• COVİD /

COVID-19 hastalarında bulgular ve tedavi

COVID-19 hastalarının başlangıç bulguları ilk bir haftada kas ağrısı, halsizlik, öksürük, düşük dereceli ateştir. İkinci haftada en sık başvuru nedeni, kademeli olarak solunumda daha ciddi sorunlara yol açan nefes darlığıdır.
 
 
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Celal Ayaz, nefes darlığının ortalama 8 gün sonra geliştiğini, zatürrenin ise ortalama 9 günde gerçekleştiğini söyledi.
 
Prof. Dr. Ayaz, "Ateş, klasik gripte görülen ani başlayan ateş şeklinde değildir. En tutarlı laboratuvar bulguları lenfopenidir (lökositoz veya lökopeni ile birlikte). Bunun dışında, CRP artışı izlenir. Akciğer filminde bilateral interstisyel / buzlu cam görünümü mevcuttur” dedi.         

Şikâyetler yavaş yavaş başlar

COVID-19 hastalarında görülen en yaygın şikâyetlerin ateş, yorgunluk ve kuru öksürük olduğunu belirten Prof. Dr. Ayaz, bazı hastalarda ağrı ve sızı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı veya ishal de olabileceğini, bu şikâyetlerin genellikle hafif ve yavaş yavaş başladığına vurgu yaptı.
 
Bazı insanların etken virüsü aldığı halde herhangi bir şikâyetinin olmayabileceğini (Bu kişiler genellikle virüsü taşırlar ve başka insanlara bulaştırırlar) anlatan Prof. Dr. Ayaz, “Çoğu insan (enfekte olanların yaklaşık yüzde 80’i) hastalığı hafif atlatır ve özel tedaviye ihtiyaç duymadan hastalıktan iyileşir. COVID-19 alan her 6 kişiden yaklaşık biri ağır hastalanmakta ve nefes almakta güçlük çekmektedir” diye konuştu.
 
Yaşlılar ile yüksek tansiyon, kalp veya diyabet gibi altta yatan tıbbi sorunları bulunanların, hastalığı daha ağır geçirdiklerini ve hasta olma olasılıklarının daha yüksek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ayaz, şöyle devam etti:
 
“Ateş, öksürük ve nefes almada zorluk çeken hastaların hemen yoğun bakıma yatırılması, gerekirse solunum cihazına bağlanarak hemen tedaviye alınması gerekir. Korunmaya yönelik bir aşı ve virüse etkili olduğu kanıtlanmış bir ilaç olmadığı için, hastalara sadece destek tedavisi uygulanır. Halen çeşitli antiviral ajanlar tedavide deneme aşamasındadır.”
 

SANKO Üniversitesi Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Sosyal Medya

Güncelleme Tarihi:2022-06-30 16:29:36