• GÖĞÜS CERRAHİSİ /

Göğüs cerrahisi ve teknoloji kullanımı

Göğüs Cerrahisi, göğüs kafesi ve içinde yer alan hayati organlar ile yapıların hastalıkları ve sorunları ile ilgili bir disiplindir. Hayati bir alan ve organlarla uğraşan göğüs cerrahları tanıdan tedaviye olan bu süreçte her geçen gün teknolojinin hızlı gelişimine ve yeniliklere ayak uydurmaktadırlar.
 
GÜVENLİ CERRAHİ
 
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Elbeyli, göğüs cerrahisinin göğüs kafesi ve içinde yer alan hayati organlar ve yapıların hastalıkları ve sorunları ile ilgili bir disiplin olduğunu söyledi.
 
SANKO Üniversitesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı da olan Prof. Dr. Elbeyli, “Göğüs kafesi içerisindeki sağlık sorunlarının çözümü cerrahi ve medikal olarak özellikler göstermektedir. Son 100 yılda anestezi disiplinin gelişimi ile göğüs cerrahisi artan bir ivme ile cerrahi uygulamalarda yerini almıştır” dedi.
 
Bu gelişim ve değişimde tanıdaki gelişimin yerinin büyük olduğunu belirten Prof. Dr. Elbeyli, “Daha önce farkında olmadığımız ve birçoğunu otopsilerde tespit ettiğimiz patolojiler, artık modern ve ileri görüntüleme yöntemleri ile teşhis edilir hale gelmiştir. Bu nedenle son yıllarda cerrahi uygulamalara gereksinim artış göstermiştir” diye konuştu.
 
Sağlıkta alanlardan biri olan cerrahi için ameliyat öncesi tanı yöntemleri, ameliyat sonrası yoğun bakım ve servis hizmetlerinde teknolojinin çok değerli ve gerekli olduğunu anlatan Prof. Dr. Elbeyli, şöyle devam etti:
 
“Bu alanda cerrahi işlemlerin güvenli, doğru ve yeterli olması yine sürekli gelişen teknoloji ve tekniklerin kullanımı ile daha çok yarar sağlayacaktır. Bilhassa kanser cerrahisi gibi özellikli işlemlerde kullanılan her ürün ve aygıtın önemi ve değeri gözden uzak tutulmamalıdır. Girişimsel teknolojik tanı yöntem ve sistemleri ile zamandan kazanmak, erken tanıya ulaşmak daha mümkün hale gelmiştir.
 
Endoskopik sistemlerdeki olağanüstü görüntüleme özellikleri, bu sistemlere ultrasonik teknolojinin eklenmesi mikroskobik düzeydeki patolojilerin tespitini mümkün kılmaktadır. Biyopsi almadaki etkinlik artmakta, çok küçük doku örnekleri ile kesin tanı konulabilmektedir. Dünyada ve ülkemizde önemli sorun olan akciğer, yemek borusu ve göğüs boşluğu içinde oluşan kanserlerde tanının konulup, hastalığın evresinin hızlı tayini ile sorunların çözümün en etkin ve kesin çözüm olan cerrahi yöntemlerin uygulanabilirliği yerini daha fazla almıştır.
 
Hayati bir alan ve organlarla uğraşan göğüs cerrahları tanıdan tedaviye bu süreçte her geçen gün teknolojinin hızlı gelişimine ve yeniliklere ayak uydurmaktadır. Uğraş verilen alan, hastalıkların ağır ve komplike oluşu, tedavi edilen hasta grubunun yaş ve özellikleri azami dikkati gerektirmektedir. Hastanın tedavi sürecindeki her ihtiyacı göz önüne alınarak geliştirilen teknolojik uygulamalar, cihazlar ve kullanılan malzemelerin yanı sıra, kalite ve nitelik önem kazanmaktadır. Bugün gelişmiş ülkelerde kullanılan tüm cihaz, ürün ve teknoloji hastanemizde de mevcut ve hastaların hizmetine çok hızlı biçimde sunulmaktadır.”
 
SOLUNUM YOLU PROBLEMLERİ
 
Solunum ve havayolları sorunlarında her türlü endoskopik sistemin SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde bulunduğunu, yeni doğandan (bir günlük bebekten) başlayarak her yaş grubundaki hastaya 7 gün 24 saat rahatlıkla yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Elbeyli, sistem hakkında şu bilgiyi verdi:
 
“Uzayan yoğun bakım sürecinde hastalar için hayati risk olarak gelişen havayolu darlıkları ile sorunlarının minimuma indirilmesi, stent uygulamalarının gerçekleştirilmesiyle mümkün hale gelmiştir. Hızlı ve emniyetli bir yaklaşımla, teknolojinin sağladığı silikon-metal ve kombine her türlü stent uygulanabilmektedir. Nefes darlığı çeken, yaşamı kabusa dönen hasta aynı gün rahat nefes almaya başlayarak normal yaşamına dönebilmektedir. Yine dar ve riskli havayolu problemlerinde kliniğimizde lazer (Holmium YAG ve Argon Lazer) uygulamaları yapılabilmektedir. Bu yöntemler açık ve endoskopik cerrahi işlemlerin hızını ve etkinliğini artırarak, hasta konforuna olumlu katkı sağlamaktadır.”
 
ENDOSKOPİK CERRAHİ
 
Akciğer kanseri başta olmak üzere göğüs kafesinde yer alan yapı ve oluşumların iyi huylu ve kötü huylu tümörlerinde artan oranda kapalı cerrahi (Halk arasında kansız ameliyat olarak da bilinen Endoskopik Cerrahi) yöntemi uygulandığına dikkat çeken Prof. Dr. Elbeyli, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Görüntüleme sistemlerindeki kalite artışı, kamera sistemlerinde 360 derecelik görüntüleme olanakları cerrahların da işini kolaylaştırmıştır. Kullanılan cerrahi araç ve ekipmanlar güvenli ve hızlı işlemleri mümkün kılmaktadır. Bu sayededir ki mortalite (ölüm) ve morbidite (komplikasyon) oranları azalmıştır. Yoğun bakım olanak ve tecrübesinin artışı ile hastanın ameliyat sonrası bakım konforu da artmıştır.”
Endoskopik göğüs cerrahisi işlemlerinin, 2-3 cm’lik giriş kesileri ile uygun vakalarda rahatlıkla yapılabildiğini ve tamamlanabildiğinin altını çizen Prof. Dr. Elbeyli, şunları kaydetti:
 
“Bu yöntemle yapılan işlemlerde hastanede kalış süresi ve ağrı açık ameliyatlara göre biraz daha az olmaktadır. Kapalı ve /veya açık cerrahi ameliyatlarda çok sayıda tek kullanımlık malzemeyle hastalarda daha güvenli bir sonuç almak, enfeksiyona karşı daha korunaklı olmalarını sağlamak mümkün olabilmektedir. Ameliyat sonrası dönemde fizyoterapistimizin de çalışmaları ile hasta rehabilitasyonu çok daha etkin ve hızlı olmaktadır. Bu şekilde hastaların normal yaşama adaptasyonu da kolaylaşmaktadır. Bu açıdan şanslı bir klinik olduğumuzu söyleyebiliriz. Hastanızın doğru adreste ve sağlığının emin ellerde olduğuna inanarak kararınızı oluşturun.”

SANKO Üniversitesi Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Prof. Dr. Levent ELBEYLİ
GÖĞÜS CERRAHİSİ
Sosyal Medya

Güncelleme Tarihi:2022-07-01 15:16:39