Türkiye'de 2020 yılında yapılan bir çalışmaya göre 54 milyon sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. Buna bağlı olarak da fenomen olma/popülerlik kazanma giderek önem kazanıyor.
Fenomen olma yolunda mübah görülen bazı durumlar söz konusudur. Komik videolar, görseller, bilgilendirici paylaşımlar yanında ifşa videoları, kavga videoları, görsellerin altına yapılan negatif yorumlar ya da fenomen olan kişilerin kendi çocuklarıyla yaptıkları bazı yayınlar ve görseller bulunuyor. Bu paylaşımların bazılarının çocuğun/gencin gelişimine olumsuz etkileri olmasa da bir kısmının zorbalığa varan bir yönünün olduğu açık.
Fenomen olmak uğruna çeşitli davranışlar sergilenebiliyor. ‘Beğeni’ almak demek pek çok kişi için ‘havalı’ olmak, popüler olmak sosyal destek, bazen para kazanmak ve kendine güvenin artması anlamına geliyor. Ancak pek çoğumuzun tanık olduğu gibi ‘beğeni’ alan bazı paylaşımlar içeriğinde birtakım kötü mesajlar/söylemler barındırabiliyor. Mesela, etnisite/ırk ile ilgili negatif söylemler, cinsel yönelimle ilgili negatif söylemler, dış görünüş/kilo ile ilgili negatif söylemler, özel gereksinimi olan bireylere yönelik negatif söylemler gibi.
Zorbalık yapan kişinin motivasyonu daha çok beğenilme, görülme, onay alma, popüler, baskın ve saygın bir kişi olma ihtiyacından ortaya çıkıyor. Ama tüm bunların altında bu zorba kişinin sosyal beceri eksikliği göze çarpıyor. Bu kişiler benlik saygısı düşük olan, uyum problemi bulunan, depresif, dürtüsel kişiler ve empati yapamıyorlar. Bizim kliniğimize pek çok zorbalık mağduru çocuk/genç geliyor ama zorbalık yapan çocuk ve gençlerin de birçok ruhsal zorluğunun olduğu açık. Siber zorbalık oranları yapılan çalışmalarda yüzde 5-15 arasında değişiyor.
Aileler zorbalık yapma konusunda çocuklarında bazı belirtileri görebilirler. Bunlar:
Zorbalık yapma açısından riski artıran faktörleri ise şöyle özetleyebiliriz:
Çocukların riskli davranışları için ailelere önemli görevler düşmektedir. Bu durumda şunları öneriyoruz:
Okul yönetimlerine düşen görev ve sorumluluklar:
Sosyal medya zorbalığı konusunda medyaya da önemli görevler düşmektedir. Bu amaçla toplumsal farkındalık oluşturacak yayınlar yapılmalı ve haberleri aktarırken seçilen dile özen gösterilmelidir.
Tedavide altta yatan hastalıklara yönelik tedaviler, empati- içgörü alanında yapılacak çalışmalar önemlidir.
SANKO Üniversitesi Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi:2023-08-10 11:53:03