• GENEL CERRAHİ /

Hemoroid (Basur) nedir?

Hemoroid, makat bölgesinde bulunan toplardamarların basınç nedeniyle genişlemesidir.  İç ve dış olmak üzere iki şekilde kendini gösteren hemoroidin pekçok tedavi yöntemi bulunmaktadır.
 
Hemoroidin insanların normal anatomisinde bulunduğunu söyleyen Hastanemiz Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Başar Aksoy, halk arasında hemoroidin hastalıklı bir durum zannedildiğini belirtti. Aksoy, hemoroidin çok sık görüldüğünü ancak insanların pek azında bununla ilgili şikâyet görüldüğünü kaydetti.
 
Bir takım anorektal semptom ve belirtilerin eskiden  ‘’hemoroid’’ diye adlandırıldığını ifade eden Opr. Dr. Aksoy, “Bu hastalık için birkaç yıldır hemoroidal hastalık deyimini kullanmaktayız. Hemoroidal hastalıkların belirtileri kanama, pıhtı gelişmesi, dışarı sarkmadır. Herkes hemoroidlerle doğar; bir iç bir de dış hemoroid seti ile. Hemoroidler yavaş yavaş büyür. Yaşlılıkla birlikte semptomatik olabileceği gibi her yaşta da semptomatik olabilir” diye konuştu.

Kalıtsal olabilir

Hemoroid hastalarının çoğunun ailesinde de aynı şikayetlerin bulunduğunu anlatan Opr. Dr. Aksoy, genellikle ilerleyen yaş, sık sık kabız ya da ishal olunması, büyük abdest yaparken ıkınma gibi durumların bu bölgedeki toplar damarlarda basınç artışına yol açtığını ve etrafındaki bağ dokusunun gevşemesine sebep olduğunu kaydetti.
 
Hamile kadınlarda hemoroide daha sık rastlandığını belirten Opr. Dr. Aksoy, bunun nedenini ‘’Hem hormonal değişikliklerin hem de büyüyen rahmin bacaklardan dönen kan akışına baskı yapması’’ olarak açıkladı. 
 
Opr. Dr. Aksoy, “Alkol, mayalı ve asitli içecekler, turşu ve baharatlardan zengin yiyecekleri sıkça tüketenlerde hemoroid daha sık görülmektedir. Uzun süre ayakta duran veya oturanlarda yine hemoroidal hastalık sık görülür” diyerek, hemoroidin diğer görülme nedenlerini izah etti.
Hemoroidin belirtileri
 
Kanamanın hemoroidde en sık görülen belirtilerden biri olduğunu bildiren Opr. Dr. Aksoy, büyük abdestle birlikte açık kırmızı renkli kan geldiğini söyledi.
 
Hemoroidin ağrıyla birlikte de kendini gösterebileceğini kaydeden Opr. Dr. Aksoy, “Özellikle hemoroidlerde ve içinde pıhtı oluşmuş (tromboze hemoroid) basur memelerinde ağrı görülür. Ayrıca anal bölgede kaşıntı ve yanma ile birlikte hemoroidde akıntı ve ıslaklık hissi de oluşur” dedi.

Hemoroidin komplikasyonları

Hemoroidin bazı komplikasyonları olabileceğini belirten Opr. Dr. Aksoy, bunları “Kanamaya bağlı kansızlık, iltihaplanma, ateş, meme içinde kan pıhtısı oluşması ve buna bağlı şiddetli ağrı, meme geri itilemez hale gelmesi” olarak tanımladı ve bu durumlarda hemen hekime müracaat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Hemoroid tanısı

Hemoroidlerin teşhisinde genellikle parmakla muayenenin yeterli olabileceğine dikkat çeken Opr. Dr. Aksoy, bazı durumlarda anoskopik ve rektoskopik muayenenin gerekebileceğini söyledi.
“Perianal bölge hastalıklarının en sık görüleni hemoroiddir ve kansere dönüşmez” diyen Opr. Dr. Aksoy, ancak bu bölgede seyrek olarak rastlansa da anal kanser, kalın bağırsağın habis (kanser) veya selim tümörleri (polipler), rektal prolapsus (bağırsağın makattan dışarıya doğru fıtıklaşması), perianal abse, ülseratif kolit gibi bazı hastalıkların tanısının dikkatle yapılması gerektiğini kaydetti.
 
Gereken her vakada kolonoskopi, kalın bağırsak filmi, tümör belirteçleri gibi tetkik ve teşhis yöntemlerinin uygulanması gerektiğini anlatan Opr. Dr. Aksoy, hemoroidin tedavisinin (medikal veya girişimsel) kesin teşhisten sonra yapılmasının önemine değindi.                                     

