• ROMATOLOJİ /

Kış Mevsiminde Romatizma Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler

Tüm dünya olarak olağanüstü bir dönemden geçmekteyiz. Haftalarca evden çıkmadığımız zaman dilimleri ve hayatımızın parçası olan maskeler. Sanırım bu düzene ayak uydurmamız, alışmamız gerekecek. Ancak kış mevsimine girince maalesef sadece covid infeksiyonu değil, diğer gripal infeksiyon nedeni olan virüslerde ortamda bulunmaya başlamakta. Bu durum immun sistemi gerek ilaçlar, gerekse hastalığın kendisi tarafından baskılanan romatizma hastaları için büyük sorun teşkil edebilmektedir.  Peki daha kötü durumların gelişmemesi için romatizma hastaların ne yapmaları gerekir.

• Öncelik hasta kişilerden uzak durmak gerekir yani Covid 19 pandemisi sırasında büyük önem gösterdiğimiz mesafe kuralı. Mesafenin olması hastalıkların bulaşmasını önemli ölçüde engellemektedir. Ayrıca maske gibi hayatımızın vazgeçilmezi olan koruyucu ekipmanların büyük faydası bulunmaktadır. Zaten şu an zorunlu olarak kullandığımız maskeler hastalıkların bulaşmasını önemli ölçüde engelleyecektir. Ellerimizin sık sık sabun ile yakınmasıda sağladığımız hijyeni arttıracaktır. Bunun yanında dengeli beslenmemiz vücut direncini korumada büyük önem taşıyacaktır. Ancak bu beslenme meselesini o kadar çok abartıyoruz ki aşırı miktarda kilo alabiliyoruz. Buna dikkat etmeliyiz çünkü kilo artışı eklem yükünün artmasına neden olabilmektedir.
  • Eğer hastalık geliştiyse, ıhlamur adaçayı gibi doğal yöntemler, bol sıvı tüketilmesi ve dinlenmekle bunu atlatmak gerekir. Bu durumda mutlaka sağlıklı kişilerden uzak durmak hastalığın yayılımını engellemek açısından önem taşır. Ancak ateş yükseliyorsa ve genel durumumuzu bozuyorsa bir an önce doktorunuzla temasa geçmeniz uygun olacaktır. Bazen hastaların yatışını gerektirecek boyuta ilerleyebilir bu infeksiyonlar bunu unutmamak lazım. Covid infeksiyonunda da benzer şekilde hastalar evde karantina altına alınmakta nefes darlığı ve genel durum bozukluğu gelişiyorsa hastaneye yatışı yapılabilmektedir.
  • Risk gruplarında olan hastaları genellikle bir yıllık grip aşıları konusunda uyarmaktayız. Hastalarımızın da takip eden doktorlarına risk durumlarını sormalarını öneririm.
  • Bazı romatizma grubu hastalıklar güneş ve soğuk gibi ortamlardan uzak durması gerekmektedir. Özellikle bağ dokusu romatizması olan hastaların soğuktan korunması gerekmekte. Bunun için yün eldiven, atkı bere gibi giyim kuşama dikkat etmek, evin sıcaklığının iyi olması büyük önem taşımaktadır.
  • Bazı vitaminlerin özellikle mikroplarla mücadelede immune sistemimize olan faydasını çok iyi biliyoruz. C ve D vitamini bunların başında gelmektedir. D vitamini güneşten almaktayız ancak çoğu hastamızda seviyesi düşük gelmektedir. Seviyesine bakıldıktan sonra D vitamini takviyesi yapılabilir. C vitamini ise taze meyve ve sebzelerden karşılanabilir. Bu yüzden taze ürünleri öğünlerimizde mutlaka bulundurmalıyız.

Özetle uzun kış gecelerinde hastalıklardan korunarak, covid 19 infeksiyonunda çok iyi tecrübe ettiğimiz mesafe, mask eve hijyen kuralına uyarak, iyi ve düzenli beslenerek, ailenizle mutluk ve sağlıklı geçirmeniz dileklerimle.

Güncelleme Tarihi:2023-07-18 11:33:20