• ENFEKSİYON HASTALIKLARI /

Erişkinlerde hepatit a hastalığı

Erişkin yaşlarda Hepatit A hastalığı, çocuk yaşlara göre daha ağır seyretmektedir.

Halk arasındaki yaygın kanının aksine sadece çocuklarda değil, erişkinlerde de Hepatit A virüsü hastalığa neden olmaktadır.

Hepatit A hastalığının önlenmesinde hijyen ve aşı çok önemlidir. Çocuklarda olduğu gibi 18 yaş üzeri erişkinlerde de Hepatit A virüsüne karşı bağışıklık durumu sorgulanması ve bağışıklığı olmayan kişilerin aşılanması önemlidir.

Hepatit A virüsü karaciğerde iltihaplanmaya yol açmaktadır. Hepatit A virüsü dışkı ile kirlenmiş su ve gıda tüketimine bağlı bulaşmaktadır. Bu nedenle hijyen çok önemlidir. Ülkemizde zaman zaman Hepatit A virüsüne bağlı salgınlar olmaktadır. Kalabalık yaşam koşulları, sağlıklı su ve tuvalet yetersizliği Hepatit A virüsünün bulaşması açısından risk oluşturmaktadır.

BELİRTİLERİ

Hastalığın belirtileri şöyledir:

•  Gözlerde ve vücutta sarılık,
  •  Halsizlik,
  •  İştahsızlık,
  •  Yorgunluk,
  •  Bulantı ve kusma,
  •  Karın ağrısı,
  •  Ateş,
  •  Tiksinti,
  •  Yorgunluk,
  •  Kas, eklem ve baş ağrıları.

Hastalık çocuklarda yüzde 5-10, erişkinlerde ise yüzde 70 oranında sarılık geliştirir. İdrar renginde koyulaşma ve dışkı renginde açılma da olabilir. Hastalar, idrarın çay renginde olduğunu ifade eder.

TEDAVİ

Hepatit A virüsüne özel bir tedavi olmayıp, genellikle şikayetleri hafifletmeye yönelik tedaviler uygulanabilir. Bu nedenle hastalık bulaşmadan önce aşılama çok önemlidir ve 6 ay ara ile iki doz şeklinde uygulanır.

Erişkinlerde hastalık ciddi seyredebilir ve karaciğer yetmezliğine kadar gidebilir. Hastanemiz Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniğinde Hepatit A virüsü ve diğer hepatit virüslerine yönelik tetkiklerle bağışıklık durumu ve aşı gerekliliği değerlendirilmektedir.

Dr. Öğr. Üyesi Merve TÜRKMEN
ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