• HEMŞİRELİK /

Organ naklinde hemşirelik bakımı

 
 
Organ nakli hemşiresi; hastaların gerek nakil sürecine fizyolojik ve psikolojik olarak hazırlanmaları gerekse de nakil sonrası yeni hayata uyum sağlamaları ve bakımlarının sürdürülmesinde önemli bir rol oynar.
 
ANKO Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Sorumlu Hemşiresi Ayşe Bozkurt, Modern tıbbın önemli mihenk taşlarından biri olarak kabul edilen böbrek naklinin, böbrek yetmezliğinin son döneminde olan hastalar için en uygun tedavi yöntemi olduğunu söyledi.
 
Bozkurt, “Böbrek naklinin başarısını cerrahi teknik, organ temini ve güvenliği, doku uyumu, immünsüpresif tedavi, enfeksiyon kontrol önlemleri ve bunların yanı sıra, hemşirelik bakımı da etkilemektedir” dedi.
 
AMELİYAT ÖNCESİ HEMŞİRELİK BAKIMI
 
Ameliyat öncesi hemşirelik bakımının önemli olduğunu kaydeden Bozkurt, “Ameliyat öncesi hemşirelik bakımım amacı, hastanın fizyolojik ve psikolojik olarak hazırlanması, enfeksiyonlara karşı korunması, hasta eğitim-öğretiminin yapılması ve hastanın ameliyat sırası ve ameliyat sonrası döneme hazırlanmasıdır” diye konuştu.
 
Bozkurt, ameliyat öncesi hemşirelik bakımında dikkat edilmesi gereken konulara ilişkin şu bilgiyi verdi:
 
“- Hastanın kendisini ifade etmesine olanak sağlanmalı,
- Başa çıkabilmek için kullanabileceği mekanizmalar konusunda yardım edilmeli,
- Hasta yakınları ile iş birliği içinde olunmalıdır.
 
Bunların yanı sıra, hastanın ameliyat öncesi vital (yaşamsal) bulgularının takibi, ameliyat için gerekli hazırlıkların yapılması ve bunların takibi hemşire tarafından yapılmalıdır.”
 
AMELİYAT SONRASI HEMŞİRELİK BAKIMI
 
Ameliyat sonrası hemşirelik bakımının amacını, nakil yapılan böbreğin fonksiyonlarının desteklenmesi, sıvı dengesinin ve yeterli doku perfüzyonun sağlanması, hastanın en üst düzeyde iyileşmesini sağlamak için uygun bakımın verilmesi, ilaç ve tedavi uyumuna yardım edilmesi olarak özetleyen Bozkurt, şöyle devam etti:
 
“Böbrek nakli öncesi ve sonrası dönemde hastaya en üst düzeyde bakım verme hemşirenin önemli sorumlulukları arasındadır. Ameliyat sonrası hemşirelik bakımı hastanın sağlık durumuna olumlu katkı sağlamak, tedavi ve bakımda hastaya da sorumluluk vermek, ilaçların düzenli kullanımı ile sosyal yaşamda gereken dikkati göstermesi için eğitim yoluyla komplikasyon oluşmasını engellemek, karar alırken hastayı da sürece dahil etmektir.
 
Hastaya mobilizasyonun (yeniden hareket yeteneği kazandırma) önemi anlatılmalı, egzersizlerin böbreğe yük bindirmeyecek şekilde olması gerektiği, ilaçlarının düzenli, belirlenen saatlerde kullanması için taburculuk sırasında verilen ilaç eğitiminin ve dokümanın anlaşılır ve hastaya uygun olması sağlanmalıdır.”
 
Ameliyat sonrası sürecin hassasiyetine değinen Bozkurt, “Hastanın ilk üç ay halka açık yerlerde maske ve temizlik kurallarına uyması için gerekli bilincin, her türlü sağlık sorununda nakil kliniğini bilgilendirmesi için ulaşılabilir iletişim kanalı oluşturulması ve kendilerini tanıtan bir kart bulundurmaları sağlanmalıdır. Böbrek naklinden sonra hastanın doğru ilaç kullanımı ve bu süreçten sonra sağlığıyla ilgili dikkat etmesi gerekenler hemşire tarafından hastaya anlatılarak, taburcu işlemi yapılır” ifadelerini kullandı.
 
Ayşe BOZKURT
SANKO Üniversitesi Hastanesi
Organ Nakil Merkezi Sorumlu Hemşiresi

SANKO Üniversitesi Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Sosyal Medya

Güncelleme Tarihi:2022-07-01 15:55:38