Fenilketonüri kalıtsal bir metabolik hastalıktır. Bu hastalıkla doğan çocuklar proteinli gıdalarda bulunan fenilalanin isimli bir amino asiti metabolize edemezler.
DevamıGebelik döneminde sağlıklı ve dengeli beslenmek hem anne adayları hem de bebek açısından önemlidir.
DevamıGebelik bir kadının hayatı boyunca yaşadığı en farklı dönemdir. Bu dönemde kadın vücudunda gerek ruhsal gerekse de işlevsel birçok değişiklik oluşmaktadır. Gebeliğin başlarından itibaren vücudun enerji ihtiyacı belirgin ölçüde arttığından mümkün olduğunca farklı gıdalarla besin çeşitliliğini artırmak büyük önem taşımaktadır.
DevamıKadınların gebelik dönemini rahat ve mutlu olarak tamamlanmasında egzersiz önemli ve etkin bir rol oynar. Gebelikte oluşabilecek fizyolojik değişikliklere uygun olarak, güvenli, amaca ve kişiye yönelik egzersiz seçimi fizyoterapistlerce yapılmalıdır.
DevamıGünümüzde insanlar, pek çok teknolojik aletle birlikte yaşamak durumunda. Bunlardan hangilerinin zararlı olduğu, hangilerinin bir sakınca arz etmediği ise özellikle anne adaylarının kafasını en fazla meşgul eden sorular.
DevamıBel ve pelvik kuşak (özellikle kasık veya alt karın bölgesinde oluşan ağrı) ağrısı gebelikte en çok yaşanan kas-iskelet sistemi şikâyetlerinden biridir. Bel ve pelvik ağrısının kontrolünde en önemli yaklaşım gebenin erken dönemde eğitilmesidir.
DevamıGenital estetik, doğuştan ya da sonradan oluşan şekil bozukluklarının giderilmesinde, fonksiyonel iyileşmeyi sağlama amacıyla uygulanan yöntemdir.
DevamıGenellikle çocukluk çağlarında rastlanan Gergin Omurilik Sendromu, omuriliğin omurgaya göre fazla büyümesiyle gerginlik oluşturmasıdır. Doğumsal olabileceği gibi omurgaya yönelik cerrahi girişimlerden sonra da ortaya çıkabilen bu hastalıkta erken tanı büyük önem taşır.
DevamıGerilim tipi baş ağrısı genellikle başın iki tarafında baskı veya sıkışma hissi şeklinde olan bir baş ağrısıdır.
DevamıHalk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, göz içi basıncının yükselmesi sonucu oluşan ve göz sinirinde meydana gelen yıpranmadır.
Devamı“Glüten enteropatisi” glütene karşı duyarlılık sonucu gelişen ince bağırsak mukoza hastalığıdır. Yaşam boyu devam eden tek gıda alerjisi olup “Çölyak hastalığı” olarak da bilinmektedir.
DevamıGlüten intoleransı “Çölyak dışı glüten duyarlılığı” olarak da bilinmektedir. Toplumun yüzde 10-15 kadarında görülen glüten intoleransında ishal, şişkinlik, karında huzursuzluk veya ağrı gibi yakınmalar görülebileceği gibi baş ağrısı, halsizlik, dikkat eksikliği ve ağız içinde tekrarlayan yara gibi diğer bulgular da görülebilir.
DevamıBuğday, çavdar ve arpa gibi tahıllarda bulunan bir protein olan glüten, diğer proteinler gibi sağlığımıza katkı sağlar.
DevamıGlüten; buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıl ürünlerinin içerisinde bulunan, hamurun kabarmasını sağlayan ve raf ömrünü uzatan bir protein türüdür.
DevamıGlüten, bazı tahıllarda doğal olarak bulunan bir proteindir.
DevamıGöğüs ağrısı diğer tüm ağrılar gibi birçok önemli hastalığın ilk göstergesi olarak ortaya çıkabilir. Bu ağrı kalpten ya da farklı bir rahatsızlıktan kaynaklanabileceği için üzerinde önemle durulması gerekir.
DevamıAkciğerdeki birçok hastalık bronkoskopi yardımıyla içeriden kamerayla incelenerek tanı ve tedavi uygulamaları gerçekleştirilmektedir.
DevamıGöğüs Cerrahisi, göğüs kafesi ve içinde yer alan hayati organlar ile yapıların hastalıkları ve sorunları ile ilgili bir disiplindir. Hayati bir alan ve organlarla uğraşan göğüs cerrahları tanıdan tedaviye olan bu süreçte her geçen gün teknolojinin hızlı gelişimine ve yeniliklere ayak uydurmaktadırlar.
DevamıGöz siniri iltihabı, optik sinirin enfeksiyon veya inflamasyon sonucu oluşan bir durumdur.
Devamı