Sağlık Rehberi

Çocuklarda akut apandisit

Akut apandisit, çocuk cerrahisinde sıkça yapılan ameliyatlardan biridir. En sık 6-15 yaş arası görülür. 6 yaş altı daha az, 1 yaş altı çok nadirdir.

Devamı
Çocuklarda çölyak hastalığı ve besin öğesi yetersizlikleri

Çölyak hastalığı çocuklukta en sık görülen emilim ve sindirim bozukluklarından birisidir. Çocuğa özgü glütensiz yeterli ve dengeli bir beslenme planı oluşturulmalıdır.

Devamı
Çocuklarda karaciğer kist hidatikleri

Kist hidatik ya da hidatik kist, hayvanlardan insana geçen bir parazit nedeniyle oluşur. Genel sağlık ve temizlik kurallarına uyulduğunda bulaşma ihtimali seyrek olan bu hastalık daha çok 6-15 yaş arası görülür.

Devamı
Çocuklarda kış hastalıkları

Her yıl havaların soğumasıyla birlikte, kış hastalıklarına yakalanma ihtimali, çocuklarda dirence bağlı olarak daha çok görülebilir. Uzmanlar, çocukların günlük yaşantısını olumsuz etkileyen bu hastalıklara karşı dikkatli olunması konusunda ebeveynleri uyarıyor.

Devamı
ÇOCUKLARDA MEVSİMSEL ALERJİK RİNİTE DİKKAT

- SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DR. ÖĞRETİM ÜYESİ ALMACIOĞLU: -“ÇOCUKLARDA YAYGIN GÖRÜLEN VE YAZ MEVSİMİNDE ORTAYA ÇIKAN BAZI ALERJİK SEMPTOMLAR MEVSİMSEL ALERJİK RİNİT OLABİLİR”

Devamı
Çocuklarda Orta Kulak İltihabı

Orta kulak iltihabı, çocukluk çağında en sık karşımıza çıkan hastalıklardan biridir. Uzmanlar iyi tedavi edilmediği takdirde işitme kaybı, menenjit ve hatta ölümlere yol açabilen orta kulak iltihabı hakkında ebeveynleri uyarıyor.

Devamı
Çocuklarda vezikoüreteral reflü hastalığı

Bebeklerde ve çocuklarda teşhis edilen vezikoüreteral reflü tanısı genellikle idrar yolu enfeksiyonu sonrasında konmaktadır.

Devamı
Çocuklarda yemek borusu yanıkları

Çocuklarda kazara içilen yakıcı maddeler yemek borusu darlığından ölüme kadar değişen önemli sonuçlara neden olmaktadır. Özellikle başlangıç safhasındaki tedavi planı oldukça önemlidir.

Devamı
Çocukluk çağı idrar yolları enfeksiyonları

Çocukluk çağında sıklıkla görülen idrar yolu enfeksiyonları her yaş ve cinste görülen, zamanında tedavi edilmediği takdirde pek çok hastalığa sebep olabilen bir sağlık problemidir.

Devamı
Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi ile Kalp Anjiyografisi

Kalbi besleyen damar (koroner arter) ile ilgili hastalıklar, ölümle sonuçlanan hastalıkların en önde gelen nedenidir. Bu da koroner hastalıkların erken tanı ve tedavisinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Devamı
COVİD- 19 ve Kalp Sağlığı

Pandemi döneminde kronik rahatsızlıkları olanlar için risk artmaktadır. Kalp hastaları Covid-19 açısından en riskli grup durumunda olup, daha çok dikkat etmesi gerekiyor.

Devamı
COVID-19 hastalarında bulgular ve tedavi

COVID-19 hastalarının başlangıç bulguları ilk bir haftada kas ağrısı, halsizlik, öksürük, düşük dereceli ateştir. İkinci haftada en sık başvuru nedeni, kademeli olarak solunumda daha ciddi sorunlara yol açan nefes darlığıdır.

Devamı
COVID-19 ile ilgili acil durumlarda neler yapmalıyız?

Ateş, öksürük ve nefes alıp vermede zorluk şikâyetleriniz varsa tıbbi bakım için erken başvuru yapın. Bu sırada mutlaka maske takarak evinizden çıkın. Eğer kendiniz sağlık kuruluşuna başvuramayacak kadar kötüyseniz evde kalın, acil tıbbi yardım için arayın, durumunuzu bildirin.

Devamı
COVID-19 ve kalp hastalıkları

Kronik hastalıklardan kalp ve damar hastalıkları yeni tip koronavirüs açısından risk grubunda yer alıyor. Uzmanlar, kalp hastalığı olan hastaların enfeksiyonu önlemek için hastalık kontrol ve önleme merkezi (CDC) önerilerini takip etmelerinin önemli olduğu konusunda uyarıyor.

Devamı
Damar içi girişimsel radyolojik işlemler

DAMAR İÇİ (Vasküler) yöntemler hem arter (atardamar) hem de ven (toplardamar) ile ilgili girişimleri içermektedir. Genel olarak kalbin atardamar ve toplardamarları (koroner arter ve venler) hariç vücuttaki bütün damarları ilgilendiren hastalıklar bu yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.

Devamı
Demans (bunama)

Demans, beyin fonksiyonlarında kademeli kayıplara neden olan durumdur.

Devamı
Denizanası Isırması

Denizanası ısırması, deniz suyu içerisinde bulunan denizanaları tarafından insanlara veya diğer canlılara yapılan bir saldırı şeklidir.

Devamı
Denizanası Sokması

Denizanası sokması, deniz sularında bulunan ve insanlara zarar verebilen denizanalarının zehirli dikenleri tarafından yapılan bir saldırıdır.

Devamı
Denizanası Yaralanması

Denizanası yaralanması, denizde bulunan bazı türlerin insanlara zarar veren dokunaçları veya tentaküllerinin teması sonucunda meydana gelen bir durumdur.

Devamı
DEPREM SONRASINDA ÇOCUKLARLA SAĞLIKLI İLETİŞİM KURULMALI

SANKO Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Burcu Gökalp Özcan, depremde yetişkinler gibi çocukların da çok zor günlerden geçtiğini belirterek, çocuklara doğal afetler ve depremle ilgili yaşlarına uygun, anlayabilecekleri düzeyde bilgiler verilmesi gerektiğini söyledi.

Devamı