• GASTROENTEROLOJİ /

Glüten Enteropatisi

“Glüten enteropatisi” glütene karşı duyarlılık sonucu gelişen ince bağırsak mukoza hastalığıdır. Yaşam boyu devam eden tek gıda alerjisi olup “Çölyak hastalığı” olarak da bilinmektedir.
 
Glütenin içeren tahıllar arasında buğday, arpa ve çavdar bulunduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Nimet Yılmaz, çölyak hastalarında yulafın tam güvenli kabul edilmezken pirinç ve mısırın bu hastaların tüketebileceği güvenli tahıllar olduğunu söyledi.
 
Çölyak hastalığının yaşamın herhangi bir döneminde gelişebileceğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz, “Çölyak, en sık çocukluk çağında görülmekle birlikte, 30-40’lı yaşlarda da sıklığı artmaktadır” dedi.
 
“Çölyak hastalığı genellikle çocukluk çağı hastalığı olarak düşünüldüğünden erişkindeki belirti ve bulguları gözden kaçarak tanı gecikebilir” diyen Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz, şöyle devam etti:
 
“Diyete glüten girmediği sürece hastalık oluşmadığından beslenmelerinde özellikle buğdayın önemli yer tuttuğu toplumlarda Çölyak hastalığı görülme sıklığı artmıştır. Çölyak hastalığının oluşmasında genetik ve çevresel faktörler önemli bir yer tutar. Hastalık sıklığı birinci derece akrabalarında Çölyak hastalığı olanlarda belirgin olarak artmıştır.
 
Glütenin ince bağırsak mukozası ile teması sonucu, besinlerin emiliminden sorumlu hücrelerde hasar gelişerek besinlerin emilimi gerçekleşemez. Emilemeyen vitamin, mineral, protein vs. eksikliğine bağlı klinik oluşur.
 
İnatçı ishal, halsizlik, kilo kaybı, ağız içinde aft, iştahsızlık, karında şişkinlik, gerginlik gibi şikâyetlerin yanı sıra, bağırsak dışı belirtiler de görülür. Bu belirtiler arasında kemik erimesi, kansızlık, kadınlarda adet gecikmesi, kısırlık, kaslarda kramp, eklem ağrıları, B12 ve folik asit eksikliği bulunmaktadır.”
 
TANI NASIL KONULUR:
 
Tanıda ilk basamağın hastalıktan şüphelenmek olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz, “Hastalık için anti-gliadin antikoru IgA, anti-endomisyum antikoru IgA, doku transglutaminaz antikoru (tTG) IgA gibi kanda bakılan testler bulunmaktadır. Endoskopi ile alınan ince bağırsak biyopsisi ile de tanı doğrulanabilir” diye konuştu.
 
TEDAVİ:
 
Çölyak hastalığında glütene hassasiyeti düzeltecek bir tedavi bulunmadığına dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz, “Hastaların ömür boyu glütensiz diyet alması gerekmekte olup ‘bir kereden bir şey olmaz’ cümlesi Çölyak hastalığında geçersizdir. Glütensiz diyete başlandıktan sonraki iki hafta içinde hastaların çoğunda belirtiler kaybolmaktadır” ifadelerini kullandı.

SANKO Üniversitesi Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Doç. Dr. Nimet YILMAZ
GASTROENTEROLOJİ
Sosyal Medya

Güncelleme Tarihi:2022-07-01 14:38:33