• ONKOLOJİ /

Kaposi Sarkomu

Kaposi sarkomu nedir?

Kaposi sarkomu çoğunlukla ciltte büyüyen bir kanser türüdür. Kanser, normal hücrelerin anormal hücrelere dönüşmesi ve kontrolden çıkmasıyla ortaya çıkar. Kaposi sarkomunun farklı türleri vardır. Daha az görülen tipine "klasik" Kaposi sarkomu denir. Çok nadirdir ve çoğunlukla yaşlı yetişkinlerde görülür. Çok yavaş büyür ve her zaman tedavi edilmesi gerekmez.

Daha yaygın olan başka bir Kaposi sarkomu türü, HIV veya AIDS hastalarında görülür. HIV, vücudun bağışıklık sistemi olarak da adlandırılan enfeksiyonla mücadele sistemini etkileyen bir virüstür. HIV'li kişiler kolayca hastalanabilirler çünkü bağışıklık sistemleri enfeksiyonlarla veya kanserle iyi bir şekilde mücadele edemez. HIV enfeksiyonunun bağışıklık sisteminin çok zayıf olduğu en ciddi aşamasına AIDS denir. HIV veya AIDS hastalarında Kaposi sarkomu genellikle hızla büyür ve tedavi edilmesi gerekir.

Kaposi sarkomu organ nakli ameliyatı geçiren kişilerde de ortaya çıkabilir. Nakil ameliyatı, doktorun hastalıklı bir organı (Böbrek, kalp veya karaciğer gibi) sağlıklı bir organla değiştirmesi işlemidir.

Kaposi sarkomunun belirtileri nelerdir?

Kaposi sarkomu ilk geliştiğinde ciltte kırmızı, pembe, mor, mavi veya kahverengi bir bölgeye benzer. Genellikle düz başlar, ancak yükselebilir veya inişli çıkışlı olabilir. Kaposi sarkomu sıklıkla bacaklarda veya ayaklarda görülür, ancak HIV veya AIDS'li kişilerin burnunda veya cinsel organlarında veya ağzında da büyüyebilir. Bazen Kaposi sarkomu bacaklarda (veya etkilenen diğer vücut kısımlarında) şişmeye neden olur. HIV veya AIDS'li kişilerde Kaposi sarkomu sindirim sistemi veya akciğerler gibi vücudun içinde de büyüyebilir.

Sindirim sistemindeki Kaposi sarkomu aşağıdakilere neden olabilir:

  • Kilo kaybı
  • Göbek ağrısı
  • Bulantı, kusma veya ishal
  • Bağırsak hareketlerinde kan

Akciğerlerdeki ve solunum yollarındaki Kaposi sarkomu aşağıdakilere neden olabilir:

  • Nefes almada zorluk
  • Göğüs ağrısı
  • Öksürük veya kan tükürmek

Kaposi sarkomu için bir test var mı?

Evet. Hekiminiz muayene yapacak ve biyopsi adı verilen bir test isteyecektir. Biyopsi için anormal alandan küçük bir örnek alırlar. Daha sonra başka bir doktor numuneye mikroskop altında bakar. Vücudunuzun diğer bölgelerinde Kaposi sarkomunu kontrol etmek için başka testler de yapılabilir. Bu belirtilerinize ve bireysel durumunuza bağlı olacaktır.

Kanserin evrelemesi nedir?

Genel olarak kanser evrelemesi, doktorların kanserin vücutta ne kadar yayıldığını bulmasının bir yoludur. Kaposi sarkomu için evreleme her zaman gerekli değildir. Bazen HIV veya AIDS'li kişiler için yapılır. Evreleme, kanserin vücutta ne kadar yayıldığını bulmayı içerir. Aynı zamanda kişinin bağışıklık sisteminin ne kadar iyi çalıştığını ve ne kadar sağlıklı olduğunu bulmayı da içerir.

Kaposi sarkomu nasıl tedavi edilir?

Tedavi Kaposi sarkomunun türüne, büyümelerin büyüklüğüne ve nerede olduğuna bağlıdır.

Yavaş büyüyen klasik Kaposi sarkomu olan kişilerin hemen tedaviye ihtiyacı olmayabilir. Ancak doktorları değişiklikleri izlemek için durumlarını yakından izleyecektir.

Kaposi sarkomu ve HIV veya AIDS hastası kişiler HIV enfeksiyonu nedeniyle tedavi edilir. Bu, "antiretroviral" ilaçların alınmasını içerir. Bu ilaçlar vücuttaki HIV virüsünün kontrol altında tutulmasına yardımcı olarak bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasına ve aynı zamanda kanserle savaşmasına yardımcı olur.

Kaposi sarkomunun diğer tedavileri şunları içerebilir:

  • Kanseri ortadan kaldırmak için ameliyat
  • Radyasyon tedavisi: Radyasyon kanser hücrelerini öldürebilir.
  • Kemoterapi: Kemoterapi, kanser hücrelerini öldüren ya da büyümelerini durduran ilaçlar için kullanılan tıbbi terimdir. Bazen insanlar kemoterapiyi doğrudan kanserlerine alırlar. Diğer zamanlarda insanlar kemoterapiyi damar içine giren "IV" adı verilen ince bir tüp yoluyla alırlar.
  • Doğrudan kanserden etkilenen cilt bölgelerine uygulanan ilaçlar
  • Bacağa sıkıca oturan, "kompresyon çorapları" adı verilen özel çoraplar: Bunlar bacak şişmesinin azaltılmasına yardımcı olabilir.

Başka ne yapmalıyım?

Doktorunuzun ziyaretler ve testlerle ilgili tüm talimatlarına uyun. Tedavi sırasında karşılaştığınız yan etkiler veya sorunlar hakkında doktorunuzla konuşmanız da önemlidir.

Kaposi sarkomu tedavisi almak, hangi tedavinin uygulanacağı gibi birçok seçim yapmayı gerektirebilir. Tedavi hakkında ne hissettiğinizi doktorunuza daima bildirin. Size bir tedavi önerildiğinde şu soruları sorun:

  • Bu tedavinin faydaları nelerdir? Daha uzun yaşamama yardımcı olması muhtemel mi? Semptomları azaltacak mı yoksa önleyecek mi?
  • Bu tedavinin dezavantajları nelerdir?
  • Bu tedavi dışında başka seçenekler var mı?
  • Bu tedaviyi yaptırmazsam ne olur?

SANKO Üniversitesi Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Sosyal Medya

Güncelleme Tarihi:2024-04-19 08:56:56