• NÜKLEER TIP /

Üre nefes testi nedir?

Gastrit ve peptik ülsere yol açan bir bakteri olan Helikobakter Pilori’nin tespit edilmesinde kullanılan basit ve güvenilir bir testtir.
 
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şinasi Özkılıç, “Helikobakter pilori”nin insanlarda mide veya onikiparmak bağırsağı mukozasına yerleşerek çoğalan bir bakteri olduğunu söyledi.
 
Dr. Öğr. Üyesi Özkılıç, Avusturalyalı bilim adamları B. J. Marshall ve J. R. Robin’in, helikobakter pilorinin, gastrit ve peptik ülsere yol açan bakteri olduğunu saptayan çalışmalarıyla 2005 yılında Nobel Tıp Ödülü aldıklarını anımsattı.
 
Helikobakter pilorinin vücudumuza verdiği zararlar
 
Bu bakterinin midede çeşitli hastalıklara sebep olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi  Özkılıç, “Bakterinin atıkları ve enfekte kişinin savunma sisteminin oluşturduğu tepkimelerle gastritten deuonum ve mide ülserine, mide kanserinden mide lenfomasına kadar değişen geniş bir yelpazede mide hastalıklarına neden olur” diye konuştu.
 
Üre Nefes Testi  (ÜNT) nasıl yapılır?
 
Dr. Öğr. Üyesi  Özkılıç, üre nefes testinin yapılması ile ilgili şunları paylaştı:  “İnsan midesindeki Helicobacter pylori bakterisinin neden olduğu enfeksiyonun tanısı için tek dozluk 1 mikroküri karbon 1C-14 ile işaretlenmiş üre içeren kapsüllün ağızdan 50 ml su ile alınır. Alımından 10 dakika sonra breathcard kartuş açılarak ağız kısmına yaklaşık 1-4 dakika süreyle üfler. Arada nefes almak ya da dinlemek için ara verebilir.  Kartuşun ağız kısmında bulunan indikatör rengi turuncudan sarıya dönünce üfleme sonlandırılır. Kartuş Heliprobe cihazına sonuç için okutulur.
 
Sonuçları Grade 0 (negatif), Grade 1(şüpheli), Grade 2 (pozitif) şeklinde değerlendirilir. Eğer test sonucu pozitif ise (helikobakter pilori enfeksiyonu varsa) bu, antibiyotik ile tedavi edilebilir. Antibiyotik tedavisinden 6 hafta sonra doktor, enfeksiyonun tümüyle sonlandığından emin olabilmek için testin tekrarını isteyebilir.”
 
Üre Nefes Testi için ön hazırlık gerekir mi?
 
Üre nefes testinin sağlıklı sonuç vermesi için 4 - 6 saatlik bir açlık süresi olması gerektiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Özkılıç, “Kişi iki hafta öncesinden antibiyotik kullanımını kesmeli, mide ilacı (proton pompa baskılayıcıları, bizmut preparatları) kullanılmamış olunmalı ve tedavinin takibi amacıyla test uygulanacaksa, tedavi bitiminden 6 hafta sonra yapılmalıdır” dedi.
 
Üre Nefes Testi öncesi bilinmesi gerekenler nelerdir?
 
Özel durumlar
Dr. Öğr. Üyesi Özkılıç, doktor tarafından herhangi bir tedaviye karşı alerjik olduğu bildirilmiş hastaların veya fenilketonürik olanların bu bilgiyi testten önce doktora vermeleri gerektiğinin altını çizdi.

SANKO Üniversitesi Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Sosyal Medya

Güncelleme Tarihi:2022-07-02 12:12:10