• GÖĞÜS CERRAHİSİ /

HASTANELERİN KALBİ: AMELİYATHANELER

Ameliyathaneler, hastanelerde cerrahi işlemlerin yapıldığı aseptik alanlardır. Tam donanımlı olarak hastanelerin olmazsa olmazlarıdır. Hastanelerin güven alanlarıdır. Donanım ve niteliğin artışıyla kalite artışı da olur.

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı ve Ameliyathane Hizmetleri Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Levent Elbeyli, sağlık hizmet sunucusu hastanelerin, dünyada ve ülkemizde kalite standartlarına uyum sağlama noktasında, ameliyathane teknolojilerini de yenilemek ve yükseltmek çabasında olduklarını söyledi.

Ameliyathane hizmetlerinin, 24 saat kesintisiz ve aynı standartlarda sunulmasının zorunlu, hayati önem taşıyan alanlar olduğunu belirten Prof. Dr. Elbeyli, “Yetişmiş deneyimli personel, hemşireler ve anestezi ekibi ile hata affetmeyen bir çalışma ortamıdır. SANKO Üniversitesi Hastanesi ameliyathaneleri bu bilinçle çalışmakta ve akademik anlamda tıp ve sağlık eğitiminin laboratuvarı olarak da görev yapmaktadır” dedi.

SANKO Üniversitesi Hastanesi’nin bölgenin referans hastanelerinden olduğunu anımsatan Prof. Dr. Elbeyli şunları kaydetti:

“Hastanemiz, bünyesinde yer alan modern ameliyathane ile verdiği hizmeti sürekli yenilemekte ve kalitesini yükseltmektedir. Hastanemize duyulan güvenin artarak devamı için çabalarımızla birlikte teknolojiye ve insana yatırımlarımız da devamlılık arz etmektedir. Ameliyathane bünyesinde yer alan 10 modern ameliyat salonu ile tüm branşlarda hizmet veriyoruz. Salonlardan ikisi laminer akımlı olup, ortopedik implant ameliyatları dahil olmak üzere hassas cerrahi işlemler güven içinde yapılmaktadır.”

“Bizlere emanet edilen hastalarımızın kutsal hayatlarını korumak mesleğin öncelikli gereğidir. Bunun için de teknolojik olarak kendini sürekli yenileyen ve geliştiren bir yapıda, kullanılan tüm cihazların kalibrasyonları düzenli yapılmaktadır” diyen Prof. Dr. Elbeyli, “Ameliyat odalarının ameliyatın türüne göre sıcaklığı ve nem değerleri ayarlanmaktadır. Bu ayarlamalar her an merkezi ve o an ameliyat salonlarından yapılabilmektir. Hastanın yaşı, ameliyatın özelliği ve süresi ile bu ayarlamalar süreklilik gerektirmektedir” diye konuştu.

Prof. Dr. Elbeyli, ameliyathanelerin aşağıdaki kriterlere uygun olması gerektiğine dikkat çekti:

“ - Her ameliyat odasında nem ve sıcaklık ayarlanabilmelidir.

  - Ameliyat odasında optimal sıcaklık 20-23 °C olmalı, ameliyat türü ile ihtiyaç durumuna göre 18-26 °C arasında ayarlanabilmelidir.

  - Bağıl nem en az yüzde 30, en çok yüzde 60 olmalıdır.”

 Sağlık sektörüyle birlikte sağlık yapıları da gelişmelidir

Ameliyathanelerin birden fazla fonksiyonu bulunan gerek işleyiş gerekse fonksiyon bakımından

özelliği olan alanlar olduğunu anlatan Prof. Dr. Elbeyli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ ‘Cerrahi ünite’ olarak adlandırılan alanlar, ameliyathane ile bağlı destek alanlarından oluşur. Hızla gelişen sağlık sektörüne paralel olarak sağlık yapıları da gelişmelidir.  Ancak hastanelerde cerrahi üniteler vs. uzun ömürlü kullanım özelliğindeki mekânlar kısa sürede kolayca değişebilecek esnekliğe sahip değildir. ‘Türkiye Sağlık Yapıları Asgari Tasarım Standartları 2010 Yılı Kılavuzuna’ göre cerrahi ünitede mevcut alanlar; cerrahi alanlar, ilişik hasta alanları ve destek/hizmet alanları olarak belirlenmiştir.

Cerrahi alanlarda ameliyathaneler bulunur. Hasta alanlarında ameliyat öncesi (pre op-ameliyata hazırlık) ve anestezi sonrası bakım (post op ünitesi-uyandırma) vardır. Hizmet alanları ise ameliyathane girişinde bulunan el yıkama alanları, hızlı sterilizasyon odası, tıbbi malzeme depolama bölümü, personel kıyafet değiştirme alanları, personel odası, temiz ve kirli malzeme depolarını içerir. Bu alanlar geniş ve her an klimatize edilip taze hava ile havalandırılmalıdır.”

