• LABORATUVAR /

Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi ile Kalp Anjiyografisi

Kalbi besleyen damar (koroner arter) ile ilgili hastalıklar, ölümle sonuçlanan hastalıkların en önde gelen nedenidir. Bu da koroner hastalıkların erken tanı ve tedavisinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
 
SANKO Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü Öğr. Gör. Uzm. Dr. Mehmet Ali Cüce, hipertansiyon, sigara, hiperkolesterolemi, diyabet, obezite, stres ve genetik faktörlerin, koroner arter hastalıklarındaki risk faktörlerini oluşturduğunu söyledi.
 
Koroner hastalıklarının tanısının, kasık veya koldan kateter kullanılarak anjiyografi yoluyla yapılabildiği gibi koldan damar yoluyla ilaç (opak madde) verilerek, çok kesitli bilgisayarlı tomografi (BT) cihazları ile noninvaziv olarak da gerçekleştirildiğini belirten SANKO Üniversitesi Hastanesi Radyoloji Ünitesinde de görevlendirilen Öğr. Gör. Uzm. Dr. Mehmet Ali Cüce, “Kateterli anjiyografi tanıda daha yüksek doğruluğa, işlem sırasında balon anjiyoplasti ve stentleme gibi tedavi olanaklarına sahip olmakla birlikte sadece damar içerisini göstermektedir” dedi.

BT KORONER ANJİYOGRAFİNİN AVANTAJLARI

BT cihazları ile yapılan anjiyografide elde edilen çok sayıda ince kesit ve 3 boyutlu görüntüler ile damar içini, damarları tıkayan yağ plakları-kalsiyum birikimini ve oluşturduğu darlıkları, damarların doğuştan gelen anomalilerini, aort kapakçıklarını ve aort anevrizmalarını (balonlaşma), kalp odacıklarını ayrıntılı  görüntüleyebildiklerini kaydeden Dr. Cüce, “Ayrıca, by-pass greftlerinin kontrolü, koroner stentlerin lümen açıklığının takibi de başarıyla gerçekleştirilebilmektedir” diye konuştu.
 
BT koroner anjiyografinin klasik anjiyografiye kıyasla daha hızlı ve daha kolay bir yöntem olduğunu anlatan Dr. Cüce, hastaların tetkik sonrası hastanede yatmalarına gerek kalmadığına dikkati çekti.

BT KORONER ANJİYOGRAFİSİ İÇİN YAPILACAK HAZIRLIK

Dr. Mehmet Ali Cüce, BT koroner anjiyografisi için hazırlıkları şu şekilde sıraladı:
  • “İşlem öncesi verilecek ilaca bağlı bulantı kusma olmasın diye 3-4 saat açlık,
  •  Yakın tarihli böbrek fonksiyonlarını gösteren kan tahlili,
  •  Ciddi alerji öyküsü olanlarda opak madde alerjisi yönünden değerlendirme yapılması.”

BT KORONER ANJİYOGRAFİ İNCELEMESİ NASIL YAPILIR?

İncelemeye hastaya işlem ile ilgili bilgilendirme verilmesi, koldan damar yolu açılması ve iyi görüntü elde etmek için nefes tutma egzersizi yaptırılmasıyla başlandığını vurgulayan Dr. Mehmet Ali Cüce, iki aşamada gerçekleştirilen BT koroner anjiyografi incelemesine ilişkin şu bilgileri verdi:
“   1. Koroner arterlerde kalsiyum birikimine (damar sertliği) yönelik ilaçsız 5 saniyelik görüntüleme,
  1. Anjiyografik görüntülemeye yönelik EKG eşliğinde kalp hızı takibi ile toplardamara ilaç verilerek 8 – 10 saniye kadar bir nefes tutmayla inceleme tamamlanır.”

BT KORONER ANJİYOGRAFİSİ KİMLERE YAPILIR?

Dr. Cüce, BT koroner anjiyografisi yapılabilecek kişileri şöyle özetledi:
  • “Göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi koroner arter hastalığı şikâyetleri olanlar,
  •  Koşu-efor testi şüpheli olanlar,
  •  Ailesinde yoğun şekilde kalp hastalığı olanlar,
  •  Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı, yoğun stres gibi damar hastalığı için risk faktörleri olanlar,
  •  Koroner arterlerinde by-pass yapılan veya stent takılan hastaların takip ve kontrollerinde.”

BT KORONER ANJİYOGRAFİSİ İÇİN KISITLAMALAR NELERDİR?

Nefes tutması tamamen olanaksız hastalar ve radyasyondan dolayı hamilelikte inceleme yapılmaması gerektiğine vurgu yapan Dr. Cüce, “Sınırda böbrek fonksiyon bozukluğu ve anaflaktik ilaç alerjisi olanlar ise doktorun ön değerlendirmesi ve gerekli tedaviler yapılarak gerçekleştirilebilir” ifadelerini kullandı.

SANKO Üniversitesi Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Sosyal Medya

Güncelleme Tarihi:2022-07-01 17:19:01