Sağlık Rehberi

Konjenital ve Perinatal Enfeksiyonlar: ‘Eski TORCH’ için ‘Yeni Bir Işık’

Bu grup enfeksiyonlar (TORCH) gebelikte geçirildikleri takdirde bebek kayıplarına ve sakatlıklara yol açabilen hastalıklar grubudur. SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları – Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı, SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı, Prof. Dr. Fadıl Vardar bu enfeksiyonlar hakkında önemli bilgiler verdi.

Devamı
Bebeğin Doğumdan Önce Değerlendirilmesi

Anne karnında bebek sağlığının değerlendirmesindeki amaç risk altındaki bebeklerin önceden belirlenmesi, herhangi bir sakatlık, hatta bebek ölümü olmadan risklerin saptanması ve gerekli müdahalenin önceden yapılmasıdır.

Devamı
Böbrek nakli

Böbrek nakli böbrek yetmezliği yaşayan hastanın hem yaşam süresi hem hayat kalitesi açısından çok önemli bir tedavi yöntemidir.

Devamı
Çocuklarda karın ağrısı

Çocuklar arasında görülen en yaygın sağlık sorunlarından birisi karın ağrısıdır. Bu ağrılar basit bir beslenme bozukluğu ve ishal sonucu olabileceği gibi, hayatı tehdit eden boyutlara da ulaşabilir. Uzmanlar, çocuklarda karın ağrısının ciddi hastalıkların belirtisi olabileceği gerekçesiyle mutlaka önemsenmesi uyarısında bulunuyor.

Devamı
Diz ağrıları ve obezite

Obezite, birçok hastalığın meydana gelmesinde büyük role sahiptir, diz ağrıları obezitenin neden olduğu rahatsızlıklar arasındadır.

Devamı
Donör ve Alıcı İçin Artılar/Eksiler

Böbrek naklinde alıcı için olduğu kadar verici için de artı ve eksiler vardır.

Devamı
Hidrosefali

Hidrosefali, “beyinde su toplanması” olarak da bilinen, beyin ventriküllerinde ve boşluklarında beyin omurilik sıvısının normalin üzerinde birikmesi durumudur.

Devamı
17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Serçelik, hipertansiyonun her yaşta görülebildiğini belirterek, “Çok yaygın görülen hipertansiyon, kalıcı sakatlık ve ölüm risklerine yol açabilen en önemli sağlık sorunlarından biridir ve erişkinlerin yüzde 20-25‘inde görülür” dedi.

Devamı
8 Mayıs Dünya Talasemi Günü

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı / Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bölümü’nden Prof. Dr. Yurdanur Kılınç, talaseminin (Akdeniz Anemisi), genetik geçişli ancak erken tanı ile tedavisi mümkün bir hastalık olduğunu söyledi.

Devamı
Adolesan çağındaki çocuklarda koruyucu egzersiz

Çocukluk çağından itibaren kazanılan ve yaşam boyu korunan fiziksel sağlık vücudun fonksiyonlarını gerçekleştirmesi için gereklidir.

Devamı
Ağrısız Doğum

Epidural anestezi ya da sık bilinen adıyla “Ağrısız doğum’’, normal doğum veya sezaryen operasyonunda ağrı hissini ortadan kaldırmak için kullanılan özel bir bölgesel anestezi şeklidir. Anne adayının işlem esnasında uyanık olması ve bebeğin dünyadaki ilk dakikalarına tanıklık etmesi yöntemin en önemli avantajlarındandır.

Devamı
Akantozis Nigrikans

Deride belli yerlerde renk koyuluğu, kadifemsi kalınlaşma ile kendini gösteren bir hastalıktır. Birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir.

Devamı
Akciğer Hastalığı (KOAH)

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), bir akciğer hastalığıdır. Halk dilinde ‘’kronik bronşit’’, ‘‘müzmin bronşit’’ gibi adlarla bilinen KOAH, akciğerlerdeki hava yollarının daralmasına bağlı olarak soluk alıp verme sırasında hava akımının kısıtlanması ile nitelenen kronik bir hastalıktır.

Devamı
Akciğer kanseri

Akciğer kanseri, kanserden kaynaklı yaşam kayıplarının önde gelen nedenlerinden biridir. Kanser hastaları Covid-19’a yakalanırsa çoğunda hastalık riski ciddi artar.

Devamı
Akıllı moleküllerle ağrı ve kanser tedavisi

Vücuda girdikten sonra kanser hücrelerini tanıyıp bulabilecek şekilde tasarlanmış küçük moleküller “akıllı molekül” diye tanımlanır. Akıllı moleküller, kanser tanı ve tedavisinde kullanılır.

Devamı
Akraba Evlilikleri

Akraba evliliği aynı soydan gelen iki kişinin evlenmesi anlamına gelir. Akraba evliliği toplumumuzda birçok ülkede olduğu gibi ciddi bir tıbbi sorundur. Genetik hastalıkların sıklığını olumsuz etkilemesi nedeniyle üzerinde önemle durulması ve tartışılması gerekir.

Devamı
Akut Myeloblastik Lösemi

Kan ve kan yapıcı sistemin kötü huylu bir hastalığıdır. Bulgu ve belirtiler, hastaların çoğunda daha önce belirgin bir sağlık sorunu yokken haftalar veya günler içerisinde ortaya çıkabilir. AML tanısını koymak için kan ve kemik iliği hücreleri incelenir.

Devamı
Akut pankreatit

Akut pankreatit, midenin arkasında yer alan, uzunluğu yaklaşık olarak 15 cm. olan ve pankreas adı verilen karın içi organın ani gelişen iltihabıdır.

Devamı
Alerjik Rinit

Alerjik rinit, daha çok gelişmiş toplumlarda karşımıza çıkan, nüfusun yüzde 10 ila 30’u üzerinde etkiye sahip, sıklığı giderek artan kronik bir hastalıktır.

Devamı
Alt ekstremite bacak yaralanmaları

Alt ekstremite (kalçadan ayak dahil olan bacak bölümü) yaralanmaları yüzde 55-90 oranında görülen en sık spor yaralanması olup önemli bir kısmı ayak bileğinde oluşmaktadır.

Devamı