Genellikle çok detaylı tetkik, tahlil ve radyolojik araştırmaya ihtiyaç duyulmayan fıtık tedavisinin ertelenmemesi gerektiğine dikkat çeken Hastanemiz Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Nevzat Uçaner, tedavinin ertelenmesinin önemli sağlık sorunlarına sebep olabileceği konusunda uyarıyor. Yaşamın ilk aylarında sıkça görülen ve erken doğan bebeklerde görülme oranı daha yüksek olan çocuk fıtıkları, tanısı kolay konulabilecek rahatsızlıklardan biridir. Genellikle çok detaylı tetkik, tahlil ve radyolojik araştırmaya ihtiyaç duyulmayan fıtık tedavisinin ertelenmemesi gerektiğine dikkat çeken Hastanemiz Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Nevzat Uçaner, tedavinin ertelenmesinin önemli sağlık sorunlarına sebep olabileceği konusunda uyarıyor.
“Fıtık çocuk yaş grubu (0-16) içinde en sık rastlanan sağlık sorunlardan biridir” diyen Opr. Dr. Uçaner, “Yüzyılı aşkın zamandan beri birçok ülkede fıtık ameliyatı yapılmaktadır. Cerrahi teknoloji ve anestezideki hızlı gelişmeler sonucu, günümüzde en sık yapılan ve en az risk taşıyan fıtık ameliyatları çocuk cerrahisinin önemli uğraş alanlarından biridir. Yaklaşık her 100 doğumdan 2 veya 3’ünde fıtık görülür. Erkek çocuklarda daha sık rastlanır (%90)” dedi.
Ameliyat ertelenmemelidir
Kasık ve göbek fıtıkları arasındaki en önemli farkın ameliyatın ne zaman yapılacağı konusu olduğunu belirten Opr. Dr. Uçaner, göbek fıtıklarının büyük çoğunluğunun bebeğin gelişme süreci içinde kendiliğinden kapandığını ve cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmadığını söyledi.
Göbek fıtıklarının ilk iki yaş içinde kendiliğinden iyileşme oranının yaklaşık yüzde 95 olduğunu kaydeden Opr. Dr. Uçaner, “İkinci yaşın sonunda kendiliğinden kapanmayan göbek fıtıkları ameliyat edilmektedir. Kasık fıtıkları için ise aynı şey söylenemez. Kasık fıtığı teşhisi konulur konulmaz, ameliyatın yapılması şarttır. Bu zorunluluk bütün yaş grupları için geçerlidir. Ameliyatın yapılabilmesi için herhangi bir yaşa kadar beklenmesi gerekmemektedir” diye konuştu.
Ailevi eğilim fıtık olasılığını artırır
Çocuk cerrahisinde kabul edilen genel yaklaşıma göre doğumu takiben birinci aydan itibaren fıtık ameliyatının yapılması gerektiğini vurgulayan Opr. Dr. Uçaner, ameliyatı ertelemenin herhangi bir yararı olmadığının altını çizdi.
Ameliyatı ertelemenin hayati tehlike doğuracak birçok probleme yol açabileceğine işaret eden Opr. Dr. Uçaner, “Kasık fıtıkları her iki kasık tarafında olabileceği gibi sağ veya solda tek taraflı da görülebilir. Anne veya babada fıtık olması, çocukta fıtık görülme olasılığını artırır (ailevi eğilim)” ifadelerini kullandı.
Tanısı kolay konulur
Fıtığın tanısı kolay konulabilecek rahatsızlıklardan biri olduğunu anımsatan Opr. Dr. Uçaner, şöyle devam etti:
“Tanıda çok detaylı tetkik, tahlil ve radyolojik araştırmaya genellikle ihtiyaç olmamaktadır. Ancak ameliyat mutlaka ameliyathane ve anestezi koşullarının yeterli olduğu merkezlerde yapılmalıdır. Hastanemiz servis, ameliyathane ve anestezi koşulları, çocuk ameliyatları için de çok yeterli durumdadır. Kuruluşundan bu yana, hastanemizde çocuk cerrahisinde önemli birçok ameliyat başarıyla gerçekleştirildi.”
Çocuk fıtıklarının yaşamın ilk aylarında daha sık görüldüğünü ve erken doğan bebeklerde bu oranın daha da yükseldiğini anlatan Opr. Dr. Uçaner, özellikle yeni doğan ameliyatları için gerekli altyapının (yenidoğan ünitesi gibi) Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde yüksek standartta ve bölgemiz hastaneleri içinde ilk sırada olduğuna dikkati çekti.
Acilen tedavi edilmelidir
Ailelerin fıtık ameliyatı yaptırma konusunda bazı çekinceleri olabileceğine vurgu yapan Opr. Dr. Uçaner, anestezi korkusu ve çocuğun yaşının küçük olmasının bu çekinceleri artırdığını bildirdi.
Anne ve babanın bazen ameliyata karar vermekte zorlandığını belirten Opr. Dr. Uçaner, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fıtık ameliyatlarının yapılmaması halinde bunun çocuğa verebileceği zararlar (beslenme bozukluğu, gelişme geriliği, ağrı) ve hayati tehlikeye yol açabilecek, fıtık boğulması gibi ciddi sorunlar aileye anlatılmalı. Fıtık boğulmasına çok erken yaşlarda (1 yaş altı) rastlamaktayız. Fıtık boğulması bağırsaklarda dolanım bozukluğuna ve bağırsak tıkanıklarına yol açan ciddi bir sorundur. Acilen tedavi edilmesi şarttır.”
Ameliyatın başarı oranı yüksektir
Fıtık ameliyatı olan çocukların ameliyattan 5-6 saat sonra evine gönderildiğini kaydeden Opr. Dr. Uçaner, “ Ameliyat sonrası genellikle özel bir bakıma ihtiyaç olmaz. Uygun koşullarda yapıldığında, ameliyatın başarı oranı yüzde 100 dolayındadır. Fıtığın sebep olacağı sorunlar ve tehlikeler ailelere anlatılmalı, konuya yeterli duyarlılığı göstermeleri sağlanmalıdır” uyarısını yaptı.
Opr. Dr. Nevzat Uçaner
SANKO Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı