• ÜROLOJİ /

Böbrek taşı tedavisinde Thulıum Fıber Lazer cihazı konforu

Böbrek taşları, idrardaki minerallerin kümeleşip, katılaşarak kristalize olması sonucu oluşan katı parçacıklardır. Erkeklerde böbrek taşları genel olarak daha sık görülmesine rağmen kadınlarda da son yıllarda artış göstermiştir.

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Küçükdurmaz ülkemizde taş hastalığının sık görüldüğünü ve her 100 kişiden 12-13’ünün bu hastalıktan etkilendiğini söyledi.

Boyutları değişken olan böbrek taşlarının bazılarının nokta gibi küçücükken bazılarının ise birkaç cm’yi bulabildiğini belirten Doç. Dr. Küçükdurmaz, “Genellikle, idrarın konsantre hale gelmesiyle minerallerin kristalleşmesi ve birbirlerine yapışması nedeniyle meydana gelir” dedi.

Doç. Dr. Küçükdurmaz, taşın böbreğin tamamını kapladığı bazı durumlarla da karşılaşılabildiğini ve böbreklerden başlayarak mesaneye uzanan idrar yolunun herhangi bir kısmını etkileyebildiğini kaydetti.

 Böbrek taşının nedenleri

 Böbrek taşının oluşma nedeninin tam olarak bilinmemekle birlikte bazı yaşam tarzının ve sağlıkla ilgili faktörlerin böbrek taşı gelişme riskini artırabileceğine vurgu yapan Doç. Dr. Küçükdurmaz, “Aşırı protein tüketimi, D vitamininin çok fazla takviye edilmesi, çok fazla ya da yetersiz miktarda kalsiyum alımı, sıvı tüketiminin yeterli olmaması, obezite, metabolik ya da hormonal bozukluklar, ailede taş hastaları olması ki bu anne ya da babada taş hastalığının varlığı çocuklarda taş görülme riskini 2.5 kat, kardeşte varlığı riski 4 kat artmaktadır” değerlendirmesini yaptı.

Böbrek taşlarının böbrek içinde hareket edinceye ya da idrar kanalına (üretere) girinceye kadar herhangi bir belirti vermeyebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Küçükdurmaz, ağrının her 10 hastanın birinde görülemediğini anımsattı.

Doç. Dr. Küçükdurmaz, taş kanala girdiğinde ya da böbrekte şişmeye sebep olduğunda yaşanabilecek belirtileri şöyle sıraladı:

  •  “İdrar yaparken ağrı,
  •   Alt karın ile kasıklara doğru yayılım gösteren ağrı,
  •   İdrarın kırmızı, pembe, kahverengi gibi alışılmadık renklerde olması,
  •   Dalgalar halinde yayılım gösteren ağrı,
  •   Kaburgaların altında, yanında ya da arkasında hissedilen şiddetli ağrı,
  •   Mide bulantısı ile kusma,
  •   İdrarda ağır koku,
  •   Sürekli idrar yapma ihtiyacı,
  •   Titreme ve ateş.”

Hastaya uygun böbrek taşı tedavisi belirlenirken taşın böbrekteki yeri, boyutu ve türünün dikkate alındığını vurgulayan Doç. Dr. Küçükdurmaz, “Tedavi seçeneğine karar verirken idrar testleri ile görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. Hastaların böbrek taşı tedavisinde en çok dikkat etmeleri gereken nokta sıvı tüketiminin yeterli miktarda olmasıdır. Günlük 6-8 bardak su tüketimi idrarda akışı artırmakla birlikte taşların da doğal yollardan atılmasına yardımcı olacaktır” diye konuştu.

 Böbrek taşının tedavisi

 Böbrek taşı tedavi yöntemlerine değinen Doç. Dr. Küçükdurmaz, özetle şu bilgileri paylaştı:

 “1.  İlaç Tedavisi: Böbreklerde oluşan taşların tedavisinde ağrı kesici ve narkotik etkili ilaçlar yararlı olur. Hastadaki enfeksiyon tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Eğer hasta ilaç tedavisi alacaksa doktor kontrolü sonrasında taşın oluş nedeni ve türüne göz önüne alınarak ilaç önerilir. Ürik asit taşları tedavi edilirken allopurinol, kalsiyum taşları tedavi edilirken tiazid diüretikler, kalsiyum taşlarının tedavisinde ise fosfor çözeltileri uygulanır.

