Kanda tiroit hormonlarının yüksek olması nedeniyle ortaya çıkan klinik durumdur.
Çarpıntı, artmış terleme, sinirlilik, saç dökülmesi, titreme, iştah artması ile birlikte kilo kaybı, sıcak intoleransı, kas zayıflığı ve yorgunluk, artmış bağırsak hareketliliği, sık idrara çıkma, menstrual düzensizlikler, infertilite.
Spesifik primer sebepler: Graves Hastalığı, toksik adenoma, toksik multinodüler guatr.
Sekonder hipertiroidizm: Amiodarone toksisitesi, gebelik, TSH sekrete eden hipofiz tümörleri, human chorionic gonadotropin secrete eden tümörler, suni olarak başlatılmış, uyarılarak meydana gelmiş iyot (Jod-Basedow etkisi)
Guatr, taşikardi, atrial fibrilasyon, sıcak nemli cilt, tiroit üzerinde üfürüm ve uğultu şeklinde ses, kardiyak üfürüm, jinekomasti, sabit bakış, gözün aşağı bakışını üst göz kapağının takip edememesi, egzoftalmus.
Antitiroit ilaçlar, radyoaktif iyot, cerrahi.
İlerleyici veya yoğun yıkıcı rahatsızlığa ve kardiyak hasara neden olabilir.
Graves Hastalığı, toksik adenoma, toksik multinodüler guatr, toksik nodüler hastalıkta malignite şüphesi olması durumunda uygulanır.
Belirgin olarak yüz güldürücüdür. Hastalar kısa zamanda şifa bulurlar.
Göz bulguları Graves Hastalığı’nda ortaya çıkabilir. Buna egzoftalmus denir. Özellikle ileri derecede eksoftalmus oluşmuş ise mutlaka cerrahi tedavi tercih edilmelidir ancak bu tedaviyle hastaların büyük bir kısmında göz bulguları gerileyebilir.
Görülebilir, oranı yüzde 2-4 civarındadır.
SANKO Üniversitesi Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi:2023-06-17 11:07:13