• NÜKLEER TIP /

Akıllı moleküllerle ağrı ve kanser tedavisi

Vücuda girdikten sonra kanser hücrelerini tanıyıp bulabilecek şekilde tasarlanmış küçük moleküller “akıllı molekül” diye tanımlanır. Akıllı moleküller, kanser tanı ve tedavisinde kullanılır.

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şinasi Özkılıç, akıllı moleküllerin hastaya damar yoluyla verildiğinde, kan dolaşımıyla kanser hücrelerini bulduğunu, onlara yapıştığını, kanserli hücrenin içine girdiğini ve hücreyi ışınlayarak yok ettiğini söyledi.

SANKO Üniversitesi Hastanesi Nükleer Tıp Uzmanı da olan Dr. Öğr. Üyesi Özkılıç, “Bu moleküller, PSMA ve DOTATE, EDTMP kendi laboratuvarımızda ‘Lu-177’ denilen radyoaktif bir maddeyle işaretlenerek ‘akıllı mermi, akıllı atom’ diye tanımlayabileceğimiz tedavide kullanıma hazır hale getirilir” dedi.

“Lu-177 ile bağlı PSMA akıllı molekülümüz (Lu-177 PSMA) ilaç ve ışın tedavisine rağmen durdurulamayan prostat kanserlerinde güvenle kullanılır. Lu-177 DOTATE ise Nöroendokrin tümörlerde kullanılmaktadır” diyen Dr. Öğr. Üyesi Özkılıç, şunları kaydetti:

“Lu-177 EDTMP kansere bağlı kemik ağrısının tedavisinde, ağrı kesiciler, radyoterapi, hormon tedavisi, diğer yöntemler kombine edilerek, özelikle kemiğe yayılan ve ağrıya neden olan meme, prostat ve akciğer kanserleri başta olmak üzere tüm kanserlerde güvenle kullanılır.

Lu-177 PSMA, Lu-177 DOTATE, Lu-177 EDTMP tedavileri hastanemizde Nükleer Tıp   Dalı ünitemizde, radyasyon korumalı özel odalarda yapılmaktadır. Bu tedavi hekim gözetiminde 2-4 saat, gerekirse bir gece misafir edilerek, damardan yavaş serum ile verilir.”

AVANTAJLARI

Tedavinin uygulanması sırasında yaşam kalitesini ciddi bozan yan etikler görülmediğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Özkılıç, “Diğer tedavilere göre tolere edilmesi daha kolaydır. Tedavi 6-8 hafta ara ile 4-6 kür uygulanır” diye konuştu.

Dr. Öğr. Üyesi Özkılıç, SANKO Üniversitesi Hastanesi Nükleer Tıp Kliniğinde başarıyla uygulanan tedavileri şöyle özetledi:
  • Tiroit kanserlerinin tedavisine yönelik “İyot I-131”
  • Kemik metastazlı hastalarda palyatif ağrı tedavisi
  • Eklem içi sıvı birikimi ve ağrılara yönelik radyonüklid sinovektomi.
  • Hipertiroidi (zehirli guatr) tedavisine yönelik “İyot-131”
  • Primer veya metastatik karaciğer tümörlerinde “Y-90” mikroküreler ile yapılan radyoembolizasyon
  • Meme, malign melanom, paratiroit adenomu gibi hastalıklarda, intraoperatif gama probe eşliğinde sentinel lenf nodu çıkarılması.”

Güncelleme Tarihi:2022-07-02 12:04:08