  1. Taş Kırma: Ekstrakorporeal şok dalgası litotripsi (ESWL) yönteminde büyük taşları parçalamak amacıyla ses dalgalarından yararlanılır. Taşlar parçalandığında doğal yollarla daha kolay atılır. Bazı hastalarda sırt ve karında morarma ile böbrek etrafında kanama gibi komplikasyonlara neden olabilir.
  1. Tünel Cerrahisi (Perkütan Nefrolitotomi): Bu cerrahi doğal yollarla atılamayan taşlar için kullanılır. Doktor tarafından böbrek taşlarına ulaşmak amacıyla hastanın sırtında küçük bir kesi açılıp, buradan girerek böbrekte bulunan taşlar parçalanır. Bu tıkanmalara, enfeksiyonlara neden olan, böbreklere zarar veren taş oluşumunda tercih edilen yöntemdir. Doktor, henüz tedavi sürecinin başında bu yöntemi önererek taşın alınması gerektiğini belirtebilir. Bunun anlamı böbrekte bulunan taşın farklı yollarla düşürülememesidir. Taşın boyutu 6 mm'den fazladır.
  1. Fleksibl Üreteroskopi: Bu yöntem son yıllarda giderek artan sıklıkta kullanılıyor. Böbrek içerisindeki taşlar idrar kanalından ucu kıvrılabilen cihazlarla girilerek kırılabiliyor.”

TEKNOLOJİNİN KATKISI

 Günümüz teknolojisinin sağlıktaki ilerlemelere bütünleşmiş bir yol izlediğinin altını çizen Doç. Dr. Küçükdurmaz, yöntem hakkında şu bilgiyi verdi:

“Bu bağlamda böbrek içi taşlarının tedavisinde de endoskopik tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Bugün böbrek içi taşlarının endoskopik tedavisinde böbrek taşı ameliyatlarında dünyadaki son teknoloji olan Thulium Fiber Lazer cihazının kullanım sıklığı giderek artmaktadır.

Thulium Fiber Lazer cihazının temel özelliği diğer lazerlerin aksine taşları toz haline getirmesidir. Çok ince ve uzun bir fiberendoskop yardımıyla yapılan lazer cerrahisinde idrar kanalında ve böbrek içinde bulunan böbrek taşları lazer yardımıyla kırılmaktadır. Kırılan taşlar idrar yardımıyla idrar yolundan dışarıya atılacak toz haline getirilmektedir. Bu nedenle böbrek içi taşların endoskopik tedavisinde ‘Retrograd Intrarenal Cerrahi’ artan sıklıkta kullanılmaktadır.”

 AVANTAJLARI

Thulium Fiber Lazer ile taş ameliyatlarının daha kısa sürede ve daha düşük komplikasyon oranları ile tamamlandığının altını çizen Doç. Dr. Küçükdurmaz hem hastaya hem de doktora büyük bir rahatlık sağlayan bu yöntem sayesinde işlemin yarım saat gibi çok kısa bir sürede tamamlandığını bildirdi.

Hastanın bu yöntemle bir seansla sağlığına kavuşabildiğini vurgulayan Doç. Dr. Küçükdurmaz, tedavinin avantajlarına ilişkin şunları anlattı:

“Tamamen kapalı yani bıçaksız diye tanımlanan yöntemle yapılan bu ameliyatta böbrek hiç zarar görmediği ve herhangi bir kesi olmadığı için hastanın hastanede yatış süresi ve ayağa kalkıp günlük yaşamına dönme süresi ise kısadır. Hastaların çoğu aynı gün evine gidebilmektedir.

Kanama riski düşük olduğundan kan sulandırıcı ilaç kullanan kalp hastaları gerekli doktor kontrollerini yaptırarak bu operasyonu geçirebilmektedir. Thulium Fiber Cihazı ile yardımıyla böbrek taşları yanına, mesanede ve üreterde bulunan taşlar da güvenli bir şekilde çıkarılmaktadır. SANKO Üniversitesi Hastanesi Üroloji Bölümünde böbrek taşı tedavilerinde halkımıza sunduğumuz bu hizmetten dolayı mutluluk duyuyoruz.”

 

SANKO Üniversitesi Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Sosyal Medya

Güncelleme Tarihi:2023-03-27 11:27:17