• GÖĞÜS CERRAHİSİ /

Video yardımlı torakoskopik cerrahi (VATS)

Video yardımlı torakoskopik cerrahi (VATS), endoskopik cerrahide aletlerin ve tekniklerin gelişmesi ile birlikte son yıllarda göğüs cerrahisinde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Video yardımlı torakoskopik cerrahiyi (VATS), “Video kamera yardımıyla göğüs  duvarında  açılan 1, 2 veya 3 adet 1,5 santimlik  kesiden  göğüs  kafesi  içine  aletlerle girerek, genel  anestezi  altında  yapılan  bir  ameliyat” olarak tanımlayan Hastanemiz Göğüs Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. İbrahim Nacak, “Bu ameliyat oldukça  kısa  sürede gerçekleştiğinden anestezi kaynaklı olumsuz etkiyi azaltıp, ameliyatın  travmatik  etkisini  en aza indirmektedir. Bu da hastanın hastanede kalış süresini azaltarak, konforlu bir operasyon sonrası dönem sağlamaktadır” dedi.

Cerrahi avantajları

Bu tedavi yönteminin açık cerrahiye kıyasla daha az girişimsel ve yan etkisi daha az olduğunu belirten Opr. Dr. Nacak, tedavi hakkında şunları söyledi:

“VATS uygulanan hastalarda büyük adaleler kesilmemekte, kaburgalar ve eklemler yerlerinden ayrılmamakta, tendonlar, sinirler ve damarlar harap edilmemektedir.

Ameliyat sonrası ağrı ve hastanın iyileşme periyodu üzerinde negatif bir etkisi görülmemiştir. VATS ile pulmoner fonksiyonların korunduğu önemle üzerinde durulması gereken bir konudur. Hava yollarında büzüşme oranı torakotomi yapılan hastalara göre düşüktür. VATS uygulamalarında çabuk iyileşme, erken işe dönme ile maliyetleri düşürmektedir.”

VATS ENDİKASYONLARI (GEREKLİLİĞİ)

Tanısal
  • Plevral (akciğer zarları arasındaki) sıvılar (benign veya malign)
  • Plevral ve akciğer kaynaklı kitle biyopsisi