Koroner arter baypas cerrahisi, kalp damar hastalığının tedavisinde kullanılan bir cerrahi prosedürdür. Bu yöntemde, tıkanmış veya daralmış olan koroner arterlerin yanından yeni bir yol (bypass) oluşturulur.
Baypas ameliyatı sırasında, genellikle göğsün ön kısmında orta hatta bir kesik yapılır ve sternum (göğüs kemiği) açılır. Ardından, kalp durdurulur ve kan dolaşımı bir kalp-akciğer makinesi tarafından desteklenir. Cerrah, tıkanmış veya daralmış koroner arterlerin ötesine kan akışını sağlamak için başka bir damar veya arteriyel greft (genellikle göğüs duvarı veya bacak damarlarından alınan) kullanır. Greft, kalbin tıkanıklık bölgesinin ötesine yerleştirilir ve kalp kasının beslenmesi sağlanır.
Hastalar ameliyat sonrası tek kişilik odalarda kalmaktadır. Hastanemizde koroner bypass, kalp kapak operasyonları, doğumsal kalp hastalıklarının operasyonları, aort cerrahisinin yanı sıra küçük kesi ile kozmetik kalp ameliyatları, bypass ameliyatlarında bacakta kesi olmadan kapalı yöntemle iz bırakmadan ağrı çekmeden damar çıkartma yöntemleri, tamamen kapalı yöntemle damar ameliyatları, kozmetik varis operasyonları gibi yeni teknik ve teknolojilerle kalp cerrahisinin yenilikçi ve az sayıda merkezde uygulanan en özellikli operasyonları yapılmaktadır.
SANKO Üniversitesi Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi:2024-01-10 16:31:16