Normal anatomik ve fonksiyonel yapıya sahip olmak şartıyla, herhangi bir korunma yöntemi kullanmaksızın, düzenli cinsel ilişki ve vajen içine boşalmaya rağmen çocuk olmaması durumu “infertilite” olarak adlandırılmaktadır.
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Hatem Kazımoğlu, erkeklerde görülen infertilitenin (kısırlık) birçok nedeni olduğunu söyledi.
“İnfertil hasta değerlendirilmesinde, öncelikle detaylı bir öykü alınması, ardından fizik muayene önemlidir. Daha sonrasında yapılacak testlerle infertiliteye neden olabilecek faktörler araştırılmalıdır. Hasta değerlendirilmesinde büyük önem taşıdığı için ilk yapılması gereken test, spermiyogram testidir” diyen Doç. Dr. Hatem Kazımoğlu, spermiyogramın 2 - 5 gün arası cinsel perhiz sonrası verilecek ejakülatın(meni) değerlendirilmesi olduğuna vurgu yaptı.
SPERMİYOGRAM BULGULARINDAKİ BOZUKLUKLAR
“- Aspermi: Dışarıya ejakülat çıkmaması,
- Hipospermi: Ejakülat volümünün az olması,
- Hiperspermi: Ejakülat volümünün fazla olması,
- Ejakülat koagülasyon bozukluğu,
- Ejakülat likefaksiyon bozukluğu,
- Azospermi: Ejakülat içinde hiç germinal hücre bulunmaması,
- Oligozospermi: Sperm hücre sayısının az olması,
- Astenozospermi: Normal motilitedeki sperm sayısının %60’dan daha az olması,
- Teratozospermi: Morfolojideki bozuk sperm sayısının fazla olması,
- Nekrozospermi: Spermlerin ölü olması”.
BU BOZUKLUKLARIN BİRÇOK NEDENİ OLABİLİR
Birçok faktörün bu bozukluklara neden olabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Kazımoğlu, “Geçirilmiş operasyonlar, şeker hastalığı, ilaçlar, enfeksiyonlar, hormonal nedenler, kanal tıkanıkları, bazı kalıtsal hastalıklar, sinir sistemi hastalıkları, inmemiş testis, radyasyon, tiroid hastalıkları, varikosel, travmalar, toksik maddeler, ısı gibi birçok durum spermin özelliklerini etkileyebilir” dedi.
ERKEKTE İNFERTİLİTE SEBEPLERİ
“Erkekte infertiliteye yol açan sebepler testisten kaynaklanabileceği gibi diğer birçok duruma da bağlı olabilir” diyen Doç. Dr. Kazımoğlu “Hipotolamik hipogonadizm, hipofizer yetmezlik, böbrek yetmezliği, karaciğer sirozu, adrenal bozukluk, dışarıdan hormon alınması, ısı, radyasyon, kemoterapi, orak hücreli anemi, enfeksiyonlar (kabakulak, AIDS), beyin travmaları, vazektomi, orşit, inmemiş testis, testis torsiyonu, genital kanal tıkanıkları, cinsel fonksiyon bozuklukları, hipospadias, penil eğrilikler bu nedenler arasındadır. Sigara, alkol, esrar, anabolizan ilaçlar da infertilite nedenlerindendir” diye konuştu.
BAZI TESTLER UYGULANMALIDIR
Dr. Öğretim Üyesi Kazımoğlu, erkekte infertilite araştırılmasında spermiyogram dışında aşağıdaki testlerin uygulanması gerektiğini söyledi:
-Kan biyokimyası ve hormonlar
-Genetik faktörler
-Mikrobiyolojik tetkikler
-Skrotal doppler ultrason
-Vazovezikülografi
-TRUS
-Testis biyopsisi.
DİĞER SEBEPLER
Bazen bütün parametrelerin normal olduğu durumlarda da çocuk olmayabileceğini anlatan Doç. Dr. Kazımoğlu, şunları kaydetti:
“Kadına ait faktörler, empotans varlığı, bağışıklık sistemi ile ilgili durumlar, cinsel organda enfeksiyon varlığı, travma, seminal kanalda tıkanıklık, varikosel, geçirilmiş operasyonlar, yetersiz cinsel eğitim, yanlış zamanlarda ilişki denemeleri gibi birçok sebepten dolayı da çocuk sahibi olunamayabilir.”
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Tedavide infertiliteye neden olabilecek hastalıkların tespiti ve tedavisinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Doç. Dr. Kazımoğlu, infertilitenin altında yatan olumsuz faktörlerin giderilmesi gerektiğini anımsattı.
Tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Kazımoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Tedavi yöntemleri arasında hormonal bozuklukların giderilmesi, ilaç tedavileri, varikoselektomi, vazovazostomi, vazoepididimostomi gibi cerrahi tedaviler bulunmaktadır. Sonuç alınmazsa yardımcı üreme teknikleri gündeme gelebilir. Bunlar arasında aşılama ve tüp bebek uygulamaları vardır. Aşılama, spermin hazırlandıktan sonra rahim içine direkt olarak yerleştirilmesidir. Kolay ve ucuz olması, poliklinik şartlarında yapılabilmesi avantajlarıdır. Ejakülat sıvısında canlı hücre olmaması durumunda ise TESE/TESA gibi yöntemlerle testisten sperm elde edilmesi ve tüp bebek uygulanması tedavide önemli bir parametredir.”