Hemoroid tedavisi

Hemoroidin 4 derecesi olduğunu ifade eden Opr. Dr. Aksoy, tedavide kullanılan yöntemlerin hemoroidal hastalığın derecesine göre değiştiğini söyledi.
  1. A) Tıbbi Tedavi
Tıbbi tedavinin 1. ve 2. derecedeki hemoroidal hastalığı olanlara uygulandığını belirten Opr. Dr. Aksoy, bu tedavide dikkat edilmesi gerekenleri,  “Sık kabız veya ishal olmaktan kaçınmak, günde 1,5-2 litre su içmek, posalı diyet, dışkılama sonrası ılık oturma banyosu (iltihaplı durumlar hariç) ve fitil, krem ve tabletler kullanmak” olarak sıraladı.
 
  1. B) Girişimsel Tedavi
a)Skleroterapi (büzüştürücü tedavi)
Hemoroid memelerine damarları büzüştürücü bir maddenin iğne ile uygulandığını kaydeden Opr. Dr. Aksoy, damarların büzüşmesi sonucu memenin kaybolduğuna dikkati çekti.
 
Bu tedavinin 1. ve 2. derecedeki hemoroidlere uygulandığını anlatan Opr. Dr. Aksoy, “Anestezi gerekli değildir. Lokal anestezi tavsiye edilir. Ortalama girişim süresi 3 dakikanın altındadır. Hastanın yatmasına gerek yoktur, hasta işlem sonrası sosyal yaşamına dönebilir” dedi.
  1. b) Infraredkoagülasyon
Bu tedavi yönteminin lazer tedavisi olarak algılandığını ancak bunun yanlış olduğunu söyleyen Opr. Dr. Aksoy, tedavinin kızıl ötesi ışıkla dağlama yöntemi olduğunu anlattı.
 
Opr. Dr. Aksoy, 2. derece hemoroidlere uygulanan bu tedavi yönteminde anestezinin gerekli olmadığını, lokal anestezinin tavsiye edildiğini kaydetti.
Bu tedavide ortalama girişim süresinin 3 dakikanin altında olduğunu anımsatan Opr. Dr. Aksoy, hastanın yatmasına gerek olmadığını, hastanın işlem sonrası sosyal yaşamına dönebileceğini ifade etti.
  1. c) Bandligasyon
(bağlama yöntemi)
Bu tedavi yönteminde de hemoroid memesinin boynuna lastik bir halka takılarak memenin kuruyup düşmesininin sağlandığını belirten Opr. Dr. Aksoy, “Bu tedavi 2. derecede ve seçilmiş 3. derecedeki hemoroidlerde uygunlanır. Anestezi gerekli değildir. Lokal anestezi tavsiye edilir. Ortalama girişim süresi 3 dakikanın altındadır. Hastanın yatmasına gerek yok, işlem sonrası sosyal yaşamına dönebilir” diye konuştu.
  1. d) Longo (zımbalama) yöntemi
Bu tedavinin yalnız hemoroid ameliyatları için geliştirilmiş bir aletle yapılabileceğinin altını çizen Opr. Dr. Aksoy, bu aletin tek kullanımlık olduğunu söyledi.
 
Tedavinin ameliyat süresini kısalttığını anlatan Opr. Dr. Aksoy, şöyle devam etti:
 
“Ameliyat sonrası ağrı az olur. 3. derece hemoroidlerde iyi sonuç vermektedir. Hemoroide yandaş fissür, fistül gibi hastalıklar olmamalıdır. Lokal anestezi yeterli olabilir. Spinal anestezi tavsiye edilir. Ortalama girişim süresi 10 dakikanın altındadır. Hastanede yatış süresi 1 gecedir.”
  1. e) Ligasure yöntemi
Bu yöntemin akademik kabul görmüş en yeni yöntemlerden biri olduğunu kaydeden Opr. Dr. Aksoy, yöntemle ilgili şu bilgileri verdi:
 
“Dokudaki lifleri düşük ısıda füzyon enerjisi kullanarak birbirine yapıştırır. Kansız, dikişsiz ameliyat olanağı sağlar. Ameliyat süresinin kısalması ve ameliyat sonrası ağrının çok az olması gibi avantajlari vardır. 3. ve 4.derecedeki hemoroidlerde kullanılır. Lokal anestezi yeterli olabilir. Spinal anestezi tavsiye edilir. Ortalama girişim süresi 10 dakikanın altındadır. Hastanede yatış süresi 1 gecedir.”

SANKO Üniversitesi Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Sosyal Medya

Güncelleme Tarihi:2022-07-01 14:42:37