Hastaların şartlara ve ihtiyaçlara göre sedyeden sedyeye transfer ile veya gereken durumlarda yatağı ile ameliyat salonuna alındığına vurgu yapan Prof. Dr. Elbeyli, şu bilgileri paylaştı:

“Cerrahi işlemler ile ilgi bilgiler hastanın yattığı katta ve hastanemizdeki bekleme alanında bulunan monitörden izlenebilmektedir. Cerrahi hasta ve ekip güvenliği olmazsa olmazımızdır. Ameliyathanenin merkezi sterilizasyon ünitesi ve çamaşırhane ile ayrı asansörler vasıtasıyla bağlantıları bulunmakta, malzeme sevkiyatı güvenilir seri şekilde yapılmaktadır. Ameliyathane sarf deposu tüm cerrahi işlemlerin ihtiyacını karşılar niteliktedir. Kayıtlar otomasyon yazılım sistemi ile sürekli takip edilmekte, sarf ihtiyacının temininde bir zafiyete fırsat verilmemektedir.”

Cerrahi alan (ameliyathane) enfeksiyonları

Cerrahi alan enfeksiyonların oranının 160 yıl önce yüzde 90 iken hijyenin öneminin kabul edilmesi, antibiyotiğin keşfedilmesi, asepsi ilkelerinin tanımlanması vb. uygulamalar yaygınlaşınca çok azalmakla birlikte günümüzde hala hastanelerde en çok görülen risk faktörlerinden olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Elbeyli, “Cerrahi alan enfeksiyonu gelişen hastalar, gelişmeyenlere göre yoğun bakıma yüzde 60 daha fazla, hastanede beş kat fazla yatmakta, ölüm riskleri ise iki kat fazla olmaktadır” diyerek konunun önemini dile getirdi.

Cerrahi alan enfeksiyonlarının hastanın hastanede kalma süresini ortalama yedi gün uzattığını belirten Prof. Dr. Elbeyli, şöyle konuştu:

“Ayrıca enfeksiyonlu hastanın her bir bakım maliyeti ortalama olarak Avrupa’da 4.544, Amerika’da 25.546, Çin’de ise 2.816 dolar artmaktadır. İyi tasarlanmış ve gerekli koşulların sağlandığı ve muhafaza edildiği bir ameliyathane ortamından çıkan hasta, normal süreçte ameliyattan sonraki 2-3 gün içinde taburcu olabilecekken enfeksiyon kapan hastada süre 7-10 gün arası uzayabilmektedir.

Dünya genelinde yılda 250 milyona yakın ameliyat yapılıyor. Cerrahi alan enfeksiyonu toplam ameliyatların yaklaşık yüzde 4’ünde gelişmektedir. Oysaki görülen yaklaşık 7-8 milyon komplikasyonun yüzde 50’si önlenebilir niteliktedir. Bunun için iyi bir ameliyathane organizasyon düzeni, eğitimli nitelikli ekip ve modern teknolojik alt yapı gereklidir. SANKO Üniversitesi Hastaneleri Ameliyathaneleri bu niteliklere sahip olup standart denetimlerinden başarıyla geçmektedir.”

SANKO Üniversitesi Hastanesi Ameliyathaneleri

SANKO Üniversitesi Hastanesi ameliyathanelerinde “Argon Lazer, Holmium Lazer, Thulium Lazer, Diyot Lazer” cihazları ile tüm açık ve kapalı (endoskopik) işlemlerin yapılabildiğinin altını çizen Prof. Dr. Elbeyli, sözlerini şöyle tamamladı:

“Tüm cihazların kalibrasyonları ulusal ve uluslararası kriterlerde periyodik olarak SANKO Üniversitesi Hastanesi teknik ekibi tarafından yapılmaktadır. Kullanılan bu benzeri üst teknolojik cihazlar ile ameliyat süreleri kısalabilmekte, daha az ağrı ve kısa sürede hastaneden taburcu olunabilmektedir. Majör cerrahiler (organ nakilleri, kalp cerrahisi, göğüs cerrahisi ve tüm cerrahi branşlarda) endoskopik tüm girişimler rutin olarak yapılabilmektedir.”

 Prof. Dr. Levent Elbeyli

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı

SANKO Üniversitesi Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Prof. Dr. Levent ELBEYLİ
GÖĞÜS CERRAHİSİ
Sosyal Medya

Güncelleme Tarihi:2023-03-27 13:27:35