• OBEZİTE /

Metabolik Cerrahi şeker hastalığının tedavisinde yeni umut

SANKO Üniversitesi Hastanesi Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi sadece Gaziantep’ten değil, bölgeden gelen hastalar için de umut olmaya devam ediyor.

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi, SANKO Üniversitesi Hastanesi Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Başar Aksoy , “Metabolik cerrahi, tüm dünyada gerek ameliyat sonrası hastanın yaşam kalitesinin yükselmesi, gerekse yandaş hastalıklardan birçoğunun kontrol edilebilir düzeyde azalması veya ortadan kalkması ile birlikte son derece tercih edilir olmaya başlamıştır” dedi.

Konusunda uzman cerrah tarafından muayene edilmeli

Metabolik Cerrahinin en yaygın formlarının ‘Laparoskopik Tüp Mide’ ve ‘Gastrik Bypass’ ameliyatları olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Aksoy, bu ameliyatlardan hangisinin uygun olduğunu belirlemek amacıyla öncelikle hastanın bu konudaki uzman cerrah tarafından muayene edilmesi gerektiğini söyledi.

Dr. Öğr. Üyesi Aksoy, gastrik bypass ameliyatının hastalıklar üzerinde gösterdiği olumlu etkiler hakkında şunları kaydetti:

“Bugün için artık özellikle Gastrik Bypass ameliyatının obez hastalarda Tip2 Diyabetin (T2DM) uzun süreli iyileşme ya da gerilemeyle sonuçlandığını gösteren önemli miktarda bilimsel veri bulunmaktadır. Ancak burada önemli olan nokta T2DM’un önemli kilo kaybı oluşmadan çok daha önce, tipik olarak günler ya da haftalar içinde gerilemesidir. Artmakta olan bulgular bu ameliyatların anti-diyabetik etkilerinin, tek başına gıda alımı ve kilo üzerine etkileriyle açıklanamayacağını düşündürmektedir.”

Hastalıklarda gerileme görülüyor

“Metabolik Cerrahi uygulanan obez T2DM olan olguların yüzde 70-85’ten fazlası ameliyattan 24 saat sonra kan şekeri düzeylerinde önemli gerileme olduğu hatta normale geldiği bilinmektedir” diyen Dr. Öğr. ÜyesiAksoy, şöyle devam etti:

“Obezite ve T2DM olan olgularda Metabolik Cerrahinin T2DM’yi çözmekle birlikte, normal kilolu kişilerde diyabete yönelik bu ameliyatların rutine girmesi için henüz erken olduğu düşünülmektedir. İlerleyen yıllarda yapılacak olan yeni bilimsel çalışmaların sonuçları bu konuda daha net bilgileri ortaya koyacaktır.”

Hayata sağlıklı bir sayfa

Dr. Öğr. Üyesi Aksoy, Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Obezite ve Metabolik Cerrahi Kliniği’ne başvuran hastaların, Metabolik Cerrahinin konforundan yararlanırken, konusunda uzman, güvenilir, deneyimli bir ekiple hayatlarına yeni bir sayfa açmanın da gönül rahatlığıyla sağlıklarına kavuştuklarını bildirdi.

Güncelleme Tarihi:2022-07-02 12:14:09