• KALP HASTALIKLARI /

Oturmak neden zararlı!

Oturarak çalışanlar, uzun süreli aynı pozisyonda oturmadan kaynaklanan, kemik zayıflığı, kan damarlarında daralma ve kaslarda şekil ve güç bozuklukları gibi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalırlar. Uzun süre oturmanın getirdiği sağlık problemlerine maruz kalmamak için nelere dikkat etmeliyiz? Gelin hep birlikte öğrenelim.
 
Uzun süreli hareketsiz kalmanın solunum ve dolaşım sistemi yetersizliği ve fiziksel kondisyon kaybına neden olabileceğini belirten Doç. Dr.  M. Murat Yardımcı, hareketsiz kalmak ve aynı pozisyonda uzun süre bulunmanın bel ağrılarının en sık görülme nedenlerinden olduğunu söyledi.
 
Opr. Dr. Yardımcı,  bel ağrısı kişinin günlük aktivitesini bozduğunu ve tedavi edilmediğinde kronikleşebileceğini bildirdi.

Egzersiz hastalıklardan koruyor

400 binden fazla Tayvanlı kadın ve erkeğin ortalama 8 yıl izlendiği bir araştırmaya değinen Opr. Dr. Yardımcı, bu araştırmanın, günde 15 dakikalık egzersizin sağlığa olumlu etkilerini ortaya çıkardığını kaydetti.
 
Egzersizin şiddeti ve süresi arttıkça kansere, kalp hastalıklarına ve diyabete bağlı ölümlerin de azaldığının anlaşıldığını anlatan Doç. Dr. Yardımcı, şöyle devam etti:
 
“Uzun süreli oturarak çalışmanın zararları bilinen bir gerçektir. 1950’lerde Londra’daki aynı otobüste çalışan şoför ve biletçiler üzerinde yapılan bir araştırmada, sürekli oturmanın hayatı kısalttığı görülmüştü. Yine benzer bir çalışmada yaklaşık 800 bin kişinin sağlık durumunun oturarak geçirdikleri zamanla ilişkisi var mı acaba sorusuna cevap arandı. İşyerinde ve evde çoğunlukla oturan kişilerin şeker ve kalp hastası olma riskinin 2 katın üzerinde arttığı, ölüm riskinin de bu grupta yüzde 50 daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Günde 30 dakika spor yapanlar bile oturarak geçirdikleri saatlerden olumsuz etkilenmektedir.”

TV önünde geçirilen zamana dikkat

TV seyretme süresinin uzamasıyla birlikte şeker hastalığı riskinin de arttığını ifade eden Doç. Dr. Yardımcı, günlük hayatta hareketsizlik arttıkça da hastalanma riskinin de aynı oranda yükseldiğini belirtti.
 
“Hem hareketsiz bir yaşam sürüyor hem de saatlerce TV seyrediyorsanız o zaman şeker hastalığına yaldızlı bir davetiye çıkarmış oluyorsunuz” diyen Doç. Dr. Yardımcı, bu konuda yapılan bir araştırmaya değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Televizyonun karşısından saatlerce kalkmamak, oturmanın en zararlı şekli. 2001 yılında yayınlanan ve 5 bin İskoç’un üzerinde yapılış bir araştırmaya göre; günde iki saatten fazla TV, kalp damar hastalıklarını ikiye katlıyor. İş veya okul dışında ekran önünde dört saatten fazla zaman geçirenlerde kalp hastalıkları üçe, ölüm riski ikiye katlanıyor. Bütün günü oturarak geçirenlerde ise risk iyice artıyor. Düzenli egzersiz yapanlarda bile uzun süre TV seyretmenin kalbe olumsuz etkisi var.
 
Yapılan bir başka çalışmada uzun saatler TV önünde oturmanın ne kadar zararlı olabileceğini gösterdi. 12 bin Avustralyalının sağlık dosyalarını inceledikten sonra varılan sonuçlar korkutucuydu. Ekran önünde geçirilen her saat ömrümüzden 22 dakika götürüyor. Yaptıkları hesaplar, ömür boyu günde ortalama altı saat TV seyredenle, hiç seyretmeyen birinin beklenen yaşam süreleri arasında 5 yıl fark olduğunu gösteriyor.
 
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun 2009 yılında yaptığı televizyon izleme araştırmasına göre Türkiye’de günde ortalama TV izleme süresi 4 - 4,5 saat arasında değişiyor. Bu çalışmada ankete katılan 2 bin 500 kişinin yarısından fazlası günde en az iki saat televizyon seyrettiğini belirtmiş.”
Hareketsiz kalmanın yol açabileceği kondisyon kaybını önlemek için yüzme, bisiklete binme, yürüyüş gibi egzersizlerin yapılabileceğine vurgu yapan Doç.  Dr. Yardımcı, “Bu egzersizlere günde 20 dakika ile başlanıp, her hafta bu süreye 5 dakika ekleyerek ideal süre olan haftada 3-5 gün, 30-45 dakikalık egzersiz kapasitesine ulaşılabilir” diyerek, egzersizin önemini dile getirdi.

SANKO Üniversitesi Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Sosyal Medya

Güncelleme Tarihi:2022-07-01 17:01:51