• COVİD /

Koronavirüs hastalığından korunma

Koronavirüsten korunmak için gerekli önlemleri almak yaşamsal önem taşıyor. Bu virüsten korunmanın yolları nelerdir? Hijyen nasıl sağlanır? Maske takmak yeterli midir? Hastalığa yakalanmamak için ne tür önlemler alabiliriz?

Hastalığın nasıl bulaştığını öğrenin

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Necdet Aytaç, yeni koronavirüs hastalığını (COVID-19) önleyecek bir aşı olmadığını söyledi.
 
Hastalığı önlemenin en iyi yolunun bu virüse maruz kalmaktan kaçınmak olduğunu belirten Prof. Dr. Aytaç, “Virüsün kişiden kişiye yayılımı esas olarak yakın (Bir metreden kısa mesafede) temas ile ve enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında üretilen solunum damlacıkları ile olmaktadır. Bu damlacıklar, yakınlarda bulunan insanların ağız ve burunlarından girebilir ve akciğerlere kadar inebilir” uyarısını yaptı.

Ellerinizi sık sık yıkayın

Halka açık bir yerde bulunulduğunda veya burun silinip, öksürüp, aksırdıktan sonra ellerin su ve sabunla en az 20 saniye yıkanması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Aytaç, “Su ve sabun yoksa en az yüzde 60 alkol içeren bir el dezenfektanı kullanın. Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza yıkanmamış ellerle dokunmaktan kaçının” dedi.
 
Kendinizi ve diğerlerini korumak için;
 
Prof. Dr. Aytaç, mutlaka ellerin yıkanması gereken durumları şöyle sıraladı:
 
“* Öksürme ve hapşırmadan sonra
 * Hastalarla temastan sonra
 * Yemek hazırlamadan öncesinde, sırasında ve sonrasında
 * Yemekten önce, yemekten sonra
 * Tuvalet kullanımından önce ve sonra.”

Ellerinizi Yıkayın

Eğer ellerde görünen kir varsa sabun ve akan suyla en az 20 saniye yıkanması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Aytaç, görünen kir yoksa ellerin alkollü el antiseptiği ile temizlenmesi veya su ve sabunla yıkanması gerektiği uyarısında bulundu.

Yakın temastan kaçının

Hasta olan insanlarla yakın temastan kaçınılması gerektiğini yineleyen Prof. Dr. Aytaç, diğer insanlarla araya 1-1,5 metre mesafe konulmasının virüsten korunmadaki önemine vurgu yaptı.
Hasta olduğunuzda evinizde kalın
 
Hasta olunduğunda tıbbi gereklilikler dışında evden çıkılmaması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Aytaç, şu önerilerde bulundu:
 
“ * Öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda ağzınızı ve burnunuzu bir mendille veya dirseğinizin iç kısmı ile kapatın.
  *Kullandığınız mendili çöpe atın.
  *Ellerinizi hemen en az 20 saniye su ve sabunla yıkayın. Sabun ve su yoksa ellerinizi en az yüzde 60 alkol içeren bir el dezenfektanı ile temizleyin.”
 

Eğer hastaysanız maske takın

Virüsten korunma yolları arasında maske takmanın önemini dile getiren Prof. Dr. Aytaç, şöyle devam etti:
 
“Hastaysanız başkalarının yanında (örneğin aynı odada) ve bir sağlık kurumuna gitmeden önce bir yüz maskesi takmalısınız. Eğer yüz maskesi takamıyorsanız (örneğin, nefes darlığına neden olduğu için), o zaman öksürük ve hapşırıklarınızı örtmek için elinizden geleni yapmalısınız. Bu durumda size bakım veren kişiler odanıza girerken bir yüz maskesi takmalıdır. Hasta değilseniz yüz maskesi takmanıza gerek yoktur. Hasta değilseniz hasta birisine bakım verirken hasta olan kişi maske kullanamıyorsa maske takınız. Hasta kişilerin ve hastalara bakım verenlerin maskeye ulaşmasını engellememek için hasta değilken maske takmayınız.”

Temizleyin ve dezenfekte edin

Sık sık dokunulan yüzeylerin her gün temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Aytaç, sözlerini şöyle tamamladı:
“Buna masalar, kapı kolları, ışık anahtarları, tezgahlar, kulplar, masalar, telefonlar, klavyeler, tuvaletler, musluklar ve lavabolar dahildir. Dar alanda bulunmayı artırdığı için mümkün olduğunca asansör yerine merdiven kullanımı daha güvenlidir.”
 
KAYNAKLAR:
 

SANKO Üniversitesi Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Sosyal Medya

Güncelleme Tarihi:2022-06-30 16:51:27