• ÜROLOJİ /

İnmemiş Testis

Testisler normalde skrotum ya da halk arasındaki deyimiyle testis torbası denilen yapı içerisinde bulunurlar. Eğer testislerden biri veya her ikisi de torbada yerleşik durumda değilse bu durum ‘İnmemiş testis’ olarak adlandırılır. Ameliyatla tedavi edilebilen inmemiş testiste erken teşhis çok önemlidir.
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Hatem Kazımoğlu, çocuklarda inmemiş testis sorununun tanı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
 
“İnmemiş testis ile kriptorşidizm aynı anlamda kullanılan terimlerdir” diyen  Doç. Dr. Kazımoğlu, “İkisinde de testisin anormal pozisyonundan bahsedilir ancak kriptorşidizm sözlük anlamı olarak ‘saklı testis’ demektir. İnmemiş testis, doğum sırasında fark edilebilir. Doğum sırasında testisi veya testisleri yerinde olmayan çocukta, başka doğumsal anomalilerin de olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır” dedi.
 
Refraktil testis (utangaç testis) durumunda da testis veya testislerin testis torbasında gözlenemeyebileceğini belirten Doç. Dr. Kazımoğlu, şunları söyledi: “Ancak bu inmemiş testisten farklı bir durum olup, genelde testisler kendiliğinden skrotuma girerler. İnmemiş testis, karın içi ile anatomik skrotum arasında, herhangi bir yerde olabilir. En sık olarak, skrotumun hemen üzerinde yer alan ingüinal (Kasık) kanalda lokalizedir. İnmemiş testis normal zamanda doğan erkek çocukların yüzde 3’ünde görülebilen, en yaygın doğumsal anomalilerden biridir. Birçok çalışmaya göre inmemiş testis, preterm (erken doğum), gestasyonel yaşa (gebelik yaşı) göre daha küçük, düşük doğum ağırlığında olan ikiz yeni doğanlarda daha sık görülür.”
 
Tedavide Temel Prensipler
 
  1. İnmeyen testisin anotomosinin pozisyonu ve canlılığının tam olarak tanımlanması.
  2. Eşlik eden diğer potansiyel sendromların tanımlanması.
  3. Fertilite potansiyelinin ya da endokronolojik fonksiyonun daha da bozulmasını önlemek için bir an önce testisin skrotum içine yerleştirilmesi.
  4. Kolay palpasyonun yapılabilmesi için testisin normal bir skrotum pozisyonuna kalıcı olarak fixe edilmesi (sabitlenmesi).
  5. Tedavi nedeniyle ek hasar oluşturmamak.
İnmemiş testis tedavisinin 1 yaşından önce başlaması gerektiğine dikkat çeken  Doç. Dr. Kazımoğlu, tedavinin hormon ve cerrahi olmak üzere ikiye ayrıldığını bildirdi.
 
Hormon Tedavisi
 
Hormon tedavisinde başarı oranının yüzde 20’den az olduğuna işaret eden Yrd. Doç. Dr. Kazımoğlu, “Bu başarı belirgin olarak testisin tedavi öncesi yerleşimine bağlıdır. Bu nedenle inmemiş testis tedavisinde, cerrahi altın standart olarak kalmaktadır” diye konuştu.
 
Cerrahi Tedavi
 
Cerrahi tedavinin genel olarak, orşiopeksi olarak adlandırıldığını vurgulayan Doç. Dr. Kazımoğlu, cerrahi tedavinin seyrini şöyle özetledi: “Cerrahi tedavide temel, testis ve spermatik kordun (sperma kordonu) tam olarak mobilizasyonunu sağlamak, fıtık kesesinin onarımı, testisin skrotuma (testis torbası) gergin olmayarak indirilmesi, skrotumda testisi alabilecek poş oluşturulması.
 
Cerrahi yöntem genelde basit olup, ingüinal (kasık) bölgeden yapılan küçük bir insizyonla (ameliyatı yapmak için cilde yapılan kesi) mümkündür. Karın içine yerleştirilen testislerde laparoskopik cerrahi yöntemi de uygulanmaktadır.”

SANKO Üniversitesi Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Sosyal Medya

Güncelleme Tarihi:2022-07-04 10:23:48