• BESLENME /

Kış beslenmesi

Kış mevsimine geçişte havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sistemi zayıflar. Bu dönemde savunma sistemini güçlendirmenin en etkili yollarından biri yeterli ve dengeli beslenmedir. Doğru gıdaları uygun miktarlarda tüketmek hastalık riskini azaltmaktadır.

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden Arş. Gör. Ece Erözgür, havaların soğumasıyla beraber hastalıkların da artmaya başladığını belirterek, “Bu günlerde beslenmemize dikkat ederek hastalıklardan korunmamız veya hastalığımızı olabildiğince hafif atlatabilmemiz mümkün” dedi.

Mevsim sebzelerini tüketmenin sağlık açısından önemine değinen Erözgür, “Bu sebzelerin mutfakta kullanımını artırmak, belki daha önce tadına bakmadıklarımızı farklı çeşitlerde yemeklerimize ilave etmek bu kışı daha sağlıklı bir hale getirecektir” diye konuştu.

Erözgür, kış aylarında mutfakta mutlaka bulundurulması gereken meyve ve sebzeler hakkında şunları anlattı:

“ Soğan ve sarımsak, doğal antibiyotik olarak bilinen bu besinlerin çiğ olarak tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterolü yükseltmektedir.

Zencefil, hastalıklara karşı vücut direncini artırarak, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır. Vitaminler (B3, B6) yanında, fosfor, magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir, sodyum minerallerini de barındırır. Geleneksel tıpta olduğu kadar modern tıpta da, gerek besin, gerekse baharat olarak sıklıkla kullanılır.  

Zerdeçal, ana aktif bileşeni curcumin olarak bilinir ve güçlü bir anti-inflamatuardır. Vücudun savunmasında ve hasarların onarılmasında da rol oynar.

Nar, serbest radikallere karşı koruyuculuğu olan bu besin yüksek posa içeriğinden dolayı sindirime yardımcıdır. Diş sağlığı, diyabet kontrolü, kalp sağlığı açısından da faydalı olan bu besini kış aylarında tüketmeyi unutmayın.

Turunçgiller, C vitaminiyle beraber potasyum, fosfor, magnezyum ve bakır da dahil olmak üzere birçok mineral barındıran bu grup bağışıklığın korunmasında ve demir mineralinin emilimine yardımcı olmaktadır.

Probiyotikli ürünler, kanser riskini düşürür, bağırsak sistemini düzenler ve duvarını güçlendirir, kalp hastalıklarında da koruyucudur. Sindirim sistemini düzenlerken kilo kontrolüne yardımcı olur.”

Mutfağınızı renklendirecek kış sebzelerinden kullanabileceğiniz birkaç tarif, şimdiden afiyet olsun.

Balkabaklı şekersiz toplar

  • 200 gr bal kabağı
  • 10 adet kuru hurma
  • 50 gr ceviz içi (ince çekilmiş)
  • İki yemek kaşığı kakao
  • Bir çay kaşığı tarçın

Üzeri için:

  • Bir küçük kase ince çekilmiş ceviz içi
  • İki yemek kaşığı kakao
  • Bir küçük kase rendelenmiş Hindistan cevizi

Hazırlanışı: Topları hazırlamak için gerekli olan tüm malzemeyi mutfak robotunda püre haline getirin. Elde ettiğiniz püreyi 15-20 dakika buzdolabında bekletin. Cevizden daha küçük parçalar alıp avucunuzda yuvarlayın.  Her topu kakaoya, ceviz içine ve Hindistan cevizine bulayıp servis yapın.

Karnabahar Kısır

  • Bir adet orta boy karnabahar
  • Bir adet orta boy soğan
  • İki yemek kaşığı salça
  • Üç tatlı kaşığı yağ
  • Yeşil soğan, maydanoz
  • Baharatlar
  • ½ limon suyu

Hazırlanışı: Karnabaharları blendır edip yağsız tavada 2-3 dakika kavuruyoruz. bir tatlı kaşığı zeytinyağında soğanları örseleyip salça ilavesini yapıyoruz. Karnabahar ve soğanları birbirine katıp iki tatlı kaşığı yağ, baharatlar ve yeşillikleri ilave ediyoruz.

Fırında Peynirli Kereviz

  • Üç adet kereviz
  • Bir yemek kaşığı zeytinyağı
  • Bir adet orta boy havuç
  • Bir adet orta boy patates
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • 100 gram rendelenmiş kaşar peyniri
  • Bir adet küçük boy soğan
  • Üç diş sarımsak
  • ½ demet dereotu
  • ½ demet maydanoz

Hazırlanışı: Tüm sebzeleri küp küp doğrayıp tuz, karabiber ve zeytinyağı ile harmanlıyoruz. Sonrasında soğan ve sarımsakları ilave ediyoruz. 15-20 sebzeleri pişirdikten sonra peynirini rendeleyip ilave edip peynirler eriyene kadar bekliyoruz.

Karnabahar Pizza

  • ½ küçük boy karnabahar
  • İki yemek kaşığı tam buğday un
  • Bir yumurta
  • 50 g dil peyniri veya light kaşar
  • İki yemek kaşığı pizza sosu (domates salçası ve baharatlar)
  • Mevsim yeşillikleri, mantar, biber, domates

Hazırlanışı: Kaynamış suya karnabaharları atıyoruz, kaynayana dek 5 dakika ocakta pişirip rondoda çekiyoruz. Daha sonra tülbentte karnabaharın suyunu iyice alıyoruz. Susuz ayırdığımız karnabahara baharat ilave ediyoruz yumurtasını kırıp un ile karıştırıyoruz. Yağlı kâğıt açtığımız tepsiye karnabahar tabanını yayıyoruz. 200°C ‘de 25 dakika fırınlayıp çıkarıyoruz malzemeleri ilave edip 15-20 dakika daha pişiriyoruz. 

Arş. Gör. Ece ERÖZGÜR
SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü

 

SANKO Üniversitesi Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Sosyal Medya

Güncelleme Tarihi:2022-06-30 16:02:08