırmaya katılmalı mıyım?

Glioblastomunuz varsa, bir "klinik araştırmaya" katılmak isteyebilirsiniz. Klinik araştırma, yeni ilaçları ve tedavileri ne kadar iyi çalıştıklarını görmek için test eden bir araştırma çalışmasıdır.

Klinik bir deneyde olmak semptomlarınızı değiştirebilir veya değiştirmeyebilir veya daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir. Ancak doktorlara glioblastom ve nasıl tedavi edilebileceği ile ilgili  daha fazla bilgi verebilir. Çalışmadan elde edilen bilgiler, yeni ve daha iyi ilaçlar ve tedaviler oluşturmalarına yardımcı olabilir.

Glioblastoma için tüm dünyada klinik çalışmalar yürütülmektedir. Klinik bir çalışmada yer almak hakkında daha fazla bilgi edinmek için doktorunuzla görüşün.

Başka ne yapmalıyım?

Kontroller ve testler konusunda doktorunuzun talimatlarına uymalısınız. Tedavi sırasında herhangi bir sorun yaşarsanız doktorunuzla konuşun.

Glioblastoma geri gelirse, doktorlarınıza ve hemşirelerinize farklı tedaviler hakkında ne hissettiğinizi söyleyin.

Doktorunuz sizinle yeni bir tedavi hakkında konuştuğunda, şunu sorun:

  • Bu tedavinin faydaları nelerdir? Daha uzun yaşamama yardımcı olacak mı? Semptomlarımı azaltacak mı veya durduracak mı?
  • Bu tedaviyi yaptırırsam başıma ne gibi kötü şeyler gelebilir?
  • Bu tedavi dışında başka seçeneğim var mı?
  • Bu tedaviyi yaptırmazsam ne olur?

Glioblastoma olduğunuzu veya kanserinizin geri döndüğünü öğrenmek korkutucu ve üzücü olabilir. Ailenizden ve arkadaşlarınızdan destek almak yardımcı olabilir. Bazı insanlar destek gruplarına katılmayı da faydalı bulur. Bu, benzer şeyler yaşayan diğer insanlarla ister şahsen ister çevrimiçi olarak bağlantı kurmanın bir yoludur.

ASTROSİTOM

Astrositom nedir?

Astrositom, bir beyin tümörü türüdür. Beyin tümörleri, beyindeki normal hücrelerin anormal hücrelere dönüşmesi ve kontrolden çıkmasıyla oluşur. Beyin tümörleri bazen göründükleri hücre türüne göre adlandırılır. Astrositomlar, "astrositler" adı verilen bir hücre türüne göre adlandırılır.

Farklı astrositom türleri vardır. Bazı astrositomlar yavaş büyürken, diğerleri çok daha hızlı büyür. Hızlı büyüyen astrositomlar bir beyin kanseri türüdür. Yavaş büyüyen bir astrositom bazen hızlı büyüyen bir astrositom haline gelebilir.

Bir astrositoma büyüdükçe beynin sağlıklı kısımlarına yayılabilir. Ayrıca beynin şişmesine de neden olabilir. Bu iki şey de semptomlara neden olabilir.

Astrositomun belirtileri nelerdir?

Belirtiler şunları içerebilir:

  • Geceleri kötüleşebilen ve hatta sizi uyandırabilen baş ağrıları: Bazen, bir astrositoma kaynaklı baş ağrısı, eğildiğinizde veya pozisyon değiştirdiğinizde kötüleşebilir. Bazı kişilerde donuk, sürekli bir baş ağrısı vardır.
  • Nöbetler: Nöbet geçiren kişide kasılmalar olabilir, kol ve bacaklarda sarsıntılı hareketler olabilir, bayılabilir veya kas kontrolünü kaybedebilir.
  • Hafıza sorunları veya net düşünmede zorluk
  • Kollarda veya bacaklarda güçsüzlük veya uyuşma
  • Çift görme ya da görme kaybı vb. görmede değişiklikler
  • Başkalarıyla konuşma sorunları, örneğin bir şey için doğru kelimeyi bulmada zorluk
  • Kişilik değişiklikleri.

Farklı hastalıklar da bu semptomlara neden olabilir. Ancak bunlardan herhangi biri olursa doktorunuza söylemelisiniz.

Testlere ihtiyacım olacak mı?

Evet. Doktor bir muayene yapacak ve görüntüleme testleri isteyecektir. Bunlara MRI, BT taraması veya diğer görüntüleme testleri dahil olabilir. Görüntüleme testleri, astrositomları veya diğer anormal büyümeleri gösterebilen beyninizin resimlerini oluşturur. Doktorunuz ayrıca "biyopsi" adı verilen bir test de yapabilir.

Doktor astrοsitom üzerinde ameliyat yaparsa, alınan doku örneğinde biyopsi yapacaktır. Her iki durumda da biyopsi doktorlara astοsitom hakkında daha fazla bilgi verebilir, yayılma veya geri gelme olasılığı olup olmadığı gibi.

Astrositom nasıl tedavi edilir?

Tedaviler şunları içerebilir:

  • Ameliyat: Ameliyat sırasında doktorlar mümkün olduğunca astrositomun çoğunu çıkarmaya çalışırlar. Ameliyat bazen "pilocytic astrositom" adı verilen bir astrositom türünü iyileştirebilir. Diğer birçok astrositom ameliyatla tedavi edilemez, ancak ameliyat semptomları azaltabilir ve insanların daha uzun yaşamasına yardımcı olabilir. Ancak, ameliyat daha fazla semptoma veya soruna da neden olabilir. Bunun nedeni, ameliyatın beynin sağlıklı kısımlarının zarar görebilmesi ihtimalidir.
  • Radyasyon tedavisi: Radyasyon kanser hücrelerini öldürür. Doktorlar ameliyattan sonra veya ameliyat mümkün olmadığında radyasyon tedavisi verebilirler.
  • Kemoterapi: Kemoterapi, kanser hücrelerini öldüren ya da büyümelerini durduran ilaçlar için kullanılan tıbbi terimdir. Doktorlar bazen bu ilaçları radyasyon tedavisiyle birlikte veya tedaviden sonra astrotom geri gelirse verirler.
  • Dikkatli bekleme: Bir astrositom küçükse ve pek çok belirtiye neden olmuyorsa, doktorlar büyüyüp büyümediğini veya yayılıp yayılmadığını görmek için bekleyebilir. Doktor, nöbetler gibi belirtileri kontrol altına almak için ilaç verebilir.

Tedaviden sonra neler olur?

Tedaviden sonra, astrοsitomanın geri gelip gelmediğini veya yayılıp yayılmadığını görmek için düzenli kontrolleriniz olacak. Bu kontroller genellikle beynin görüntüleme testlerini içerecektir.

Yukarıda listelenen semptomlara ve doktorun astrοsitomayı bulmasından önce sahip olduğunuz diğer semptomlara dikkat etmelisiniz. Semptomların olması astrositomanın geri geldiği anlamına gelebilir. Doktorunuza sahip olduğunuz herhangi bir semptomu bildirin.

Ya astrositom tekrarlarsa?

Astrositom geri gelirse ya da yayılırsa, daha fazla ameliyat, kemoterapi veya radyasyona maruz kalabilirsiniz. Doktorunuz en iyi tedaviyi seçmenize yardımcı olacaktır.

SANKO Üniversitesi Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Sosyal Medya

Güncelleme Tarihi:2024-11-23 12:48:03